Начало » Новини » Коментари
08.04.2024 г.

Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.

Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.

Снимка: Министерство на земеделието и храните

На последното си заседание, проведено в края на миналата седмица, Комитетът по наблюдение (мониторингов комитет) на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР) 2023-2027 г. одобри 17-то изменение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. (ПРСР 2014-2020). Тове е третото заседание на мониторинговия комитет, където беше разпределен свободният финансов ресурс в съответствие със заложените цели и приоритети по Програмата до края на 2025 г., съобщиха от агроминистерството.

Във връзка с генерираните свободни средства по отделните мерки и подмерки се предвижда преразпределяне на средства в размер на близо 100 млн. евро. Свободните разполагаеми средства ще бъдат насочени към бюджетите на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с цел обявяване на целеви приеми по двете подмерки през 2024 г. Чрез преразпределението на средства ще бъде осигурен и финансов ресурс за увеличение на бюджета по проведени през 2021 и 2022 г. процедури за прием по подмерки 4.1 и 7.2. Подмярка 4.1.2, Подмярка 6.1, Подмярка 6.4.1, Мярка 10, Мярка 11, Мярка 16 и Подмярка 22.2, както и от финансовия инструмент - кредитен фонд от Програмата. Свободните разполагаеми средства ще бъдат насочени към бюджетите на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделските стопанства“ и подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ с цел обявяване на целеви приеми по двете подмерки през 2024 г. Също така, чрез преразпределението на средства ще бъде осигурен и финансов ресурс за увеличение на бюджета по проведени през 2021 и 2022 г. процедури за прием по подмерки 4.1 и 7.2.

Промените са обосновани и с наличието на изготвени проекти в Държавен фонд „Земеделие“, отговарящи на условията за допустимост и съответстващи на критериите за оценка, за които не е бил наличен бюджет по съответните процедури за прием. Средствата ще се пренасочат към следните подмерки 4.1.2, 6.1, подмярка 6.4.1., а също към мерки 10, 11, 16 и подмярка 22.2, както и от финансовите инструменти – към кредитен фонд на ПРСР.

Средствата да насочени към главните приоритети, свързани с повишаване на конкурентоспособността и балансираното развитие на селското и горското стопанство и преработващата промишленост, опазване на екосистемите и устойчивото управление на природните ресурси и утвърждаване на социално-икономическото развитие на селските райони.

На заседанието беше одобрена Индикативната годишна работна програма на ПРСР за 2024 г., предвиждаща провеждане на целеви прием по подмярка 4.1 и на целеви прием по подмярка 4.2 за инвестиции в околна среда. Участниците в комитета одобриха и критериите за подбор на проектни предложения по двете процедури, които да осигурят реалистично изпълнение на проектите.

Предстои Управляващия орган да представи и договори окончателен вариант на 17-то изменение на ПРСР със службите на Европейската комисия. По време на заседанието Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) представи общия напредък на изпълнението на ПРСР.

На това заседание трябваше да бъдат приети и новите критерии за допустимост по подмярка 4,1 за напояване, чийто прием предстои да бъде открит. Какво точно е прието обаче, от министерството не съобщават.

Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
8740
 

Последни материали
Виж
За най-тежък коч, най-дълъг косъм, доене и стрижба
Победителите в състезанията на събора на овцевъдите получиха заслужените си награди
Нестабилното време затруднява силно прогнозите за тазгодишната реколта
В Украйна пчеларите залагат на слънчогледа
Плодовете обаче ще бъдат едри и сочни
Сезонът на ягодите във Великобритания започва с половин месец закъснение
През първите 41 седмици от настоящия сезон спрямо миналия
Износът на зърно и рапица от Канада се срина с изключение на меката пшеница
Фермерският празник се провежда за втора поредна година
В Момчилград представиха продукцията на 50 животновъди и местни производители
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Свързани материали
Виж
Днес е заседанието на мониторинговия комитет
Комитетът по наблюдение ще зачерква лобистки текстове от критериите за новия прием по подмярка 4.1
Започват преговори по новата ОСП
България и още 16 държави в ЕС искат преразглеждане на мониторинга на площите
Не става ясно какво е прието
Първите промени по Стратегическия план се обсъждат от мониторинговия комитет
Предстоящо
На 14 септември мониторинговият комитет ще гледа промените в Стратегическия план
Обява
До 14 юли ще се набират нови участици в мониторинговия комитет по Стратегическия план
Стратегическияат план ще бъде променен до края на 2023 г.
Екосхемата за слетите повърхности е неизпълнима, браншът ще си каже думата на 5 юни!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини