Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.04.2023 г.

Нови сортове краставици се справят със зелената мозайка

Нови сортове краставици се справят със зелената мозайка

Цветан Йорданов, който залага на „Бомбър“ при производството си на краставици през лятото

Краставиците са една от зеленчуковите култури, които често се споменават в медиите през последните месеци заради високите им цени на пазара. Традиционно, те са по-скъпи през първото тримесечие на годината. Това до голяма степен се дължи на значително по-високите разходи за производството им, както и на ограниченото местно предлагане. Все пак, през тази година, се наблюдава значително увеличение в цените. По данни на Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), прогнозните изкупни стойности за март 2023 г. са 3,00 лв./кг. Това равнище е почти два пъти по-високо от отчетеното през декември 2022 г. Данните на НСИ за цените на селскостопанската продукция също показват сериозен ръст при оранжерийните краставици. На годишна база, се отчита покачване с 13%, като през първото тримесечие на 2022 г., този ръст е бил 38%. Очакванията са тази тенденция да се запази и в следващите месеци на тази година, когато започва предлагането на български краставици.

Основното предизвикателство при ранното производство на краставици е свързано с поддържането на оптимална температура в съоръженията, за да се постигне добър добив. Особено при сегашните високи цени на горивата, постигането на подходящ микроклимат изисква сериозни инвестиции. При по-късното производство, през лятото, изискването за отопление отпада, но производителите срещат предизвикателства от друг тип. Те са основно свързани с появата на редица болести и неприятели по растенията. Сравнително високите температури през тази година може да са били от полза за ранното производство, но са предпоставка за значително по-ранна поява на вирусни заболявания.

Едно от най-често срещаните такива е зелената краставична мозайка (CGMMV). В повечето случаи, веднъж появила се, заразата е трудна за пълно унищожение. Препоръчва се производителите да спрат засаждането на каквато и да е култура от семейство тиквови в рамките на три години, което нанася големи щети и води до загуби. За да се справят със заболяването, може да прилагат няколко метода на превенция:

Семе краставици

- Използвайте сортове краставици с устойчивост на вируса. По този начин ще намалите появата и да ограничите разпространението.

- Прилагайте добри хигиенни практики. Вирусът се разпространява контактно, затова е важно да се дезинфекцират дрехите и инструменти, особено ако са били в контакт със заразено растение.  

- Ограничете разпространението на векторите пренасящи вируса. Това най-често са насекоми и е важно да приложите комплексна химическа и биологична борба с разпространението им.

- Подобрете условията за растеж. Здравите и добре отгледани растения са по-малко уязвими за зелената краставична мозайка.

- Унищожете заразените растения. Ако се появи зелена краставична мозайка е важно да не позволявате заразените растения да останат в оранжерията. Те трябва да бъдат отстранени веднага и да се изхвърлят заедно с всичко, което е било в контакт с тях.

Превенцията остава най-ефикасният метод за справяне със зелената краставична мозайка. Затова Синджента се стреми да предложи хибридни сортове краставици с устойчивост на вируса. Такъв сорт е именно “Бомбър“, който в последните сезони се утвърди като предпочитан избор за производство през лятото.

Краставици сорт Бомбър

В стремежа си да предложи нови и подобрени сортове в България, през сезон 2023 г. в опити влизат и три нови сорта краставици от Синджента, с висока устойчивост на зелена краставична мозайка. Те вече са се доказали в Испания и дават отлични резултати на производителите там. Затова е важно да се изпитат на местно ниво, за да се види до колко отговарят, както на местните условия на производство, така и на пазарните изисквания като размер, цвят и вкус.

Новите сортове се очаква да бъдат успешни допълнения към вече познатия „Бомбър“, който се е доказал на пазара, не само като устойчив на зелената мозайка, но и с прекрасните си вкусови качества. Това споделя и Цветан Йорданов, който залага на „Бомбър“ при производството си на краставици през лятото. „Това, което ми харесва в сорта „Бомбър“ е най-вече самия плод, който е около 30 см и в същото време има идеален търговски вид. Нещо допълнително, което прави доста добро впечатление при търговията с тази краставица е, че цветът е силно изразен“, посочва производителят от Мездра.

Лятното производство на краставици в България има своите предизвикателства, за да постигнете добър добивен потенциал. Затова е важно да изберете сортове, които ще ви предпазят от болести и неприятели, като зелената краставична мозайка. Освен познатия на пазара „Бомбър“, Синджента се стреми да отговори на изискванията на пазара с опити на нови сортове, с висока устойчивост на вируса. По този начин ще имате, по-широк избор  както от средства със справяне със зелената мозайка, така и в предлагането на продукти с отличен търговски вид.

Вижте повече за Бомбър тук!

Нови сортове краставици се справят със зелената мозайка
10273
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Икономически изгодният сорт е определящ фактор за рентабилно производство
Денят на пшеницата в Кубрат показа най-новите тенденции в семепроизводството
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини