Начало » Новини » Страната
24.03.2023 г.

Традиционните храни ще бъдат описани в дигитална карта

Срещи
Традиционните храни ще бъдат описани в дигитална карта

Снимка: Министерство на земеделието

Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни продукти, обичаи и забележителности, като Местните инициативни групи (МИГ) ще имат ключова роля в популяризацията им. Това обяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев в Монтана на форум, посветен на ролята на МИГ в запазването на традициите в селските райони.

Дискусията се проведе в рамките на четвъртото изложение за местни продукти на българските МИГ, на което може и днес да отидете в Монтана. „През следващия програмен период 2023-2027 г. подходът ЛИДЕР ще обхване близо 220 общини от общо 265 на територията на цялата страна“. Изложението се организира от агромедомството и има за цел да популяризира и да предостави възможност на малките фирми – производители и търговци на храни, напитки и занаятчийски стоки от селските райони да представят своята продукция пред широката общественост.

Георги Събев поясни, че през периода на прилагане на Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони подходът ЛИДЕР ще има много по-широко присъствие и покритие, отколкото сега. И допълни, че ще има 107 МИГ като до този момент те са били 64. „Радвам се, че общини като Монтана ще могат вече да бъдат обхванати от възможностите на подхода, който дава видимост на местното производство и допринася за развитието на местния бизнес. Редица малки и средни производители по-рядко успяват да се класират, когато се отварят приеми по мерките от ПРСР. Точно затова този подход е в пряка помощ на местните общности“, подчерта заместник-министърът. В последните години, селските райони са се превърнали в туристическа дестинация и за чуждестранни посетители. „Те са привлекателно място за почивка, където хората могат да се запознаят с характерните обичаи и традиции както в бита, така и в производството на земеделски продукти и кулинарни специалитети“, каза в заключение Събев.

По думите му подобни събития, които се организират в различни области на страната, имат добавена стойност за производителите. Те създават възможност потребителите да се запознаят с продуктите на земеделските производители, от конкретния регион, да създадат директен контакт с тях и да оценят качествата на предлаганите продукти. „Това изложение е първото в цяла Западна България и четвърто по ред в страната. От миналата годна до сега сме организирали такива събития още в Бургас, Ямбол и Русе, които също се  радваха на голям интерес“, отбеляза Събев.

Традиционните храни ще бъдат описани в дигитална карта
3880
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
За цифровата икономика и въздействието върху хранителната верига
Трайността на зеленчука може да се повиши три пъти с нова технология, прилагана в ЕС
Дигиталната ера
София стана домакин на най-големия блокчейн форум в Централна и Източна Европа
Дигиталната ера
Европарите за цифрово земеделие ще се пуснат едва през есента
Обсъжда се създаването на клъстери за подготовка на дигиталната икономика
Ценна практика, която би могла да се приложи и в България
Как дребните фермери в САЩ превзеха щандовете в магазините със свои храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини