Начало » Новини » Страната
25.10.2018 г.

София стана домакин на най-големия блокчейн форум в Централна и Източна Европа

Дигиталната ера
София стана домакин на най-големия блокчейн форум в Централна и Източна Европа

Дигитална Европа беше един от четирите основни приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС, като страната ни не само успя да развие поставената от Естонското председателство тема, но и да вземе конкретни практически решения за всички европейски граждани. Сред тях са законодателството, свързано с киберсигурността и авторското право, Европейският кодекс за поведение в областта на електронните съобщения и неговия управителен орган, геоблокинга, свободното движение на данни и Единен цифров портал.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в обръщението си към участниците при днешното отнкриване на CEE Block Sofia 2018 – най-големият и стратегически блокчейна форум в Централна и Източна Европа. „На национално и на европейско равнище ние сме изцяло отдадени на това да допринесем за създаването на благоприятна среда, която ще помогне на услугите, използващи блокчейн, да се разпространяват в ЕС“.

Събитието се провежда в София Тех Парк на 25 и 26 октомври. В него участват водещи международни компании и експерти, политици и представители на правителствата на 22-те страни членки, подписали споразумението за блокчейн сътрудничество в Европа.

Форумът е продължение на усилията, които положи първото Българското председателство на Съвета на ЕС да утвърди нашата страна като дигитален хъб за Централна и Източна Европа.

 „Не беше лесно, тъй като този сектор е изключително фрагментиран както на национално, така и на европейско равнище и често се сблъсквахме с противоположните позиции на заинтересованите страни по отношение на различните досиета и законодателни актове“, подчерта министърът. Тя изрази надежда, че форумът ще допринесе за това всички заедно да дискутират по общите теми и да обединяват позициите си за това какъв тип регулации в сектора са необходими и заедно да дадат отговор на най-важния въпрос - как блокчейн технологиите ще осигурят по-добри публични услуги за хората и бизнеса, по-добра защита на данните, възможности за индустрията.

Министърът за Българското председателство благодари на организаторите на CEE Block Sofia 2018, част от World BC Forum, за това, че представя страната ни и възможностите, които предлага за развитие на ИТ бизнеса у нас и на българските таланти и водещите технологични компании и старт-ъпи да покажат техните работещи продукти и решения.

„Няма съмнение, че глобализацията и цифровизацията са процеси, които бързо променят начина, по който функционира обществото и икономиката, но и които ни сблъскват с нови предизвикателства като киберсигурността, необходимостта от повече инвестиции в дигиталните умения и дисбаланса на пазара на труда. Знаем, че 90% от бъдещите работни места ще изискват дигитални умения и че 170 милиона европейци нямат такива. В същото време ИТ секторът е най-бързо развиващият се в Европа, но сме горди да кажем - и в България. Той създава хиляди нови работни места у нас годишно и връща десетки млади българи обратно в родината“, посочи още Лиляна Павлова.

Министърът подчерта факта, че форумът се провежда на емблематично място – залата „Джон Атанасов“, носеща името на  българина, изобретил компютъра и в която се проведе вечерята на европейските лидери преди Срещата на върха на 16 май в София. Разговорите им бяха посветени именно на усилията, които Европа трябва да направи в сферата на дигиталните технологии и обучението, за да остане конкурентоспособна на САЩ, Китай и другите лидери на световния пазар.

Целта на провеждащия се в София форум е именно тази - обсъждане на блокчейн стратегията на Европейската комисия и страните членки от правна, регулаторна, данъчна, икономическа, социална и обществена гледна точка, в духа на единния европейски цифров пазар и нуждите на бизнеса. Визията на ЕК за блокчейн технологията ще бъде представена на форума лично от еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Сред лекторите на конференцията са още президентът Росен Плевнелиев, заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и проф. Иван Димов, както и представители на министерствата на икономиката, транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Агенцията за електронно управление.

София стана домакин на най-големия блокчейн форум в Централна и Източна Европа
10052
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Финансиране на оперативна група по ПРСР
На 18 октомври в Пловдив ще се проведе форум за проследимостта на храните
Предстоящо
На 28 октомври очаквайте семинар за блокчейн технологиите
Иновации
Светлана Боянова ще представлява България на блокчейн конференция в Германия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини