Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.03.2023 г.

Как да предпазим разсада от прекомерен растеж?

Как да предпазим разсада от прекомерен растеж?

При отглеждането на разсад е необходимо да положим всички усилия, така че да не допуснем прекомерен растеж. Високите и тънки растения са с издължени междувъзлия, крехки и лесно раними, адаптират се трудно и обикновено не дават добри добиви. Здравият разсад има добре развити корени, плътни стъбла, а листата са с правилна форма и зелен цвят.

Причини за прекомерен растеж на разсада

Причините за издължаване на разсада са: нарушени срокове на засяване, неподходяща температура на отглеждане, недостиг на светлина, неправилно подхранване, прекомерна влажност и гъсто засяване.

Ефективна ранна обработка на градината с бордолезов разтвор

Как да предпазим разсада от прорастване?

Ако листата растат малки и бледи, това значи, че трябва да предприемем незабавни мерки. Какво да направим в случай, че се наблюдава стремеж към издължаване на разсада?

1. Намаляваме честотата и обема на поливане.

2. Изключваме от подхранването азотните торове, а в особено тежки случаи спираме всякакво торене. Тук е важно да отбележим, че не само прекаленото торене може да е причина за издължаване, но и недостигът на хранителни вещества, което се случва при гъсто засяване, но преди пикиране на разсада – борба за храна и светлина.

3. Правим пресаждане на разсада в контейнери с малко по-голям обем. Тази техника е особено подходяща за доматения разсад, защото това е култура, която е склонна към прорастване във всички фази на развитие.

4. Намаляване на температурата чрез проветряване или преместване на по-хладно място. При по-високи температури почвата изсъхва по-бързо и това налага по-често поливане, което носи своите негативи.

5. Увеличаване на осветеността, като при необходимост използваме допълнително осветление.

6. Няколкократно (2-4 пъти) третиране на растенията с подходящи регулатори на растежа – за развитие на кореновата система и деленето на клетките. При прекомерен растеж клетките се издължават във вертикално направление, междувъзлията също се удължават, а това прави стъблата значително по-тънки и крехки. Когато стъблата са по-дебели, тогава междувъзлията са по-къси, защото клетките се удължават хоризонтално.

За предпазване на разсада от прекомерен растеж тези практики трябва да се прилагат в комбинация, тъй като поединично няма да дадат забележим и бърз резултат.

Опитите да се възстанови вече издълженият разсад по-често са неуспешни. По-добре е да се вземат всички мерки, за да се предотврати прекомерния растеж. На първо място – не бива да се бърза със засяването на семената. Всяка култура се нуждае от определено време за развитие – от засяване до готовност за засаждане на постоянно място. За доматите това време е 55-60 дни, за пипера 65-70, а за краставиците – 25-30 дни.

Светлината също трябва да бъде по мярка. Продължителността на деня при доосветяване не бива да е повече от 12 часа. Установено е, че растенията се нуждаят не само от светлина, но и от тъмен период за своята жизнена дейност, а за всяка култура той е различен.

Гъстотата на засяване също е много важна. Да, икономисваме площ, но това причинява прорастване на много ранен етап и е практически невъзможно да се поправи. Що се отнася до тиквичките, краставиците и пипера – те трябва да се засяват в отделни контейнери.

Как да предпазим разсада от прекомерен растеж?
19951
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини