Начало » Важно за фермера » Гори и екология
12.03.2023 г.

Започва инициатива за озеленяване на крайградски зони

Оценките за преобразуване на държавните горски предприятия са противоречиви
Започва инициатива за озеленяване на крайградски зони

Снимка: МЗм

Министерството на земеделието стартира инициатива „Зелени градове, зелени коридори“ за озеленяване на крайградските зони, паркове и съществуващи инфраструктурни обекти обяви министърът на земеделието Явор Гечев на заседание на Националния съвет по горите, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“в оглавяваното от него ведомство. „Начинанието е насочено към градовете и желанието ни е да сме обществено полезни, като спомогнем за подобряване на начина на живот на хората“, подчерта Гечев.

Той посочи, че се предвижда засаждане на различни дървесни видове в различни синори и канали с цел създаване на зелени пояси около населените места. Според министъра по този начин ще се използват пълноценно и наличните фиданки в разсадниците.

За реализиране на инициативата ще бъдат проведени тематични работни срещи с представители на Националното сдружение на общините в Република България, Асоциацията на общините, собственици на гори и Агенция „Пътна инфраструктура“, на които да се конкретизират ангажиментите на всяка от страните. За най-големите градове – София, Пловдив, Варна и други, вече е направено обследване за възможните места за изграждане на крайградски паркове.

Ресорният заместник-министър инж. Валентин Чамбов заяви, че дейностите ще се изпълняват със съдействието на лесовъди, които да дават своите съвети какви видове и къде трябва да се засаждат. Чамбом призова представителите на местната власт да са по-активни при реализацията на инициативата.

Членове на националния съвет подкрепиха единодушно идеята и заявиха готовност за съдействие за работа по нея. Те посочиха, че темата е актуална и важна за развитието на сектора, а професионализмът на лесовъдите е гаранция за качественото изпълнение на начинанието. Представителите на министерството на околната среда и водите поеха ангажимент активно да участват, като те ще следят защитените зони, в които има определени ограничения за залесяване.

Тема на заседанието бе и решението на Министерския съвет от 21 декември 2022 г., с което е приета програма за преобразуването на държавните горски предприятия по чл. 163 от Закона за горите в икономически обособени лицапо чл. 13, ал. 4 от Закона за публичните финанси. „Важно е да бъдат обсъдени всички варианти за промяна и предприемането на последващите действия да гарантира устойчиво управление и защита на българските гори“, заяви Гечев.

Становището на представителите на браншовите и неправителствени организации, както и на научната общност, общините и бизнеса за формата на управление на държавните гори обаче е, че тя е успешна и това е видно от резултатите на дейността им през последните години. Позицията на членовете на съвета е, че налагането на чисто административни и необосновани преобразувания, каквито са приетите с Решение №1045 на Министерския съвет от 21 декември 2022 г., не би било оправдано. Тревога за прилагането на приетото решение е изразена в представена от директорите на държавните предприятия декларация.

Предстои да бъде изготвен анализ, който да покаже силните и слаби страни на различните форми на управление на държавните гори в България. Чамбов преценява, че той трябва да бъде направен в рамките на 3 месеца, като в изработването му ще участват и външни експерти. „Готовият документ трябва да е отправна точка за взимане на решения за управление и развитие на горския сектор“, смята той.

На свой ред Гечев благодари на участниците в заседанието и на работещите в сектора за положените усилия за преодоляване на трудностите и кризите в системата и за осигуряването на дърва за огрев на населението. „Факт е, че никой не остана без дърва и предизвикателствата бяха преодолени. Надявам се да продължаваме по същия начин“, коментира министърът.

На заседанието бяха представени и мерките за горския сектор, заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони. Набелязани бяха и теми за обсъждане на следващото заседание на съвета.

Започва инициатива за озеленяване на крайградски зони
4376
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Проектът се финансира от Фонда за научни изследвания
Първа стъпка с оценка на полезащитните горски пояси в Добруджа
Силните суши напоследък морят ясена и цера
Полезащитните пояси в Добруджа съхнат
Среща по проблема целяла разширяване на кръга от участници в обсъждането
Спасяват защитните горски пояси в Добруджа с проект по плана за възстановяване
Предстоящо
Инициатива за възстановяване на горските пояси в Добруджа
Търси се решение за незабавна реконструкция на полезащитните пояси в Добруджа
Екология в услуга на икономиката
Полезащитните пояси в Добруджа ще бъдат възстановени по европейската програма LIFE
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини