Начало » Новини » Коментари
28.02.2023 г.

Мартенските студове отново ще попарят ранните кайсии, сигнализират овощари

Искане към Министерството на земеделието
Мартенските студове отново ще попарят ранните кайсии, сигнализират овощари

Така изглеждат вече разпукващите се цветове на дръвчета в някои региони от страната. На втората снимка - варосани дръвчета Снимка: Архив земеделци

Повече от година представителите на овощарските организации в земеделието настояват държавата да включи в подпомагането на зимните пръскания важни препарати, които биха запазили ранните сортове плодове от пролетните слани и измръзвания. За това сигнализира председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков, припомняйки искането на сектора в списъка с препаратите за зимни пръскания, за които се отпуска държавна помощ, да бъде включена и овощарската вар.

Този тип препарати са внос от Германия и предпазват дръвчетата от ранно развитие при необичайно затопляне на времета, както се случи миналата седмица. „Дори в Троянско бяха измерени необичайно високите за това време 22 градуса, което лъже дръвчетата и те избързват с цъфтежа”, обясни за Синор. Божидар Петков.

Не само по скатовете на Стара планина, но и в равнинните терени затоплянето в края на февруари доведе до разцъфване на ранните сортове кайсии. Това съобщи председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев и посочи, че „ако през март температурите паднат градус и половина под нулата (както сочат предварителните прогнози за месеца), а дръвчетата вече са прецъфтели и заформят семе, то със сигурност студовете ще доведат до абортиране на плодовете. Както се случи в голяма част от страната през последните три години", обясни овощарят.

Какво подпомагане да очакват младите овощари от 2023 г.

Рисковите месеци за всички трайни насаждения са не само март, но почти до 20 април. Заради климатичните промени, при които последните 6-7 години в България есента се случва безводна и топла, а пролетта – студена и дъждовна, очевидно, че българската администрация би трябвало да промени стратегията си в помощ на земеделците, посочи още Божидар Петков.

Овощарска вар

Защото овощарската вар е не скъпо средство, а при нейното използване като симбиоза между вар и магнезий се удължава периодът на покой на плодните пъпки с до 4 седмици и по този начин предпазва дръвчетата от ранно развитие и разпукване. За целта се вароса цялата корона и стъбло  на дръвчетата и така овощарите биха могли успешно да преминат рисковия период на зимното измръзване на културите и късните пролетни слани.

Мартенските студове отново ще попарят ранните кайсии, сигнализират овощари
4600
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Как да си приготвим овощарска замазка?
С овощарска замазка можете да покриете наранените дръвчета
Овощарската работа трябва да се свърши преди снеговете
Как да си приготвим овощарска замазка?
Рецепта
Растителната пепел става и за овощарска замазка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини