Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.09.2017 г.

Как да си приготвим овощарска замазка?

Овощарската замазка е един от необходимите материали при присаждането на калем, което се извършва през пролетта при облагородяването на дървета над 3-4-годишна възраст. Изискванията към замазката са да изолира наранените части на калема и подложката, да не се разтопява от слънцето и да не оказва вредно влияние върху тъканите. Основните съставни части на замазките са: смола (колофон), пчелен восък, говежда лой, а към някои се прибавят дървесна пепел и спирт. В зависимост от съотношението на тези съставки замазките биват меки и твърди.
Меката замазка се приготвя от 4 части ситно стрита смола, 2 части пчелен восък и 1 част говежда лой. Най-напред се стопява лойта, след което се прибавя пчелният восък, изчаква се да се стопи и накрая се прибавя смолата. Сместа се вари около 30 минути на слаб огън, като се разбърква от време на време. Получената смес се излива в съд със студена вода и след като изстине, се мачка с намаслени с говежда лой или ленено масло ръце, докато добие сламестожълт цвят и зърнеста структура. Съхранява се увита добре в намаслена хартия.
Твърдата замазка се приготвя по същия начин както меката, само че се поставят не 4, а 7 части ситно стрита смола, 2 части пчелен восък и 1 част говежда лой. След приготвянето, сместа се излива в студена вода, където се втвърдява и след това се нарязва на малки парчета. Преди употребата се разтопява във водна баня.
Замазка може да се приготви от 16 части ситно стрита смола, 1 част лой или мас и 8 части спирт. След стопяване на лойта се прибавя смолата, като се изчаква да се стопи и получената смес се отстранява от огъня. Преди да изстине напълно, към нея се прибавя нагорещен спирт. Така получената замазка се поставя в добре затворен съд. Използва се без да се загрява отново. След намазването на присадката спиртът се изпарява и замазката се втвърдява и прилепва добре към наранените части. Използва се четка.
Напоследък масово се използва замазка, получена от битум (асфалт) и лой. Това е една много по-достъпна замазка за любителите овощари. Приготвя се в съотношение 1 кг битум и 250 г лой. Най-напред се стопява лойта и към нея се прибавя битумът и се изчаква да се стопи напълно. Поставя се в метални кутии, като преди употреба се загрява до завиране.
За замазка може да се използва и чист битум, но той много бързо се втвърдява и трябва често да се загрява. След намазване бързо се втвърдява и няма опасност да повредят тъканите.
При намазването добре се покрива напречният пререз на подложката, мястото, където е поставен калем и връхният пререз на същия, като това се прави след привързването.

Как да си приготвим овощарска замазка?
57927
 

Последни материали
Виж
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Свързани материали
Виж
Искане към Министерството на земеделието
Мартенските студове отново ще попарят ранните кайсии, сигнализират овощари
Как да си приготвим овощарска замазка?
С овощарска замазка можете да покриете наранените дръвчета
Овощарската работа трябва да се свърши преди снеговете
Рецепта
Растителната пепел става и за овощарска замазка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини