Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.09.2017 г.

Как да си приготвим овощарска замазка?

Овощарската замазка е един от необходимите материали при присаждането на калем, което се извършва през пролетта при облагородяването на дървета над 3-4-годишна възраст. Изискванията към замазката са да изолира наранените части на калема и подложката, да не се разтопява от слънцето и да не оказва вредно влияние върху тъканите. Основните съставни части на замазките са: смола (колофон), пчелен восък, говежда лой, а към някои се прибавят дървесна пепел и спирт. В зависимост от съотношението на тези съставки замазките биват меки и твърди.
Меката замазка се приготвя от 4 части ситно стрита смола, 2 части пчелен восък и 1 част говежда лой. Най-напред се стопява лойта, след което се прибавя пчелният восък, изчаква се да се стопи и накрая се прибавя смолата. Сместа се вари около 30 минути на слаб огън, като се разбърква от време на време. Получената смес се излива в съд със студена вода и след като изстине, се мачка с намаслени с говежда лой или ленено масло ръце, докато добие сламестожълт цвят и зърнеста структура. Съхранява се увита добре в намаслена хартия.
Твърдата замазка се приготвя по същия начин както меката, само че се поставят не 4, а 7 части ситно стрита смола, 2 части пчелен восък и 1 част говежда лой. След приготвянето, сместа се излива в студена вода, където се втвърдява и след това се нарязва на малки парчета. Преди употребата се разтопява във водна баня.
Замазка може да се приготви от 16 части ситно стрита смола, 1 част лой или мас и 8 части спирт. След стопяване на лойта се прибавя смолата, като се изчаква да се стопи и получената смес се отстранява от огъня. Преди да изстине напълно, към нея се прибавя нагорещен спирт. Така получената замазка се поставя в добре затворен съд. Използва се без да се загрява отново. След намазването на присадката спиртът се изпарява и замазката се втвърдява и прилепва добре към наранените части. Използва се четка.
Напоследък масово се използва замазка, получена от битум (асфалт) и лой. Това е една много по-достъпна замазка за любителите овощари. Приготвя се в съотношение 1 кг битум и 250 г лой. Най-напред се стопява лойта и към нея се прибавя битумът и се изчаква да се стопи напълно. Поставя се в метални кутии, като преди употреба се загрява до завиране.
За замазка може да се използва и чист битум, но той много бързо се втвърдява и трябва често да се загрява. След намазване бързо се втвърдява и няма опасност да повредят тъканите.
При намазването добре се покрива напречният пререз на подложката, мястото, където е поставен калем и връхният пререз на същия, като това се прави след привързването.

Как да си приготвим овощарска замазка?
64925
 

Последни материали
Виж
Как да ускорим узряването на пипера?
Подготовка за еврото
Оборудват пощите по селата с апаратура за проверка на еврото
Преди ваканциата на парламента
Политолог с остра критика срещу одобрената приватизация на „Ел Би Булгарикум“
Напрежението сред работещите расте
Горските служители искат спешна среща с Желязков
ДФЗ
Ставките за помощта по de minimis, които тази година са по 50 хил. евро на ферма
Продажбите на бира в Германия се сринаха
Свързани материали
Виж
Искане към Министерството на земеделието
Мартенските студове отново ще попарят ранните кайсии, сигнализират овощари
Как да си приготвим овощарска замазка?
С овощарска замазка можете да покриете наранените дръвчета
Овощарската работа трябва да се свърши преди снеговете
Рецепта
Растителната пепел става и за овощарска замазка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини