Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.12.2017 г.

Как да си приготвим овощарска замазка?

Как да си приготвим овощарска замазка?

Овощарската замазка е един от необходимите материали при присаждането на калем, което се извършва през пролетта при облагородяването на дървета над 3-4-годишна възраст. Изискванията към замазката са да изолира наранените части на калема и подложката, да не се разтопява от слънцето и да не оказва вредно влияние върху тъканите. Основните съставни части на замазките са: смола (колофон), пчелен восък, говежда лой, а към някои се прибавят дървесна пепел и спирт. В зависимост от съотношението на тези съставки замазките биват меки и твърди.
Меката замазка се приготвя от 4 части ситно стрита смола, 2 части пчелен восък и 1 част говежда лой. Най-напред се стопява лойта, след което се прибавя пчелният восък, изчаква се да се стопи и накрая се прибавя смолата. Сместа се вари около 30 минути на слаб огън, като се разбърква от време на време. Получената смес се излива в съд със студена вода и след като изстине, се мачка с намаслени с говежда лой или ленено масло ръце, докато добие сламестожълт цвят и зърнеста структура. Съхранява се увита добре в намаслена хартия.
Твърдата замазка се приготвя по същия начин както меката, само че се поставят не 4, а 7 части ситно стрита смола, 2 части пчелен восък и 1 част говежда лой. След приготвянето, сместа се излива в студена вода, където се втвърдява и след това се нарязва на малки парчета. Преди употребата се разтопява във водна баня.
Замазка може да се приготви от 16 части ситно стрита смола, 1 част лой или мас и 8 части спирт. След стопяване на лойта се прибавя смолата, като се изчаква да се стопи и получената смес се отстранява от огъня. Преди да изстине напълно, към нея се прибавя нагорещен спирт. Така получената замазка се поставя в добре затворен съд. Използва се без да се загрява отново. След намазването на присадката спиртът се изпарява и замазката се втвърдява и прилепва добре към наранените части. Използва се четка.
Напоследък масово се използва замазка, получена от битум (асфалт) и лой. Това е една много по-достъпна замазка за любителите овощари. Приготвя се в съотношение 1 кг битум и 250 г лой. Най-напред се стопява лойта и към нея се прибавя битумът и се изчаква да се стопи напълно. Поставя се в метални кутии, като преди употреба се загрява до завиране.
За замазка може да се използва и чист битум, но той много бързо се втвърдява и трябва често да се загрява. След намазване бързо се втвърдява и няма опасност да повредят тъканите.
При намазването добре се покрива напречният пререз на подложката, мястото, където е поставен калем и връхният пререз на същия, като това се прави след привързването.

[url=http://www.prodilar.com/list.php?raz=16&firm=&pr_min=&pr_max=&ord=&offs=104]Ножици, триони, тримери - Всичко за лозарството и овощарството[/url]

642
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса АД за 13-15 декември 2017 година
Фуражната пшеница поскъпва минимално на борсата
Практика
Колко органични торове и микроелементи съдържат листата и стъблата на цвеклото
Остава неясно можем ли още да ги използваме и за мезе към нея
В САЩ вече произвеждат бирата за по-добър вкус направо с картофите
Класическо вкусно ястие
Гювеч със свинско и кисело зеле
Седмична ценова справка
Цени на цяло агне по региони
Цени на яйца на едро и дребно по региони
Цените на яйцата в страната остават високи
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам