Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.12.2017 г.

Как да си приготвим овощарска замазка?

Овощарската замазка е един от необходимите материали при присаждането на калем, което се извършва през пролетта при облагородяването на дървета над 3-4-годишна възраст. Изискванията към замазката са да изолира наранените части на калема и подложката, да не се разтопява от слънцето и да не оказва вредно влияние върху тъканите. Основните съставни части на замазките са: смола (колофон), пчелен восък, говежда лой, а към някои се прибавят дървесна пепел и спирт. В зависимост от съотношението на тези съставки замазките биват меки и твърди.
Меката замазка се приготвя от 4 части ситно стрита смола, 2 части пчелен восък и 1 част говежда лой. Най-напред се стопява лойта, след което се прибавя пчелният восък, изчаква се да се стопи и накрая се прибавя смолата. Сместа се вари около 30 минути на слаб огън, като се разбърква от време на време. Получената смес се излива в съд със студена вода и след като изстине, се мачка с намаслени с говежда лой или ленено масло ръце, докато добие сламестожълт цвят и зърнеста структура. Съхранява се увита добре в намаслена хартия.
Твърдата замазка се приготвя по същия начин както меката, само че се поставят не 4, а 7 части ситно стрита смола, 2 части пчелен восък и 1 част говежда лой. След приготвянето, сместа се излива в студена вода, където се втвърдява и след това се нарязва на малки парчета. Преди употребата се разтопява във водна баня.
Замазка може да се приготви от 16 части ситно стрита смола, 1 част лой или мас и 8 части спирт. След стопяване на лойта се прибавя смолата, като се изчаква да се стопи и получената смес се отстранява от огъня. Преди да изстине напълно, към нея се прибавя нагорещен спирт. Така получената замазка се поставя в добре затворен съд. Използва се без да се загрява отново. След намазването на присадката спиртът се изпарява и замазката се втвърдява и прилепва добре към наранените части. Използва се четка.
Напоследък масово се използва замазка, получена от битум (асфалт) и лой. Това е една много по-достъпна замазка за любителите овощари. Приготвя се в съотношение 1 кг битум и 250 г лой. Най-напред се стопява лойта и към нея се прибавя битумът и се изчаква да се стопи напълно. Поставя се в метални кутии, като преди употреба се загрява до завиране.
За замазка може да се използва и чист битум, но той много бързо се втвърдява и трябва често да се загрява. След намазване бързо се втвърдява и няма опасност да повредят тъканите.
При намазването добре се покрива напречният пререз на подложката, мястото, където е поставен калем и връхният пререз на същия, като това се прави след привързването.

Как да си приготвим овощарска замазка?
20664
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини