Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.10.2017 г.

С овощарска замазка можете да покриете наранените дръвчета

Овощарската замазка се използва основно за покриване на наранените части при присаждането на калем. По такъв начин се ограничава достъпа на въздух, предпазва от изсъхване и вода, и вредни микроорганизми. Замазката може да се използва и за покриване на по-големите рани, получени при резитбата, при нараняване на кората от животни и др. Тя трябва добре да прилепва към присадката и наранените части, да не се напуква и рони, да не се разтопява при високи температури и да не предизвиква повреди на растенията. Напоследък на пазара се предлагат различни готови замазки, към някои от които се прибавят растителнозащитни и стимулиращи растежа препарати. Основните материали от които се приготвят замазките са колофон (борова смола), пчелен восък, овча или говежда лой, спирт и дървесна пепел. В зависимост от състава и съотношението на тези материали се приготвят различни замазки.

Мека
Меката овощарска замазка се приготвя от четири части колофон, две части восък и една част лой. Най-напред се стопява лойта, след това се прибавя восъкът и накрая колофонът. Вари се на слаб огън като от време на време се разбърква. Добре разтопената смес се излива в съд със студена вода и се мачка с намаслени ръце, докато добие сламестожълт цвят. За да се запази по-продължително време се завива в намаслена хартия.

Твърда
Твърдата замазка се приготвя от седем части ситно счукана смола, две части восък и една част говежда лой. Разтопява се по същия начин, а след това сместта се изсипва в съд със студена вода и след втвърдяване се нарязва на парчета. Непосредствено преди използване се разтопява.

Със спирт
Овощарска замазка може да се приготви и от 800 г колофон, 200 г говежда лой, 1-2 лъжици пресята дървесна пепел и денатуриран спирт. В съда, поставен на слаб огън, се разтопява лойта, след което се прибавят колофонът и пепелта, като се разбърква добре. След като застине към нея се прибавя на малки порции спирта, като се разбърква. Спирт се добавя докато замазката започне добре да се размазва върху камък. Замазването на присадките става с малка четка. След замазването спиртът се изпарява и замазката се втвърдява. Съхранява се в добре затворен съд и при втвърдяване отново се разрежда със спирт.

С битум
Напоследък масово се използва овощарска замазка, получена от 1 кг битум и 200-300 г лой. Получава се като към разтопената лой се прибавя битумът и след разтопяването му се разбърква много добре. Преди използване се разтопява чрез загряване. След замазването битумът бързо се втвърдява и няма опасност да повреди тъканите.

С овощарска замазка можете да покриете наранените дръвчета
15016
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Искане към Министерството на земеделието
Мартенските студове отново ще попарят ранните кайсии, сигнализират овощари
Как да си приготвим овощарска замазка?
Овощарската работа трябва да се свърши преди снеговете
Как да си приготвим овощарска замазка?
Рецепта
Растителната пепел става и за овощарска замазка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини