Начало » Новини » Страната
26.02.2023 г.

Нарушенията в магазините за хранителни стоки надхвърлят броя на проверките

Нелоялните търговски практики са били пренебрегвани и дори толерирани
Нарушенията в магазините за хранителни стоки надхвърлят броя на проверките

Проверките в магазините за хранителни стоки, които започнахме, показват тревожна тенденция, тъй като броят на констатираните нарушения надхвърля този на направените проверки, заяви пред Българското национално радио председателят на Комисията за защите на потребителите Стоил Алипиев. "От 350 проверки са констатирани 370 нарушения. По-тревожното е, че около 150 са нелоялните търговски практики при големи търговци, останалите са свързани с по-леки нарушения. Нелоялните търговски практики в такъв голям обем са силно притеснителна тенденция. Това означава, че този проблем е бил пренебрегван или толериран даже в продължение на доста време", подчерта Алипиев.

Най-голямата възможна глоба според закона е 50 хил. лв., но тя не е с еднаква тежест за различните магазини, тъй като за голям търговец такава глоба няма да е от съществено значение, убеден е той. Председателят на КЗП смята, че е добре да се помисли за увеличаване на глобите в следващия парламент.

По думите му установените нарушения са именно при големи търговци, защото те са проверяваните. Той посочи, че проверките са насочени към тях, защото големите търговци могат да изкривят пазара и да въвлекат всички останали.  "Нелоялните търговски практики са един от основните проблеми на пазара. Те са проблем, защото допуснати в голям обем, упражнявани от търговци, които имат преобладаващ дял в един пазарен сегмент – 50-60%, са предпоставка за изкуствено завишаване на цени. Упражнявани в такива големи размери, упражнявани от търговци, които имат този голям пазарен дял, те неминуемо завличат всички останали участници в пазара", коментира Алипиев. Според него делът на големите търговски вериги на пазара на хранителни стоки е преобладаващ и със сигурност е над 50%.

Една стока струва толкова, колкото потребителят дава съгласие да я закупи, припомни председателят на КЗП основния закон на пазарната икономика. "Въпросът е дали той дава съгласие вследствие на негов информиран избор или вследствие на това, че е подведен", изтъкна той и даде примери, при които търговецът привлича хората с подвеждащи послания и промоции, но има случаи, при които цените на стоките с 20-30% по-високи от тези в конкурентни обекти.

Друга често срещана практика е търговецът да привлича клиенти с промоционални стоки, за които няма наличност. Тогава хората купуват всичко останало, което им е необходимо, въпреки цените. Срещаме и практики, които подвеждат потребителя по различни начин, например промоция "Плащаш 2, получаваш 3". Има случаи, в които стоките са така подредени, че като вземеш първата или втората, на касата се оказва, че тази стока не е в промоция, изброи Алипиев.

Той заяви, че нямат сигнали за опити техни инспектори да бъдат "мотивирани" от нарушителя така, че да не съставят акт.

По думите му е рано да се очакват резултати 8 дни след проверките:  "При всички положения нашите очаквания са това да даде желания ефект. Дълъг е процесът. Не мисля, че дори след 1-2 месеца да видим резултат, ние трябва да спрем – това е процес, който принципно трябва да е перманентен. Според мен в рамките на 3 до 6 месеца може да се очакват видими резултати, които да се усетят от потреблението", преценява председателят на КЗП пред БНР.

Нарушенията в магазините за хранителни стоки надхвърлят броя на проверките
3633
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Срещи с бранша
Ще има общински магазини само с български стоки
В отчаян опит да обуздае най-високата инфлация в страните от ЕС
Унгария оряза цените на основни хранителни стоки в търговските вериги
По Плана за възстановяване и устойчивост
Близо 1 600 фирми и сайтове за онлайн търговия ще получат 30,6 млн. лв. за киберсигурност
За да гарантира достъпа на всички потребители до евтини храни
Aldi въведе ограничения за закупени количества продукти с таван на цените в Унгария
Създаването на механизъм за взаимодействие между производители и търговски вериги обсъдиха в Министерството на земеделието
Храните с неизяснен произход и без етикет са иззети от 2 магазина в града
Унищожават 45 килограма небезопасно мляко и млечни продукти в Бяла Слатина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини