От 1 януари тази година в Германия влиза в сила закон за прозрачност на наблюдението на хранителните стоки, чиято цел е да даде на потребителите достъп до резултатите от официалните проверки на храните, извършвани в заведенията за обществено хранене, съобщи местното електронно издание Berlin.de. Действието на закона обхваща всички проверки, извършвани от санитарните инспектори от районните управления по безопасност на храните.
„Благодарение на новия закон берлинчани ще могат да получат информация за санитарните условия в съответното заведение преди да го посетят или да поръчат храна оттам. Информацията ще бъде представена на видно място на входа на ресторанта или в интернет”, цитира изданието изявление на държавния секретар за защита на правата на потребитеите Маркус Камрад. Оттам уточняват, че информацията ще бъде представена под формата на хистограма с градиране на цветове от зелен към жълт и от жълт към червен. Резултатите от ветеринарно-санитарната проверка ще бъдат отбелазвяни със стрелка на съответното място в хистограмата. Компаниите в търговията с храни ще бъдат длъжни да предоставят информацията на потребителя по достъпен начин веднага след получаването ѝ. Онези, които продават хранителни стоки пряко на потребителите, трябва да представят информацията на входната врата или до нея, както и на специална страница в интернет.
Смята се, че мярката ще осигури възможност на потребителите да вземат решения при избора на хранителни стоки и ще мотивира компаниите, работещи в хранителния сектор, да се придържат към нормите на санитарно-хигиената безопасност.