През 2022 г. производството на месо в Германия се е свило рязко, като предварителните данни на Германската федерална статистическа служба, получени от кланиците, сочат спад от 8,1% спрямо 2021 г. до 7 млн. тона. По този начин производството продължава да намалява всяка година след рекордната 2016 г., когато бяха отчетени 8,3 млн. тона, но през 2022 г. спадът е най-силен. През кланиците са минали 51,2 млн. свине, коне и едър и дребен рогат добитък, както и 701,4 млн. пилета, пуйки и патици.
Закланите свине през миналата година са намалели с 9,2% до 47 млн., като за отгледаните в Германия спадът достига 9,6% до почти 45,8 млн. След значителен спад през 2021 г. броят на внесените прасета, минали през кланиците през 2022 г., е нараснал с 6,5% до 1,2 млн. Произведени са 4,5 млн. тона свинско месо – с 9,8% по-малко на годишна база. Спрямо рекордната 2016 г. в Германия през миналата година производството на свинско е с 1,1 млн. тона по-малко, или с 19,7%. Като една от причините за спада се посочва намаляването на поголовието в Германия.
През миналата година в Германия е заклан със 7,8% по-малко едър рогат добитък спрямо 2021 г., или 3 млн., като при кравите спадът е с 10,1% до 1 млн., а при биковете – с 6,6% до 1,1 млн. Произведеното говеждо месо е намаляло с 8,2% спрямо 2021 г. до 985 хил. тона.
Доста по-добро е положението при птичето месо, като производството му в Германия през миналата година е спаднало с 2,9% спрямо 2021 г. до малко над 1,5 млн. тона. Отчетлив е спадът при пуешкото – с 8% до 400 хил. тона, докато при отглежданите пилета за месо той е едва 0,6% до 1,1 млн. тона.