Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.01.2023 г.

Защо картофените клубени са кухи?

Важно за фермерите!
Защо картофените клубени са кухи?

sinor.bg

Факт е, че не винаги едрите и красиви на външен вид картофи се радват на добро качество. Ако при разрязване на клубените голяма част от тях се оказват кухи, тогава съхраняемостта на сорта е изложена на сериозен риск. Такива картофи се развалят бързо, а причините за това могат да бъдат различни.

Питате се защо се образуват кухини в някои грудки – дали това е болестно състояние ли е или резултат от нарушаване на селскостопанската технология. Кухините в картофените грудки не се дължат на болестно състояние. Те възникват поради неблагоприятни метеорологични условия или нарушения в технологията на отглеждане. Празнотата в грудката е резултат от неравномерното развитие на картофените тъкани при някои бързорастящи и ранозреещи сортове. Основните причини за образуването на кухини в клубените са – нередовна влажност на почвата; излишъци на азот в почвата; недостиг на калий; големи междуредия; просрочване на времето за прибиране на реколтата.

Образуването на кухини в грудките се наблюдава най-често при сухо лято, когато изсъхването на почвата се редува с прекомерна влага. При такива условия хранителните вещества се усвояват неравномерно, метаболитните процеси се нарушават, външните тъкани на клубените започват да растат бързо, докато вътрешните се напукват и частично отмират.

При последващ растеж кухините се разширяват и оцветяват, придобивайки кафяв оттенък. При сортовете с кръгла форма кухините са по-често сферични или кръстовидни, а при продълговатите клубени – кухините са овални. Струва си да се информираме за склонността на даден сорт към образуване на кухини. Важно е да знаем и това, че само едрите клубени са склонни към образуването им, а при дребните практически не се наблюдава подобно отклонение. Избор на сорт, подготовка на мястото и стриктно спазване правилата на селскостопанската технология са условията, на които трябва да се обърне внимание.

Годни ли са за консумация кухите картофи?

Ако във вътрешността на клубена има коркова кухина със суха светлокафява кожица и не се наблюдават признаци на гниене, тогава трябва да знаете, че тези картофи могат да се консумират, въпреки че голяма част трябва да се изхвърли. Понякога обаче кухите картофи загниват, защото в свободните пространства на клубените проникват патогенни микроорганизми.

Инфекцията може да проникне поради увреждане от телени червеи, ларви на нощенки и други насекоми. Картофи с признаци на гниене не могат да се консумират, тъй като веднага щом започне разграждането на тъканите, микотоксините навлизат в клубена – вторични метаболитни продукти на патогенни гъбички. Дори най-малките количества от тези вещества могат да се натрупат в нашето тяло и да причинят значителна вреда на здравето ни.

Ако вече е започнало гниене на картофите, тогава всички запаси трябва да се прегледат внимателно, развалените да се отстранят, а тези, лежащи наблизо се наръсват с пепел или тебешир (варовик).

Ето как да предотвратим появата на кухини в картофите

Ако се сблъскаме с проблема – образуване на кухини във вътрешността на клубените, тогава за следващия сезон трябва да се вземат необходимите мерки. На първо място – смяна на сортовете, чиито клубени са станали кухи. След това трябва да се обърне внимание на подготовката на почвата - внасяне на органични торове (компост и биохумус), както и дървесна пепел или комплексни минерални торове с високо съдържание на фосфор и калий.

Органичните торове не само осигуряват на картофите необходимите хранителни вещества, но и поддържат биоразнообразието на плодородния слой, подобряват структурата на почвата, нейния буферен капацитет и влагоемкост. Даже минералните торове е важно да се внасят в „жива“ почва, богата на органична материя.

При засаждане на картофи от едроплодни сортове те трябва да бъдат разположени в редовете по-гъсто, за да се намали хранителната площ на растенията. Разстоянието в междуредията зависи от начина на засаждане и вида на почвата – в тесни повдигнати лехи с лека почва то може да бъде 50-60 см.

Ако почвата е глинеста или песъчливо-глинеста, а теренът е равен, тогава е препоръчително да се засаждат във високи хребети, като разстоянието между тях трябва да бъде около 70 см, за да се избегне застой на влага при обилни валежи.

В горещо време картофите трябва да се поливат редовно, за да се избегне пресушаване на почвата. Наличието на достатъчно влага е особено необходимо по време на интензивно образуване на клубени.

Добре е горният слой да се разхлабва периодично – това ще създаде оптимален въздушен режим, ще съхрани влагата и хранителните вещества в почвата. Като резултат кореновата система ще стане по-разклонена, а клубените ще получат пълноценно хранене.

Веднага щом върховете пожълтеят и започнат да засъхват, окосете надземната част и не отлагайте прибирането на реколтата, особено ако се очаква дъждовно време.

Не трябва да забравяме, че по време на съхранение върху клубените се развиват различни болести и периодичното преглеждане е наложително.

Защо картофените клубени са кухи?
5707
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Особености
Трябва ли да премахваме надземните части на картофите и кога?
Съвети за градинари
Да откъсваме ли цветовете на картофите за по-високи добиви?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини