Картофите са растения, които над почвата развиват стъбла, листа и цветове, а в земята – самите плодове, формиращи семена, необходими за селекция. Чрез надземните части растенията фотосинтезират и се стимулира и нарастването на кореновата система, но този процес трябва да се оптимизира, защото от баланса зависи до голяма степен продуктивността.
Доминиращото развитие на надземните части носи негативи и не е желателно – влошава се осветяването в основата на растенията, увеличава се изпарението, затруднява се и развитието на клубените.
За да се ускори съзряването на грудките и да образуват здрава кора, необходимо е да се премахнат напълно или частично надземните части на картофите. Този процес е известен още като десикация и се извършва по два начина – механичен и химичен.
Механичното отстраняване не решава напълно проблема, тъй като стъблата могат да започнат да растат отново и грудките не могат да узреят, както и да образуват здрава кора. В допълнение, болестите, които присъстват вече в надземните части преди почистването, попадат в почвата и заразяват новата култура.
Позната практика е 2-3 седмици след цъфтежа на картофите, да се премахнат стъблата на височина 10-15 см от почвата. Тази операция трябва да се извърши внимателно, като не се нарушава целостта на останалата част на растенията. Така процесът на фотосинтеза няма да се прекъсне напълно, а хранителните вещества ще се насочат към грудките и изхранването им.
Тази агротехническа операция ще бъде ефективна само при здрави растения. Ако картофите са нападнати от болести или вредители, не можем да очакваме много по-добри резултати.
По-ефикасен метод за отстраняване на стъблата е химичният, при който се използват десиканти. Посредством тях не само се отстраняват надземните части на картофите, но ускоряват съзряването на клубените и образуване на по-плътна кора, намалявайки разпространението на болести върху грудките. Тази операция се извършва около две седмици преди прибиране на картофите, като се използват разрешени за тази цел препарати.
Ако стъблата на картофите са много мощни, тогава е добре да се прилага поетапно изсушаване, което е препоръчително да се комбинира с косене на връхните части.
За да се намали заразяването на картофите с фитофтора, се препоръчва резервоарна смес от фунгицид с флуазинам (може друг подходящ фунгицид) и десикант. Чрез изгаряне на надземните части, ние унищожаваме мицела на фитофтората по листата, а използването на подходящ фунгицид позволява да се унищожат и спорите, попаднали на повърхността на почвата.
По този начин десикацията осигурява редица предимства:
– равномерното изсушаване на надземните части позволява да се планира точно времето за прибиране на реколтата;
– постепенното загрубяване на кората на картофите намалява вероятността от нараняване и инфекция с патогени (бактериоза, фузариоза и др.);
– осигурява допълнителен контрол на болестите.
Особено внимание трябва да се обърне на подбора на клубени за засаждане.
Безопасността на употреба на препарати за десикация се осигурява чрез спазване на установените разпоредби и правила за прилагане, като се изключва отрицателното им въздействие върху човека и околната среда.