Начало » Новини » Света
04.12.2022 г.

И през ноември храните в света поевтиняха минимално

Тенденцията към спад на цените обаче се запазва за осми пореден месец
И през ноември храните в света поевтиняха минимално

След октомври и през ноември цените на храните в света отчетоха минимално понижение, запазвайки тенденцията към спад за 8-ми пореден месец, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,2 пункта през ноември спрямо октомври до 135,7 пункта. Индексът все пак остава с 0,3% над нивото си от ноември 2021 г. Поскъпването на растителните масла и захарта бе компенсирано напълно от понижаването на цените на зърнените култури, млечните и месните продукти.

През ноември подиндексът за цените на зърнените култури се понижи с 1,3% спрямо октомври до 150,4 пункта, но остава с 6,3% над показателя за ноември 2021 г. Цените на пшеницата се понижиха с 2,8% в световен мащаб най-вече благодарение на удължаването на срока на действие на зърнения коридор от Украйна, както и заради отслабването на търсенето за внос от САЩ на фона на високата стойност на местната пшеница и усилването на конкуренцията на пазарите с нарасналите доставки от Русия. При фуражното зърно спадът на цените е по-скромен – с 1%, но при царевицата достигна 1,7% след благоприятното разрешение на проблема с Черноморската зърнена инициатива и възстановяването на корабоплаването по река Мисисипи в САЩ. Соргото поевтиня с 1,2%, следвайки царевицата. Цените на ечемика обаче се повишиха с 2,5%, а на ориза – с 2,3% благодарение на поскъпването на националните валути на част от основните страни-производителки от Азия спрямо щатския долар и под въздействие на силното търсене.

При растителните масла подиндексът за цените през ноември се повиши с 2,3% до 154,7 пункта, прекъсвайки поредицата от 7 месеца на спад. Заслугата е на палмовото и соевото масло, които компенсираха с излишък поевтиняването на слънчогледовото и рапичното. Палмовото масло поскъпна благодарение на съжвяването на световното търсене за внос на фона на конкурентните цени спрямо останалите видове растителни масла, както и под влияние на опасенията, предизвикани от влошаването на перспективите пред реколтата заради прекомерните валежи в част от основните производствени региони в югоизточна Азия. Котировките на соевото масло се повишиха в по-малка степен, най-вече заради стабилно високото търсене от сектора за производство на биогорива особено в САЩ. Цените на рапичното и слънчогледовото масло в световен мащаб обаче се понижиха поради прогнозираното запазване на достатъчно високото ниво на предлагането при рапичното и удължаването на срока на действие на Черноморската зърнена инициатива при слънчогледовото.

Средната стойност на подиндекса за млечните продукти през ноември отчете спад от 1,2% спрямо октомври до 137,5 пункта, като тенденцията се запазва за 5-ти пореден месец. Нивото му обаче се задържа с 9,2% над това от ноември 2021 г. В най-голяма степен поевтиня сухото обезмаслено мляко вследствие на намалялото търсене за внос, тъй като се оказа, че купувачите са попълнили запасите си за близкото бъдеще, както и на фона на нарасналия потенциал за износ от Европа, натиснал цените. Обезцени се и сухото пълномаслено мляко, най-вече заради свиването на търсенето за внос от Китай, което бе компенсирано само в известна степен от увеличените покупки от държавите в югоизточна Азия. Цените на маслото в световен мащаб се понижиха заради слабото търсене за внос, обусловено от високите цени на дребно и неяснотата на пазара отноно потребителското търсене в търговията на дребно през следващите няколко месеца. Сирената обаче поскъпнаха след запазване на стабилното търсене за внос и свиването на предлагането за износ от водещи страни-производителки от Западна Европа.

През ноември подиндексът за цените на месните продукти отстъпи с 0,9% в сравнение с октомври до 117,1 пункта, като спадът продължава за 5-ти пореден месец. Стойността му обаче остава с 4,1% над достигнатата през ноември 2021 г. За 5-ти пореден месец продължава понижаването на цените на говеждото месо, като обяснението е в нарасналото предлагане за износ от Австралия в добавка към и без това значителните доставени количества от Бразилия и въпреки запазващото се активно търсене за внос от Китай. Останалите видове меса обаче започнаха да поскъпват, като в най-голяма степен това важи за овчето под въздействието на стабилното търсене за внос и въпреки нарасналите доставки от Океания. Повишиха се и цените на птичето месо на фона на свитото предлагане за износ в световен мащаб заради намаляло производство в редица големи страни-производителки вследствие на увеличаването на огнищата на птичи грип. Свинското пък поскъпна във връзка с рязко нарасналото търсене в навечерието на празниците, както и вследствие на колебанията във валутните курсове.

Усреднената стойност на подиндекса за захарта през ноември нарасна с 5,2% спрямо октомври до 114,3 пункта, прекъсвайки 6-месечна тенденция на понижение. Въпреки това цените на захарта остават с 4,9% под нивото си от ноември 2021 г. Като причини за месечното поскъпване на захарта през ноември се посочват активните покупки при ограничено световно предлагане, предизвикано от забавянето в прибирането на реколтата от захарна тръстика в основни страни-производителки и обявеното от Индия намаляване на квотата за износ. За повишаването на цените съдейства и поскъпването на етанола в Бразилия, породило опасения, че по-големи количества захарна тръстика ще бъдат насочени към производството на етанол и това ще свие производството на захар. Ръстът на котировките можеше да бъде и по-голям, ако не бе сдържан от прогнозите за запазване на световното предлагане на достатъчно ниво през селскостопанския сезон 2022-2023 г.

И през ноември храните в света поевтиняха минимално
3357
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини