Начало » Новини » Страната
06.01.2023 г.

На Богоявление да се помолим за здраве и берекет!

Християнски празници
На Богоявление да се помолим за здраве и берекет!

Реставрираният стенопис на Кръщението на Исус Христос в Кремиковския манастир Снимка: wikipedia

Богоявление е един от най-древните християнски празници, а православната вяра обединява този ден с празника Кръщение господне, приемайки, че при кръщението на Иисус в река Йордан се появява бог в своята триединна същност - синът Христос; Светият дух като гълъб, който каца върху Христос и гласът на небесния отец (глас божи), който оповестява, че Исуус е негов син.

По Грегорианския календар отбелязваме празника на 6 януари (Йордановден) като част празниците, свързани с раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития – Обрезание господне и Поклонението на влъхвите. Исторически празникът в различните християнски традиции е претърпял значителни изменения (в частност, от него се е отделило Рождество Христово) и днес различните християнски деноминации го празнуват различно.

За различните области от страта празникът има много имена - Кръстовден, Водици или Водокръщи. Народът нарича празниците Богоявление и Йордановден по общо име „Водици“ заради връзката им към вода. На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.

Навсякъде, където има водоем в страната, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането му се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет.На нея се обновява светената вода в храмовете и от нея всеки българин носи в дома си. Смята се, че тази вода пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият е за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите. Върху железен предмет се изгарят чемширените китки от предишното Рождество, а пепелта се поръсва със светена вода и се заравя под овошка или трендафилов храст. С донесената от църквата свещ се запалва с „нов“ огън кандилото в семейния иконостас. Там се полагат и новите рождественски китки. Вечерта срещу Йордановден е третата (и последна) кадена вечер. Тя трябва да е постна.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. Девойките също по свой начин вземат участие в този празник. Още преди изгрев слънце те отиват към кладенеца или извора на реката да си налеят „света“ вода. На реката обмиват домашната икона и своите лица.

В Родопите има още една традиция на този ден да се хвърлят във водата младоженците (тези двойки, които са се оженили предната година), за да са живи и здрави цяла година. Къпането се извършва от специални хора „хаскари“ или „къпинчари“. Ако няма наблизо река, тогава церемонията се провежда до кладенец.

И Йордановден е свързан с различни наричания и поверия. Смята се, че ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

На този ден имен ден празнуват Богомил, Бонислав, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Божидар, Динко, Диньо, Дана, Дан, Божан, Божана, Божил, Боголюб, Боголюба и др.

На Богоявление да се помолим за здраве и берекет!
2976
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Светената вода на Богоявление пази от болести
Християнски празници
Ако на Богоявление времето е сухо и студено, годината ще е плодородна!
Празници
На Богоявление честваме 168 години от рождението на Ботев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини