Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.12.2022 г.

Зимна резитба на овощните дървета - аргументи

Зимна резитба на овощните дървета - аргументи

Богатата реколта от пресни плодове е примамлива мечта, но овощните дървета, уви, не растат за един ден. Необходими са не само целогодишни грижи, а при това – правилни. Винаги съществуват различни аргументи „за“ и „против“ отделни агротехнически мероприятия, а едно от тях е зимната резитба.

Знаем добре, че е по-лесно да се предотвратяват проблемите, отколкото да се води борба с последствията.

Зимните грижи за овощната градина са по-скоро профилактика, а освен това в студените месеци разполагаме с повече свободно време за извършване на фитосанитарни процедури – спокойно и внимателно, без да се разсейваме с други неотложни дейности в градината.

Зимното почистване е времето за оценка на сезона и подготовка за следващия, защото тази равносметка ни насочва към профилактиката и борбата с различни вредители – листни въшки, паяжинообразуващи акари, ларви на ябълковия плодов червей, които са се скрили в кората и остават там до настъпване на топлината. Гастрономите казват, че някои ястия се сервират „само студени“ и така трябва да се подхожда с тези вредители – борбата с тях се води в студените месеци.

Ползите от картофените обелки за градината

Независимо от факта, че дърветата изпадат в латентно състояние в края на есента и остават в него до настъпване на пролетта, те все още се нуждаят от грижи и внимание през този сезон.

Зимна резитба на овощните дървета

Зимата е чудесно време да се направи оценка на здравословното състояне на овощните дървета, защото листата вече са опадали и това позволява да се видят и най-малките дефекти.

При внимателен оглед могат да се забележат всички необичайни и ненеужни издънки, пукнатини по кората, от които има смолотечение или мъртва кора и може да се прецени как да се подходи към всеки отделен случай.

Старите или болни дървета е най-добре да се отстранят и заменят с нови по-продуктивни, както и устойчиви на болести сортове.

Ако дървото е ценно, първо се прави резитба – раните от ножици и триони зарастват по-бързо в началото на зимата, защото пролетните дъждовни валежи могат да провокират развитието на гъбични и бактериални заболявания. Почистването на останалите и мумифицирани на дърветата плодове е задължително, защото те впоследствие се превръщат в хранилище на болести.

Зимната резитба не само подобрява външния вид на дърветата, но с нея се премахват зони, които са лесна мишена за гъбички и бактерии, както и за гнезда на вредители.

Използването на добре заточени инструменти е наложително, а за предотвратяване на различни бактериални и вирусни заболявания, те трябва да се дезинфекцират между подрязването на всяко дърво или храст. Това може да се направи лесно, като остриетата се потопяват за 30 секунди в дезинфектант или се избърсват с парче плат, потопен в денатуриран спирт. Старателното почистване е особено необходимо тогава, когато се работи с болна дървесина, защото патогените се прехвърлят много лесно от дърветата и клоните върху инструментите и посредством тях се заразяват здравите. Пренасяне мже да се осъществи и посредством облеклото и обувките.

Важно е да знаем, че при тази резитба не трябва раните да се замазват с вар, защото дървесната тъкан се регенерира по-добре по естествен начин, ако се остави в покой.

Зимната резитба има за основна цел отстраняването на мъртви, умиращи или болни клони, както и такива, които растят неправилно – право нагоре или върху кореновата система.

Зимно почистване на кората

Голяма част от разпространените вредители и болести са се настанили за зимуване в пукнатините на мъртвата кора под формата на яйца и спори. Можем да се избавим от тях, като отстраним мъртвата кора, а след това участъците се третират с бордолезов или сяро-варов разтвор. И двата агента са много ефективни при третиране на гъбичните спори, като същевременно унищожават яйцата на повечето вредители. Бордолезовият разтвор и сярата са доказали своята ефективност във времето и този сезон няма да причинят никакви увреждания, защото листата са опадали, а цветовете не са се показали, но ще унищожат спорите, които със затоплянето започват своята разрушителна дейност.

Повечето от използваните днес фунгициди съдържат мед, включително меден оксихлорид или меден хидроксид. Въпреки, че остават сред най-ефективнте препарати, медният оксихлорид не е подходящ за органичното земеделие и това трябва да се има предвид.

Зимното почистване на клоните на овощните дървета от тежък сняг ще предотврати счупване и нараняване, но не трябва да се забравя, че зимата дървесината става много крехка и може да се сваля само с помощта на мека четка или с леко стръскване на клоните.

Зимна резитба на овощните дървета - аргументи
8148
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Практика
Овощарите трябва да познават рисковете от топлите зими
Близо 2 млн. лева изплати ДФЗ за зимни пръскания
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини