Ден преди Рождество Христово християните почитат паметта на света преподобномъченица Евгения. А в българските народни обичаи денят изцяло е свързан с подготовката на най-семейния празник – Бъдни вечер (известен още като Мали Божич, Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа или Наядка). Дори самото название на Рождественската нощ у нас като Коледа няма християнски произход. Според етнолозите в него се откриват част от обредите на древните траки и южните славяни.
На днешния ден християните се подготвят духовно – чрез пост, изповед и молитва, за да приемат светото причастие и така достойно да посрещнат раждането на Христа. Затова нека всички се помолим за здраве, мир и благоденствие за всички хора по света!
Преди да се нареди празничната трапеза на Бъдни вечер, стопанинът на къщата запалва специален пън от крушово, дъбово или буково дърво в огнището, наричан бъдник. Според етнолози тази традиция датира от славянски времена. В предварително издълбана в пъна дупка се сипва червено вино, тамян и зехтин за берекет. Преди да се сложи в огъня, се запечатва с пчелен восък. Така приготвен, коледният бъдник, наричан още коледник или прекладник, се смята за миросан и осветен и вече може да бъде принесен в жертва на божествата.
Преди да седнат на празничната трапеза, домакините слагат под софрата слама, напомняща за витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва.
В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. На трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват – боб, леща, ориз. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.
На Бъдни вечер на трапезата трябва да има 7, 9 или 12 ястия. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите са постни, задължително се приготвят сарми, пълнени чушки и компот от сушени плодове. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година). В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато семейството заспи, близките покойници идват да вечерят.
По искрите от огъня пък се гадае каква ще е годината. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е реколтата, кравите по-млечни, а прасетата – по-тлъсти.
През нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
Късмет и предсказания
Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
Зад палешника (ралник, лемеж) се оставят живи въглени, неречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е добро.
На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.
За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.
Наричания и метеорологични прогнози
Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни. Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината. Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много. Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.
На 24 декември имен ден празнуват всички с имената Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин.