Начало » Новини » Страната
24.12.2016 г.

На Бъдни вечер да ни сгрее топлината на семейното огнище

Християнски традиции и народни поверия за празника

Снимка: Уикипедия

Бъдни вечер е последният ден от рождественския пост и на този ден християните се подготвят духовно да посрещнат достойно раждането на Христос. В народните обичаи традициите са толкова разнообразни, че понякога не може да се разбере по какъв начин езичесгвото се е съчетало с християнската вяра.

Най-хубавото е, че край домашния огън на Бъдни вечер се събира цялото семейство, сгрято от силата на любовта и семейния уют.

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена, като върху масата трябва да има нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. И всички гозби задължително са постни.

Освен варено жито, варен фасул, сърми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф и туршии на трапезата се слагат още лук, чесън, мед и орехи, вино.

В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година).

В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана в символ на очаквания гост.

Под софрата се слага слама, напомняща за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария.

Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос.

По традиция най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. През нощта коледари тръгват по къщите и, пеейки народни и църковни песни, разнасят радостна вест за Христовото Рождество.

В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

Късмет и предсказания

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, наречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въгленът е почернял, предсказанието не е добро.

На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.

За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2 – 3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.

На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Гадания за времето

Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни

Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.

Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.

Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

Какво е забранено на този ден

Моми, на които им е време да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.

Пепелта от бъдника и сламата не се изхвърлят.

Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.

На Бъдни вечер да ни сгрее топлината на семейното огнище
10697
 

Последни материали
Виж
Водата за пиене на Истанбул свъшва след 85 дни
Конгрес по зелени биотехнологии събра международната научна общност в София
Карантинна опасност – картофен молец
Шумен и Плевен
Главчев разпореди на екоминистерството да се задейства за разрешаване на водната криза
Сушата преди това обаче забавя развитието на посевите с 2-3 седмици
Условията бяха удовлетворителни за есенниците в Украйна през октомври
Приемът ще започне през януари 2025 г.
Готови са критериите за подбор на браншови проекти за обучение на фермерите
Свързани материали
Виж
За християните е последен ден от рождественските пости
В езичеството Бъдни вечер се свързва с плодородието!
Да почетем традициите на най-семейния празник
На Бъдни вечер да се помолим за здраве и мир!
Какво повелява традицията на днешния ден
Бъдни вечер е празникът на българското семейство
В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с надвиването на нощта
На Бъдни вечер се подготвяме духовно за раждането на Спасителя!
Посрещаме най-семейния празник през годината
Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще бъде през юни
В начините на празнуване се откриват множество предхристиянски традиции
Бъдни вечер е - Малката Коледа!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини