С Бъдни вечер започват коледните празници и всяка година на 24 декември семействата се събират около трапезата, за да посрещнат раждането на сина божий. Под софрата се слага слама, напомняща за витлеемските ясли, където е родила Дева Мария. Най-възрастният от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва.
В огъня през цялата нощ се остава да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос. По традиция, най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. А през нощта коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.
Според българските обичаи, ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината. Ако пък вечерта вали сняг, пчелите ще се роят много. И каквото е времето на 24 декември, такова ще бъде и през юни следващата година.
В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват като боб, леща, нахут и др. Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.
Ако сребърната пара е в парчето от питката, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, неречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въгленът е почернял, предсказанието не е добро.
На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека. Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.