Начало » Новини » Страната
19.12.2022 г.

Центърът по Растителна Системна Биология и Биотехнология с награда „Сграда на годината 2022“

Центърът по Растителна Системна Биология и Биотехнология  с награда „Сграда на годината 2022“

Новопостроеният научен комплекс на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив бе обявен за „Сграда на годината“ в категория „Социална инфраструктура - наука, култура и образование“. Наградата бе връчена на доц. д-р Васил Колев, Мениджър Проекти в ЦРСББ, по време на официална церемония в София.

Проектът ПлантаСИСТ е финансиран от Европейската комисия по програма “Хоризонт 2020” в размер на 30 млн. лв, а новопостроената сграда в Пловдив е изградена със съфинансиране в същия размер от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Научният кампус се намира в ж.к. Тракия върху терен с площ от 23 477 кв.м., предоставен безвъзмездно от Община Пловдив. Пълната разгърната застроена площ на сградата е 10 032,93 кв.м. 

Идеята за създаване на Центъра и инициативата за създаване на консорциума зад проект ПлантаСИСТ e на координатора на проекта и директор на ЦРСББ – проф. д-р Цанко Гечев. През 2014 г. две утвърдени научни организации от Германия (Институт по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” и Университет Потсдам), заедно с три български научни организации (Институт по молекулярна биология и биотехнологии, Институт по зеленчукови култури “Mарица” и Институт по микробиология “Стефан Ангелов” към БАН) се обединяват в консорциум за създаване на Център за върхови постижения в растителните науки в Пловдив.

“Тази награда е признание не само за усилията на екипа ни, но и за българската наука като цяло. България вече разполага с Център за върхови постижения в областта на растителната наука, който е без еквивалент за региона и е равностоен на утвърдените научни центрове за върхови постижения в световен мащаб. Страната ни вече е на картата на световната наука на най-високо ниво и тепърва ще се утвърждава като притегателен център за висококвалифицирани учени от България и от цял свят, които ще реализират своите научни открития в родината ни”, заявява проф. д-р Цанко Гечев, Директор на ЦРСББ.

Сградата разполага с 6 изследователски лаборатории и 8 климатични помещения, оборудвани с технологии от най-ново поколение, както и с две оранжерии с обща площ от 4 000  кв.м. Всяка оранжерия се състои от 12 секции с индивидуална климатизация. Административният корпус на сградата включва офиси, амфитеатрална конферентна зала с 300 места и 4 учебни зали с по 80 места.

В Центъра функционират научни отдели по Молекулярна физиология на стреса, Селекция и зеленчукови култури, Растителна клетъчна биотехнология, Растителна метаболомика, Биоинформатика и Технологичен трансфер и управление на интелектуалната собственост.

За краткия период от своето основаване до сега ЦРСББ е вече утвърден като водещ институт по растителни науки, с висока научна продуктивност и международна видимост. Понастоящем Центърът е търсен партньор от български и международни организации за извършване на проектна дейност и услуги в областта на растителните биотехнологии, биоинформатиката и метаболомиката.

Центърът по Растителна Системна Биология и Биотехнология  с награда „Сграда на годината 2022“
4366
 

Последни материали
Виж
Благодарение на поддържаните ниски цени
Търсенето на украинска пшеница расте на международните пазари
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Иззети са 17 моторни триона и 7 законни ловни пушки
Задържаха 10 МПС и 34 каруци при проверки в горите през януари
Според проучване на местната служба за защита на потребителите
Нулевият ДДС запази цените на 72 на сто от храните в Кипър
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Свързани материали
Виж
Включително с подходящи за заместване на пшеничния глутен
Институтът в Кнежа влиза в 2024 година с 8 нови хибрида царевица
Научен обмен
Експерти от института „Константин Малков“ обменят опит с колеги от Малайзия
Директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево
Илия Илиев: Отново ще проверим как западните сортове пшеница се държат в родни условия
Партньорства
Ел Би Булгарикум и японската Мейджи правят съвместен институт
Ден на отворените врати
Новите селекции на Института по царевицата в Кнежа
Анализ на ИПИ
Прелива от остарели специалности в обучението на бъдещи фермери
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини