Начало » Новини » Страната
19.12.2022 г.

Центърът по Растителна Системна Биология и Биотехнология с награда „Сграда на годината 2022“

Центърът по Растителна Системна Биология и Биотехнология  с награда „Сграда на годината 2022“

Новопостроеният научен комплекс на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив бе обявен за „Сграда на годината“ в категория „Социална инфраструктура - наука, култура и образование“. Наградата бе връчена на доц. д-р Васил Колев, Мениджър Проекти в ЦРСББ, по време на официална церемония в София.

Проектът ПлантаСИСТ е финансиран от Европейската комисия по програма “Хоризонт 2020” в размер на 30 млн. лв, а новопостроената сграда в Пловдив е изградена със съфинансиране в същия размер от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Научният кампус се намира в ж.к. Тракия върху терен с площ от 23 477 кв.м., предоставен безвъзмездно от Община Пловдив. Пълната разгърната застроена площ на сградата е 10 032,93 кв.м. 

Идеята за създаване на Центъра и инициативата за създаване на консорциума зад проект ПлантаСИСТ e на координатора на проекта и директор на ЦРСББ – проф. д-р Цанко Гечев. През 2014 г. две утвърдени научни организации от Германия (Институт по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” и Университет Потсдам), заедно с три български научни организации (Институт по молекулярна биология и биотехнологии, Институт по зеленчукови култури “Mарица” и Институт по микробиология “Стефан Ангелов” към БАН) се обединяват в консорциум за създаване на Център за върхови постижения в растителните науки в Пловдив.

“Тази награда е признание не само за усилията на екипа ни, но и за българската наука като цяло. България вече разполага с Център за върхови постижения в областта на растителната наука, който е без еквивалент за региона и е равностоен на утвърдените научни центрове за върхови постижения в световен мащаб. Страната ни вече е на картата на световната наука на най-високо ниво и тепърва ще се утвърждава като притегателен център за висококвалифицирани учени от България и от цял свят, които ще реализират своите научни открития в родината ни”, заявява проф. д-р Цанко Гечев, Директор на ЦРСББ.

Сградата разполага с 6 изследователски лаборатории и 8 климатични помещения, оборудвани с технологии от най-ново поколение, както и с две оранжерии с обща площ от 4 000  кв.м. Всяка оранжерия се състои от 12 секции с индивидуална климатизация. Административният корпус на сградата включва офиси, амфитеатрална конферентна зала с 300 места и 4 учебни зали с по 80 места.

В Центъра функционират научни отдели по Молекулярна физиология на стреса, Селекция и зеленчукови култури, Растителна клетъчна биотехнология, Растителна метаболомика, Биоинформатика и Технологичен трансфер и управление на интелектуалната собственост.

За краткия период от своето основаване до сега ЦРСББ е вече утвърден като водещ институт по растителни науки, с висока научна продуктивност и международна видимост. Понастоящем Центърът е търсен партньор от български и международни организации за извършване на проектна дейност и услуги в областта на растителните биотехнологии, биоинформатиката и метаболомиката.

Центърът по Растителна Системна Биология и Биотехнология  с награда „Сграда на годината 2022“
4632
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Добруджански земеделски институт
Расте интересът към български сортове пшеница и ечемик зад граница
Проектът се финансира от Фонда за научни изследвания
Първа стъпка с оценка на полезащитните горски пояси в Добруджа
Включително с подходящи за заместване на пшеничния глутен
Институтът в Кнежа влиза в 2024 година с 8 нови хибрида царевица
Научен обмен
Експерти от института „Константин Малков“ обменят опит с колеги от Малайзия
Директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево
Илия Илиев: Отново ще проверим как западните сортове пшеница се държат в родни условия
Партньорства
Ел Би Булгарикум и японската Мейджи правят съвместен институт
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини