Екип от Института по царевицата (ИЦ) в Кнежа, част от структурата на Селскостопанска академия, участва във вкусовата оценка на хибридите захарна царевица, отгледани с много труд и професионализъм. Представените хибриди са част от селекционната програма на института, като обективна дегустация е част от процеса на оценка.
Новите хибриди са част от дейността на селекционера на годината, доц. д-р Георги Йорданов, чийто труд намира признание както в научните среди, така и на полето.
Научната работа на доц. д-р Георги Йорданов е насочена и към селекцията на нови и високопродуктивни хетерозисни хибриди царевица. Той е автор на осем хибрида със значим пазарен дял. Сред тях са захарна царевица сорт Кнежа SWEET, пуклива царевица – POP 1 и царевица за зърно Кнежа 653. Захарната или сладката царевица се използва в прясно и консервирано състояние.
Линиите захарна царевица съчетават благоприятно в генома си както гени с адитивно действие, така и гени с доминантно, свръхдоминантно и епистатно действие. Важен практически резултат от селекцията на самоопрашените линии захарна царевица и оценката на тяхната комбинативна способност, е създаването на редица високопродуктивни и с отлични вкусови качества хибриди захарна царевица, които могат да бъдат предложени на българските потребители.