Начало » Важно за фермера » Животновъдство
16.11.2022 г.

Интервенциите за овцевъди и козевъди, заедно с екоплащанията по Стратегическия план

Шеста част от поредицата
Интервенциите за овцевъди и козевъди, заедно с екоплащанията по Стратегическия план

sinor.bg

В пет поредни текста информирахме читателите с поредното подпомагане, предназначено за регистрираните български производители за периода 2023 – 2027 година. По линия на директните плащания (първи стълб) подпомагането ще започне от 2023 г., а за селските райони (досегашния втори стълб) – реално от 2024 г., е записано в новия план.

В шестата част от поредицата ще представим интервенциите, насочени към развитието на сектор „Овце и кози“, програмирани за финансиране от ЕФГЗ. За първи път в този план ще има извънредно подпомагане за сертифицирани биоовцевъди и биокозевъди, финансирани т Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ). Става въпрос за екосхемата за поддържане на биологично земеделие (селскостопански животни). По нея ще се подпомагат земеделски стопани на територията на цялата страна, чиито животни са преминали периода на преход към биологично производство.

Тези плащания са на хектар пасища и ливади, като общият бюджет, предвиден до 2028 г., е близо 41 млн. евро. През първата 2024 г. биоживотновъдите ще си разпределят 6 660 662 евро, през 2025 г. - 7 353 817 евро, през 2026 г. - 8 119 616 евро, през 2027 г. - 8 965 573 евро и през 2028 г. - 9 900 278 евро.

Годишно планираната единична сума, която овцевъдите и козевъдите ще получават на хектар, ще варира от 286,28 евро до 357,85 евро. Или на декар доплащането за биоовцевъди и козевъди ще бъда по 57,20 лв.

Ето и и останалите интеревнции при подпомагането за сектора „Овце и кози” според Стратегическия план. Както и досега, стопаните ще разчитат на обвързаното с производството подпомагане. На първо масто е интервенцията за овце и кози, включени в развъдни програми. Основното изискване към земеделския стопанин е да отглежда в стопанството си 50 и повече овце-майки от една порода, включени в развъдни програми, и/или 20 и повече кози-майки от една порода, включени в развъдни програми. Той е задължен също да докаже, че е реализирал на пазара добитото мляко или месо, като дейността в стопанството е съобразена с всички ветеринарно-медицински изисквания;

Вторият вид интервенция е за обвързано с производството подпомагане за овце и кози в планинските райони – основното изискване тук е земеделският стопанин да отглежда от 10 до 49 женски животни (овце-майки или кози-майки) в планински райони и дейността му да бъде съобразена с всички ветеринарно-медицински изисквания. Липсва изискване за доказване на продажби мляко.

Субсидиите за пчаларите през следващия период

Третата интервенция е обвързано с производството подпомагане за овце и кози от застрашени от изчезване породи. По нея, за да получите подпомагане, основното изискване е земеделският стопанин да отглежда в стопанството минимум 50 или повече овце-майки от една застрашена от изчезване порода, включени в развъдни програми, или 20 или повече кози-майки от една застрашена от изчезване порода, включени в развъдни програми. Тук обаче има изискване фермерите да доказват продажби на добитото мляко или месо, като дейността в стопанството отново трябва да е съобразена с всички ветеринарно-медицински изисквания.

По тази интервенция фермерите трябва знаят, че не се допуска едновременно подпомагане за едно животно по нея и по схемата за преходна национална помощ за овце и кози.

Следващият вид интервенция е преходната национална помощ за овце и кози, обвързана с производството. При нея основното изискване за получаване на помощта е земеделският стопанин да отглежда минимум 50 и повече овце-майки или 50 и повече кози-майки, да реализира на пазара добитото мляко или месо и дейността в стопанството да бъде съобразена с всички ветеринарно-медицински изисквания.

Ангажиментите са за период от една календарна година. Подпомагането по тази интервенция се предоставя под формата на годишно плащане на животинска единица (ЖЕ) за допълнителните разходи и пропуснатите приходи. Представителите на сектора имат възможност да получават подпомагане и по редица интервенции в областта на развитието на селските райони, насочени към подобряване на конкурентоспособността, устойчивостта на производството и повишаване на добавената стойност.

По Европейския фонд за развитие на селските райони овцевъди и козевъди ще разчитат на още 10 интервенции, които представяме в този текст:

- Инвестиции в земеделските стопанства;

- Инвестиции за преработка на селскостопански продукти;

- Подпомагане на много малки земеделски стопанства;

- Стартова помощ за установяване на млади земеделски стопани в селското стопанство;

- Подкрепа на организации на производители или групи от производители;

- Биологично производство;

- Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност;

- Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии;

- Опазване на местни породи (автохтонни), важни за селското стопанство;

- Сътрудничество за къси вериги на доставки и местни пазари.

Освен от инвестиционните интервенции, финансирани от ЕЗФРСР като стимул за стопаните да прилагат селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда, са разработени също интервенции във втори стълб на ОСП, свързани с опазване на природните ресурси, биоразнообразието и смекчаване изменението на климата като възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии, традиционни практики за сезонна паша, екстензивна паша в земи, опазване на местни породи (автохтонни), застрашени от изчезване, важни за селското стопанство. Предвижда се подпомагане и за хуманно отношение към животните.

Представителите на сектора могат да се възползват и от подкрепа чрез прилагане на интервенция „Биологичното производство“.

При прилагането на различните интервенции, финансирани чрез ЕФГЗ и ЕЗФРСР, ще бъдат взети необходимите мерки за избягване на двойно финансиране.

Ето и ставките, които овцевъди и козевъди ще получават по останалите екоинтервнеции.

За екосхемата „Екологичната инфраструктура „Постоянно затревени площи” годишно стопаните ще получават минимум по 232 евро (64 лв. на дка) и максимум на хектар и максимум – по 354,33 евро, или 70,80 лв. на дка.

За екосхемата „Екологична инфраструктура трайни насаждения” минимално ще се изплащат 720,94 евро годишно, или 144 лв. на дка. Максималната сума на хектар ще бъде 1 051,36 евро, или 210 лв. на дка.

За екосхемата „Екологична инфраструктура – обработваеми земи, лощи и дейности над ДЗЕС” – минималното плащане на хектар годишно ще бъде по 557,49 евро, или 111,40 лв. на дка. Максималното – по 894,98 евро, или на декар по 178,80 лв.

При екосхемата „Екологична инфраструктура – обработваеми земи, дейности над ДЗЕС 8”, годишно на хектар ще се изплаща между по 229,06 евро и 286,33 евро. Или, обърнато в левове – между 45,8 лв. на дка и 56,26 лв. на дка.

Интервенциите за овцевъди и козевъди, заедно с екоплащанията по Стратегическия план
8968
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Статистиката ясно доказва защо земеделците протестират
Под 36% от фермерите са искали субсидии през 2023 г. - и то само по три от 8-те екосхеми
Важно за променитеи в Стратегическия план
Изключително слаб интерес към еко схемите, заявявани от фермерите през 2023 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Най-коментирани бяха екосхемите и директните плащания
МЗХ представи промените в стратегическия план пред ресорната комисия в НС
След официалното публикуване на промените в Наредба 4 в Държавен вестник
Отварят допълнителен прием на електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2023
Кампания 2023
От НАЗ дават идеята за корекции по три от екосхемите – в периода от 25 септември до 9 октомври
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини