Кошмарът с поскъпването на основните храни не спира и през октомври, като по данни Държавната комисия по стоковите борси в периода от 30 септември до 4 ноември т.г. цените на едро на редица варива и млечни продукти постъпателно се катерят нагоре. Ако през септември килограм леща е струвал 3,85 лв., то в началото на ноември цената вече е 4,02 лв. Промяната при фасула е съответно 3,85 лв. през септември и 4,12 лв. за килограм – през ноември. Още по-настъпателно се менят цените при кашкавал „Витоша”, като на едро килограм през септември е струвал 16,44 лв., а в началото на този месец – 17,03 лв. Като добавим и търговските надценки до крайния потребител, на българина ще му става все по-трудно да купува този продукт за децата си.
Погледнем ли картинката от началото на годината досега, разликите в цените при някои стоки са доста стряскащи, като припомняме, че държавната комисия все пак след основните хранителни продукти. От сравнението се вижда, че за десет месеца от януари до края на октомври най-много – един лев е поскъпнал килограм захар. Ако в края на януари пакетът е струвал 1,62 лв., десет змесеца по-късно вече на едро се предлага за 2,50 лв. С почти четири лева по-скъпо пък се продава кашкавалът „Витоша”, чиито цени през януари са били 13,38 лв. за килограм, а сега е 17,03 лв.
И цените на сиренето вече "натежават" в потребителската кошница, защото от 8, 50 лв. през януари сега килограмът се предлага по 11,48 лв. От млечните продукти единствено при маслото не се наблюдава особен скок в цените – един пакет масло от 125 грама през януари се е предлагал по 2,31 лв., а през ноември по 2,77 лв.
При киселото мляко цените скачат с 30 ст. за изминалите 10 месеца и ако през януари една кофичка от 400 гр и масленост над 3% е струвала 95 ст., то през ноември цената вече е 1,25 лв.
Заради цените на тока е оправдано и поскъпването на яйцата, което е с 50% в рамките на десет месеца. Ако през януари едно яйце на едро се е предлагало по 22 ст., то в началото на ноември е 34 ст.
Цените на замразените пилета също варират значително, като през януари килограмът е струвал 4,42 лв., а през ноември – 5,93 лв.
Единствено при малотрайните колбаси, включително шунката за десетте месеца промяна няма. През януари т.г. килограмът на едро е струвал 5,87 лв., а в началото на ноември е 5,90 лв., покават данните на държавната комисия.