Начало » Новини » Коментари
17.10.2022 г.

Между 700 и хиляда проекти ще получат субсидии за напояване, ВЕИ и екологична модернизация

Национален план за възстановяване и устойчивост
Между 700 и хиляда проекти ще получат субсидии за напояване, ВЕИ и екологична модернизация

sinor.bg

Според Националния план за възстановяване и устойчивост, където ще бъде създаден Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, земеделците ще бъдат подпомогнати с 524,9 млн. лева, а приемът на проекти е планирано да започне до края на тази година. Само преди дни на интернет страницата на Министерството на земеделието (МЗм) бяха качени основни документи, свързани с това подпомагане, като самите насоки за кандидатстване са в работен проект и много скоро ще станат достояние на фермерите, съобщи за Синор.бг зам. министърът на земеделието Георги Събев.

Ето и подробности по разпределението на бюджета от 524,9 млн. лева, който е заделен по Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, където частното съфинансиране ще бъде 50%, останалите средства е субсидията. Кандидатите, които ще готвят проекти за финансиране през този фонд, са не само земеделски стопани, но и организации на производители, кооперации и сдружения на земеделските стопани. Ще бъдат финансирани инвестиции, допринасящи за екологизиране и цифровизация на производството в земеделието, по-ефективно използване на ресурсите, адаптиране на стопанствата към климатичните промени, скъсяване на веригите за доставка, опазване на генетичните ресурси.

Обезщетенията в размер на 5% по ПРСР ще се платят до края на 2022 г.

Изключително важно е да се знае, че след като инвестиционната бъде открита, периодът на реализация ще бъде до края на 2025 г. Самият прием ще продължи в рамките на една година, така че всички стопани да имат възможност да се запознаят с насоките и да намерят съответното съфинансиране.

Първото направление при кандидатстването пред Фонда е за инвестиции в технологична и екологична модернизация – бюджетът там е 381,7 млн., като максималният размер на субсидията за един кандидат е 500 хил. лв. Ето и какъв тип проекти ще бъдат подпомагани:

* за съхраняване на животински и растителен торов отпадък, минерални торове;

* производство на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за собствено потребление, включително и проекти за преработка на биомаса;

* преработка на отпадъчни суровини от селскостопански продукти, използвани за собствено потребление;

* прилагане на прецизно земеделие;

* автоматизиране и роботизиране на производствените процеси;

* превенция на екстремни прояви на неблагоприятни метеорологични явления;

* мобилни кланични пунктове;

Покупка на софтуер и/или хардуер за събиране, обработка и анализ на данни и информация от различните фази по отглеждане, производство, съхранение и продажба на селскостопански продукти;

В направление 2 „Инвестиции в центрове за подготовка и предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци”, където бюджетът е 18 млн. лв., помощта ще се насочи за изпълнение на 12 проекта за:

* изграждане/реконструкция на център и инфраструктура за събиране, подготовка за предлагане на пазара (почистване, сортиране,

* опаковане/пакетиране, етикетиране и др.) и съхранение на плодове и зеленчуци;

* оборудване/съоръжения за отделните фази на подготовка на продукцията за продажба (приемане, сортиране, калибриране, почистване, пакетиране/опаковане, етикетиране и др.);

* оборудване/съоръжения за складиране и съхранение на продукцията (включително за охлаждане, замразяване, сушене, техника за складиране, бокспалети, каси/щайги за многократна употреба и др.);

* техника за транспортиране на продукцията и др.

Зам. министър Събев с подробности по ПВУ

Други 5 млн. лева са заделени за третото направление за „Инвестиции за изграждане и реконструкция на оборудване на животновъдни обекти за отглеждане и преценка на мъжки разплодни животни”. Ще бъде насърчавано развъдно-подобрителната дейност при едрите и дребни преживни животни (ЕРД и ДРД), за отглеждането на качествени мъжки разплодни животни с ценни наследствени, биологични и стопански качества, като един от съществените фактори за постигане на бърз генетичен прогрес.

В направление 4 „Инвестиции, свързани с ефективно използване на водата са заделени 119,7 млн. лв., като максималният размер на субсидията на един бенефициент ще бъде 650 000 лева. С този бюджет ще се съфинансират проекти за изграждане на:

* поливни системи в стопанствата, включително инсталации за дъждуване, системи за капково напояване и други системи за ефективно използване на водния ресурс в процеса на напояване;

* инсталации за пречистване и рециклиране на отпадни и входящи води, и за повторно използване на води;

* оборудване/съоръжения за прилагане на иновативни технологии за пестене на вода;

* съоръжения за съхраняване на вода - резервоари, цистерни и др.;

* системи за автоматизирано напояване, включващи цифрови и роботизирани решения.

Освен проекта за Фонда има втори проект, който е за „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата”. Той е с бюджет от 23,9 млн. лева, като средствата ще се използват за създаване на Електронната информационна система в земеделието (ЕИСЗ) с пет модула, чрез които ще се електронизират информационните потоци, свързани с административната дейност и с предоставяните на земеделските стопани услуги.

Първият модул е за употребата на препарати за растителна защита (ПРЗ) и торове. Чрез него ще даде възможност на контролните органи да разполагат в реално време с информация за количеството употребени ПРЗ и торове от земеделски стопани, по култури, по видове ПРЗ и торове. Чрез цифровизиране на системата за поддържане на дневниците за растителна защита и торове ще се въведат индикатори за контрол за употребата на ПРЗ и торове, с което ще се подпомогне отчитането на националния принос за постигане на заложените европейски цели. Наличието на индикатори и актуална информация за употребата на ПРЗ и торове на ниво стопанство ще дава възможност за предприемане на адекватни мерки за стимулиране на земеделските производители за изпълнение на ангажименти, свързани с околната среда.

Вторият модул е за контрол на употребата на антимикробни ветеринарномедицински препарати (ВМП). Ще се извършва автоматична оценка и категоризация на даден животновъден обект на базата на обема на употребените антимикробни средства. Изграждането му включва разработване на уеббазирана платформа, позволяваща електронно издаване на рецепта и получаване на справки по отношение на количествата употребени антимикробни продукти, разпределени по видове животни, активна субстанция, ветеринарномедицински анатомотерапевтичен код и др.

Освен употребата на антимикробни ВМП модулът ще позволява вписване и проследяване на вноса, производството, търговията и съхранението на по-широк кръг ветеринарномедицински продукти.

Третият модул е за проследяване на продуктите „От ферматадо трапезата“. Храните ще бъдат проследявани на всички етапи по агрохранителната верига – от първичното производство до крайното потребление на принципа на уникален идентификационен код (QR код, баркод или др.) - с цел информираност на потребителите и стимулиране производството на качествена и достъпна храна. Той ще събира и съхранява централизирано данните от производители, вносители, дистрибутори, търговци на едро и дребно, ще проследява движението по логистичната верига и ще предоставя коректна и проверена информация на всички участници в процеса, както и на контролните органи във връзка с производството, транспорта, проследяването на сигурността на доставките и условията на съхранение на хранителните продукти.

Четвъртият модул е „Платформа за онлайн обучение и консултации“ – важен е земеделските производители, които ще получават информация, свързана с въвеждане на съвременни технологични и екологични решения в техните стопанствата. През тази платформа ще бъдат организирани уебинари и обучения по важни за фермерите теми. Системата за уебинари ще поддържа възможност за връзка през мобилно приложение, настолен компютър или телефон. Платформата ще съдържа и актуална информация за култури, сортове растения и породи животни, добри земеделски практики и технически решения за прецизно земеделие.

Петият модул е за създаване на Мрежа за комуникация от полеви сензори и сензори за дъжд – тя ще осигурява данни за почвената влага, температурата на въздуха и почвата и количество на валежите в земеделските земи. Тя ще дава достъп на фермера до най-важната информация за развитието на посевите в стопанството с оглед оптималното планиране на агротехническите мероприятия и вземането на адекватни управленски решения.

Между 700 и хиляда проекти ще получат субсидии за напояване, ВЕИ и екологична модернизация
6931
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Важно!
Подписана е Харта за устойчив туризъм, в индиректна връзка със селата
МОСВ и басейновите дирекции ще организират срещи на национално и местно ниво
До 30 септември тече обществено обсъждане на плановете за управление на речните басейни
Първото заседание на Консултативния съвет по планинско и полупланинско земеделие се проведе в МЗХ
Консултативния съвет прие цените, по които ще се доставя вода за сезон 2024 г.
100 млн. евро ще бъдат инвестирани в ремонта на инфраструктурата за напояване
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини