Вносът на паста в Германия достигна нов връх миналата година. По-голямата част от него идва от Италия. Германия е внесла почти 469 700 тона паста на стойност малко под 646,6 милиона евро от чужбина през 2024 г. Според Федералната статистическа служба (Destatis) на Световния ден на пастата на 25 октомври, почти 404 100 тона, или 86,0%, от вноса на паста са дошли от Италия. Австрия следва на значително разстояние с малко под 16 800 тона, или 3,6% от целия внос на паста, и Турция с малко под 7200 тона, или 1,5%.
През 2024 г. са внесени общо 9,1% повече макаронени изделия, отколкото през предходната година (2023 г.: 430 600 тона). В рамките на десет години обемът на вноса се е увеличил с 25,9% (2014 г.: 372 900 тона). Вносът постоянно значително е надвишавал износа. През 2024 г. Германия е изнесла малко над 108 200 тона макаронени изделия на стойност 168,5 милиона евро. В сравнение с предходната 2023 г., са изнесени с 12,6% повече макаронени изделия. В рамките на десет години обемът на износа се е увеличил повече от два пъти (+133,6%). Най-важните купувачи на макаронени изделия от Германия са Франция с 23,2% от износа през 2024 г., Обединеното кралство с 20,1% и Полша с 9,1%.
От 2023 г. насам се произвеждат повече макаронени изделия без яйца, отколкото с яйца.
Освен това, в Германия се внася значително повече паста, отколкото се произвежда тук. Миналата година в Германия са произведени 289 800 тона паста и подобни тестени изделия. Това е с 8,7% повече отколкото десет години по-рано (2014: 266 700 тона). Увеличението на вътрешното производство се дължи главно на тенденцията към веган паста: от 2023 г. насам в Германия се произвеждат повече паста без яйца, отколкото такава, съдържаща яйца. Производството на паста без яйца през 2024 г. е било малко под 148 400 тона, а това на паста с яйца е било малко над 141 400 тона. Докато производството на паста без яйца почти се е удвоило в рамките на десет години (+92,8%), производството на паста, съдържаща яйца, е спаднало с една четвърт (-25,5%).