Както в целия Европейски съюз, така и в Швейцария хранително-вкусовата промишленост е под натиск. Освен растящите цени на суровините и предстоящата нова вълна от пандемии през зимата притеснения създава и заплахата от недостиг на газ и електричество. Поради това компаниите се подготвят за различни сценарии. Най-големи трудности при дефицит на ток изпитват операторите, чиито продукти трябва да се съхраняват на хладно и хладилната верига трябва да се спазва стриктно, коментира ситуацията Лоренц Хирт, управляващ директор на Федерацията на швейцарската хранителна индустрия (Fial), цитиран от schweizerbauer.ch. „Има производствени мощности, при които спиране на тока дори за няколко секунди означава, че работата на системата трябва да бъде напълно преустановена, за да се почисти и да се извършат необходимите проверки. Такива процеси могат да отнемат половин ден или дори повече в една фабрика“, обяснява експертът. Според Хирт дори при кратко прекъсване на тока негативното отражение върху засегнатите компании би било значително.
Производството на мляко в света намаля за пръв път от 2000 година
Швейцарският млекопреработвател Emmi Group, който има заводи в Европа и Северна Америка, разчита предимно на газ за производството на почти всички продукти в своя завод в кантон Цюрих. Нарушаването на газовите доставки би имало последици както за самата компания, така и за фермерите поради вероятността преработвателят да намали своите мощности. Общото потребление на енергия от Emmi Switzerland е около 840 700 мегаватчаса, около половината от което се състои в газ. Ако то бъде недостатъчно, горивото в котлите ще трябва да бъде заменено с мазут или втечнен газ. Такива краткосрочни промени обаче не са осъществими поради липсата на техническа инфраструктура, тъй като през последните години котлите на петрол и въглища са заменени постепенно с газови. Тогава млекопреработвателните мощности ще трябва да бъдат намалени или напълно изключени.
Производителят на бебешка храна Hochdorf също е силно зависим от наличието на газ. Процесите за производство на храна от мляко на прах или млечни алтернативи се осъществяват при температури над 200 градуса, които не могат да бъдат намалени поради съображения, свързани с качеството и безопасността на продуктите. В случай на енергиен дефицит компанията има възможност временно да замени газа с алтернативен източник. С електричеството обаче е по-сложно, тъй като Hochdorf има нужда от него по цялата си производствена верига. В зависимост от ситуацията компанията би имала проблеми с капацитета или прекъсвания на производството, следователно би могла да произвежда по-малко бебешко мляко и мляко на прах.
По различен начин стоят нещата за лидера в хранителната индустрия Nestlé. През 2020 г. компанията е консумирала около 11,5 милиона мегаватчаса газ във всички свои заводи по света. Тази енергия се изразходва предимно за генериране на пара и топлина, а до известна степен и за генериране на електричество. В случай на повреда обаче има планове за извънредни ситуации с цел преодоляване на затрудненията в доставките. Това важи и за Германия, където компанията има 11 завода.
В допълнение към разработването на планове и сценарии за реакция в извънредни ситуации, Emmi се занимава и с политика. Представители на компанията участват в специално създадена работна група на асоциацията Fial, чиято цел е да лобира за приоритетен достъп до газ на ключови играчи в хранително-вкусовата промишленост в Швейцария, в случай на недостиг в страната.
ЕС има необходимата правна рамка
Някои държави-членки на ЕС вече обмислят мерки за защита на сектора по този начин. На последната среща на земеделските министри в Прага представител на Словакия посочи, че страната в момента подготвя законодателство за нормализиране на цените на енергията. Едно от предложенията е някои видове компании да бъдат определени като „защитени потребители на енергия“, предава euractiv.com. В Германия федералният и регионалните министри на земеделието също се договориха да призоват на европейско ниво за това, операторите в селското стопанство и производството на храни да бъдат определени като „защитени клиенти“, които ще бъдат приоритетни в случай на потенциален недостиг на газ.
Според Европейската комисия в правната рамка на ЕС са дадени два начина за определяне на приоритетни клиенти на газ. Единият е чрез Регламента за сигурността на доставките на газ, според който държавите могат да определят домакинствата, както и клиентите на газ, предоставящи основни социални услуги, като „защитени клиенти“. Тази разпоредба обаче е насочена главно към домакинствата, малките и средните предприятия. Другата възможност е производителите на селскостопански продукти и храни да бъдат определени като „други основни клиенти“ в съответствие с насоките, изложени от ЕК в Съобщението за намаляване на потреблението на газ през зимата, и в Регламента на Съвета относно координирани мерки за намаляване на търсенето на газ. Тук хранителният сектор е специално споменат като част от онези „обществено важни“ клиенти, които трябва да бъдат защитени. Тази стъпка беше приветствана от представители на индустрията в ЕС, включително асоциацията на фермерите в ЕС COPA-COGECA, както и асоциациите на хранително-вкусовата промишленост FoodDrinkEurope и Primary Food Processors. Те призоваха държавите-членки да последват инициативата и „да определят хранително-вкусовата промишленост като критичен сектор в своите национални планове за извънредни ситуации“. От своя страна ЕК подчертава, че статутът на защитен клиент „не трябва да пречи на никого“ да се ангажира с усилията за спестяване на газ, необходими за справяне с „настоящата ситуация на ограничени доставки на природен газ в ЕС“.
Лилия Александрова