Международният орган на ООН за определяне на стандарти за храни – Комисията „Кодекс Алиментариус“, се събира от 10 до 14 ноември 2025 г., за да приеме нови стандарти за безопасност и качество на храните. Комисията, създадена съвместно от ФАО и СЗО, има за цел да защитава здравето на потребителите и да гарантира честни практики в международната търговия с храни.
Прегледани са над 500 разпоредби за хранителни добавки, с особен акцент върху използването на оцветители. Отменено е използването на екстракти от анато (биксин) във ферментирали млека, докато е одобрено използването на анато (норбиксин) в консервирани плодове. Употребата на еритрозин (INS 127) в консервирани малини и ягоди остава в процес на разглеждане. Промените отразяват постоянния ангажимент за гарантиране, че хранителните добавки в Общия стандарт за хранителни добавки са безопасни и технологично оправдани.
Афлатоксините са едни от най-силните известни чернодробни канцерогени и имат допълнително токсични и имуносупресивни ефекти. Актуализираният кодекс за предотвратяване и намаляване на замърсяването с афлатоксини във фъстъци съдържа препоръчителни практики за всички етапи на хранителната верига – от прибирането и транспорта до съхранението и преработката. Добавени са таблица на стадийте на узряване на фъстъците, нови указания за включване на фуражи, както и раздел за ефекта от печенето като процес за намаляване на замърсяването.
Във връзка с токсичността на оловото, Комисията прие максимални нива за съдържание в подправки и кулинарни билки. Определени са граници от 2,5 mg/kg за сушени подправки, включително канела, и 2,0 mg/kg за сушени билки. Макар тези продукти да се консумират в малки количества, ограничаването на съдържанието на олово е важно за защитата на здравето и за поддържане на честни търговски практики.
Приеха се и насоки за наблюдение на чистотата и стабилността на референтни материали и разтвори за пестициди по време на продължително съхранение. Новите указания позволяват продължаване на използването на материалите и след изтичане на срока им, ако чистотата остава в допустими граници. Това намалява разходите, отпадъците и подобрява надеждността на анализите за остатъци от пестициди.




