Двудневен фестивал по международния проект: „Кажи сирене! Балканско сирене “ организира неправителствената организация Сдружение „Местна инициативна група – Троян, Априлци, Угърчин“ . Той ще се проведе на 14 и 15 октомври 2022 г. в град Троян с участието на местни инициативни групи от българска страна и техните партньори от Румъния, Гърция и Молдова.
Фокуса на фестивала е върху традиционното производство на млечни продукти от малки семейни ферми, които са съхранили уникални технологии за производство и стари фамилни рецепти. Местните продукти, които се произвеждет от малки мандри и лични стопанства, варират от обикновено, саламурено, меко, полутвърдо до деликатесни сирена. Те са уникални, редки и типични за отделните региони. Нараичат ги скритото съкровище на Балканите, заради което могат да се обединят под единен бранд, и без да губят националната си идентичност да осигурят достойни доходи на фермерите в региона.
Родопа събра под Рожен двама от пазителите на древните млечни рецепти – Мина и Пачо
Разликата между традиционните местни и промишлените сирена е именно в локалните микроорганизми, чрез които става ферментацията, което придава и специфичния вкус на различните млечни продукти. Точно тези уникални бактерии и технологии, запазени от векове, придават специалния „балкански вкус“, който ги различава от индустриалното производство.
Фестивалът в Троян има за цел да популяризира и презентира балканските сирена на местните производителите от България. Откриването е на 14 октомври 2022 г. в 13.30 часа на централния площад „Възраждане“ в Троян.