Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.09.2022 г.

Пет неспасяеми болести - изкоренете растението незабавно!

Неспасяеми
Пет неспасяеми болести - изкоренете растението незабавно!

Мозайка по доматите - сн. 1, пероноспороза по краставиците - сн. 2 и мана по малините - сн. 3 Снимки: Синор.бг

Борбата с болестите по растенията изисква усилия, време и немалко средства. При някои от тях лечение е ненадеждно, а губенето на време е опасно, защото се разпространяват бързо, заразявайки здравите растения. Препарати за тези заболявания няма открити и това, което можем да направим, е да открием болестта навреме, а после да се отървем от носителя. В някои случаи те се маскират успешно и е лесно да ги приемем за лечими или дори за особености на растението. Заразените растения трябва да се извадят заедно с пръстта около корените и да се изгорят, за да се избегне масово разпространение на заболяването.

Болестите, срещу които не можем да се справим?

Бактериален рак – в зоната на риска са всички части на растенията. Ако по стъблата и корените на черешата, намиращи се близо до повърхността на почвения слой, се забелязват тъмни израстъци, както и язви по дръжките и плодовете – това са признаци на бактериален рак. Листата много бързо увяхват, а малкото плодове се покриват с твърди петна. В напреднал стадий по стъблата се забелязват пукнатини, отделящи слуз. Растението спира да расте и умира.

Заболяването се причинява от неспорообразуващи аеробни бактерии. Най-често болестта засяга лози, ябълкови и крушови дървета, череши, вишни, малини, рози и домати. При доматите, заболели от бактериален рак, листата изсъхват и се извиват на една страна, но не падат. Бактериалният рак може да засегне растенията частично или напълно. Освен това, възбудителят на болестта има способността да оцелява дълго време в съдовете. Лошата агротехника и неблагоприятните климатични условия, които снижават имунитета са най-честите отключващи фактори на заболяването. След установяване на бактериален рак растението трябва да бъде унищожено.

Има различни видове рак, нападащ растенията. Той може да се развива в кореновата система или стъблата при дървесните видове. При доматите и пипера има дифузна форма, засягаща определена част – листа, стъбла, плодове или локална форма, поразяваща цялото растение. Вредоносните бактерии са различни и действат избирателно, като концентрират дейността си в определена част и вид растение.

Мозайка по растенията – опасна живописност. Причинява се от вируси и има много разновидности, така че е опасна за почти всички градински и овощни култури. Има мозайка по доматите и бобовите култури, по житните, мозайка по декоративните, храстовидните и овощни растения, мозайка по зеле, цвекло, краставици и др. Понякога на едно растение могат да се видят няколко различни вида мозайка.

Особености на жълтите сортове домати

Симптоми на заболяването: листата са покрити с жълти или бели мозаечни петна. Понякога пожълтяват само жилките на листата, образувайки шарка. Добивът и качеството на плодовете намаляват, а растенията постепенно изсъхват и умират. Лечение за мозайката няма.

Мозайката може да се обърка с определена генетична мутация, а докато се суетим – болестта вече започва да се развива. За целта е важно да проучим информацията за дадения сорт или хибрид незабавно.

Бактериално увяхване – съдово заболяване. Ако продължително време е влажно и прохладно, растенията могат да станат жертва на бактерии, причиняващи бактериално увяхване. В най-рисковата група са домати, пипер, краставици, картофи, тиквички, патладжани, царевица и рози.

Безсеменни сортове грозде

Заболяването засяга съдовата система на растенията. В началото растенията губят тургор, повяхват, листата увисват, като запазват зеления си цвят. По-късно те се свиват и умират.

Не по-малко опасно е вирусното заболяване, когато води до дегенерация на растението – листата се издължават, развиват се прекомерно много странични разклонения. С течение на времето то умира.

Има и вертицилийно увяхване (вилт), при което надземните части увяхват, листата пожълтявати се навиват, а растенията постепенно умират. Болестта има гъбична природа – причинява се от няколко вида гъбички, които проникват в тъканите на растенията. При навременно лечение (в начален стадий на заболяването) прогнозата може да бъде доста благоприятна.

Причини за лошата реколта от патладжан

Шарка – враг на костилковите - вирусно заболяване, което засяга предимно костилковите овощни култури – слива, кайсия, праскова, череша, вишня и др. За установяване на заболяването е достатъчно дърветата да се оглеждат около месец след цъфтежа. За наличие на болест свидетелстват хлоротичните петна по листата, летораслите, кората, плодовете и дори костилките. С течение на времето листата придобиват мраморен нюанс. Плодовете не се развиват, уплътняват се и стават негодни за консумация. Основен преносител на болестта са листните въшки.

Лечението на растенията от болестта не дава никакви резултати. Болните дървета трябва да бъдат изкоренени и изгорени, за да не стане жертва овощната градина.

Пероноспороза или лъжлива мана – лечението невъзможно. Най-често от пероноспороза боледуват краставици, тикви, тиквички, зеле, дини, пъпеши, лук, лози, рози, ягоди. Може да се направи опит за спасяване на  растението в начален стадий на развитие на болестта, като се отделят заразените части. Това е невъзможно при вече ярко изразени симптоми: хлоротични или кафяви петна по листата; жълто-зелени петна по горната част на листната петура, ограничени от жилките; постепенно сдеформиращи се и отмиращи листа; миниатюрност.

Пълната картина на заболяването зависи от вида на растението и възбудителя. При лозата се наблюдава налеп и по плодовете.

В зоната на риска са култури, растящи на закрито, в условията на висока влажност и резки температурни колебания, както и пренаторени с азот.

Някои сериозни болести могат да бъдат лекувани в самото начало на заразяване. Такива са бактериалният пригор, склеротинията (бяла плесен) и черният рак.

За розите, в допълнение към изброените по-горе болести, следните също са фатални: ивичест вирус и стъблен рак по розата.

След унищожаване на болните растения почвата задължително се обработва с 3%-ен бордолезов разтвор.

Невинаги е лесно да се разделим с любимите си растения и особено, ако не сме сигурни в диагнозата, но загубата на само едно може да спаси градината. Лошият им външен вид може да се дължи на недостиг или излишък на хранителни вещества, както и на поражения от вредители. В тези случаи е необходимо да се потърси мнението на специалист.

Универсални средства за защита от болести не съществуват, но профилактиката винаги е най-доброто средство.

Пет неспасяеми болести - изкоренете растението незабавно!
19155
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини