Начало » Новини » Страната
01.09.2022 г.

Десертни безсеменни лозови сортове

Десертни безсеменни лозови сортове

Гроздоберът започна. Всекидневно от лозовите масиви гроздето се отправя към преработвателните предприятия и пазарите. Големи количества от новата реколта ще отидат за вино, други за десерт. На пазара излизат и консервирани сокове. Синор БГ публикува основните моменти от технология за производство на стафиди, разработена от български специалисти. Новият материал представя десертни безсеменни лозови сортове, които са подходящи за запазване на гроздето като стафиди.

- Русалка е потомство на кръстоска Май 5 х Хибрид V-6.Утвърден е от Държавна сортова комисия (ДСК) през 1978 г. Спада към сортовете, зреещи рано. Средният добив от декар достига тон и половина (!300 – 1500 кг). Беритбата може да започне още в началото на август. Гроздът е 16,1 / 10 см (средна големина) Теглото му може да надхвърли 200 г.. Има конична форма, зърната са полусбити. Зърното е с размери 17,7 / 14,8 мм). Това го определя като малко с яйцевидна форма. Тежи около 2,76 г. Кожицата е крехка, тънка и жълто-зелена на цвят. Някои презрели зърна започват да розовеят. Балансът между киселини и захари (20,1% захари : 4,9 г /дм куб. ) определя вкуса като хармоничен.

Сортът е  десертен. Гроздето може да бъде поднесено на трапезата в прясно състояние. Изсушените стафиди имат жълт цвят и много добри вкусови качества.  При сухо и слънчево време производството им може да бъде осъществено в освободени от продукция оранжерии, подготвени за съответната цел. В практиката има и специални сушилни.

 Растежът на лозите е среден до силен. До есента леторастите узряват добре. Това е положително качество предвид производството на резници за размножаване. Присадниците  срастват добре с подложките. Русалка не е склонен към изресяване и милерандаж. Устойчивостта на ниски температури е слаба. Русалка се развива добре на леки и топли почви. Сортов недостатък е податливостта към гъбните болести мана и брашнеста мана (оидиум).

- Русалка 1 кръстоска на Хибрид 2 (Чауш х Италия) х Хибрид V-6. (Италия х Султанина) Утвърден е от ДСК през 1983 г. Спада към сортовете, зреещи рано. Средният добив от декар достига 2100 кг). Беритбата може да започне още в началото на август. Гроздът е коничен, полусбит, голям 21,1 / 15,3 см. На средно тегло нахвърля 0,5 кг. Зърното е с размери 25,7 / 21,6 мм). С овална форма. Тежи около 7,5 г. Кожицата е крехка и жълто-зелена. Може леко да порозовее. Гроздето е подходящо като пресен десерт и за производство на стафиди. Стафидите имат жълто-кехлибарен цвят.

Подходяща за Русалка 1 е подложката SO4. Сортът е устойчив на гъбната болест сиво гниене Друго предимство е, че не е склонен към изресяване и милерандаж.  Подходящи за него са южните райони на страната.

- Русалка 3 кръстоска между Мирни и Хибрид V-6. Утвърден е от ДСК през 1987 г. и е райониран за цялата страна. Подходящи подложки са Берландиери х Рипария и Шасла х Берландиери. Лозите растат силно и са родовити. Не са склонни към изресяване и мирерандаж. Добивът от дка може да надхвърли 2 000 кг. Сортов недостатък е слабата устойчивост към маната, оидиума и ниските зимни температури. Добивът е добър при дълбоки, плодородни почви и напояване.

Гроздето узрява в средата на август. Гроздът е голям (22 / 15 см) и тежи около 600 г. По форма е коничен, зърната в него са полусбити. Характерно наличието на гроздово разклонение (крило). Зърното е с размер 22/23 мм. В него има 1 – 2 меки, недоразвити семена (рудименти). Теглото му е 5 – 6 г. Кожицата е средно дебела, крехка, има обилен восъчен налеп. Цветът и е тъмночервен. Вкусът е хармоничен. Съдържанието на захари е 15,5 до 16,5% при киселинност 6 г / дм куб. Гроздето издържа на превоз и маиипулации. По обща характеристика Русалка 3 спада към сортовете за производство на безсеменно десертно грозде, подходящо и за износ.

(Следва продължение)   

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита.

  

Десертни безсеменни лозови сортове
6581
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
По случай новия Международен ден на картофа ФАО подчертава значението на тази култура
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Международната конференция за винен туризъм - IWINETC
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Хибридните домати са забравили езика на предците си, за да предупреждават за врагове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини