Начало » Новини » Коментари
26.08.2022 г.

С остър сигнал до Гълъб Донев земеделци пишат „черна точка” на агроминистъра

Писмо до премиера
С остър сигнал до Гълъб Донев земеделци пишат „черна точка” на агроминистъра

sinor.bg

В продължение на седем работни дни - от 18 до 26 август, служебният министър на земеделието Явор Гечев не е намерил време да се срещне с представителите на девет от браншовите организации в сектора на плодовете и зеленчуците, които преди повече от седмица настояха за диалог и прозрачност при определянето на ставките за подпомагане по линия на Временната рамка за компенсиране на уязвимите сектори заради войната в Украйна.

Самите ставки ще бъдат одобрени на днешното заседание на Управителния съвет на фонд „Земеделие”, като администрацията очевидно е пренебрегнала искането на градинарите за тази среща. Ще припомним, че те настояха за диалог с новата власт още на 18 август, като писмото до Гечев беше подписано от представители на Съюза на дунавските овощари, Добруджанския овощарски съюз , Асоциацията на овощарите в България, Националния съюз на градинарите в България, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Асоциацията на българските зеленчуци и Сдружението на плодопроизводителите „Булгарплод гардън”.

Първото писмо на малкия бизнес от 18 август

В новото си писмо, депозирано днес до премиера Гълъб Донев, земеделските производители, представляващи основно малкия и среден бизнес, пишат, че „категорично не са наясно с начина и реда, по който ще се изразходва бюджетът, осигурен и обещан за сектор „Плодове и зеленчуци“, който е в размер на 188 млн. лв. Той е част от общия национален ресурс от 426 млн. лв., одобрени от Европейската комисия. „Категорично не сме наясно с начина и реда, по който се изчисляват ставките към земеделските стопани и методиката по която ще получат подпомагане стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“. Нямаме информация и за реда, по който ще се осигури допълнително финансиране към сектор „Плодове и зеленчуци“ от т.н 5% дял на допълнително извънредно преразпределение от бюджета на Програма за развитие на селските райони”, четем в писмото.

Ето и част от обръщението на фермерите към премиера, което публикуваме дословно:

Уважаеми г-н Донев, в разгара сме на една изключително трудна, както производствена, така и в пазарно отношение година - пълна с катаклизми и комплекс от трудности спрямо земеделските стопани от сектор „Плодове и зеленчуци“. Тази необичайна за нас ситуация, бе призната и от последния редовен кабинет, и от ЕК. В този ред на мисли предходното правителство предприе процедура и осигури финансиране по нотификация на извънредна държавна помощ, съобразно негативните последствия настъпващи от войната в Украйна, обоснована съгласно т.н. „Временна рамка“ на ЕС. В резултат на гореизложеното предходният редовен кабинет и в частност предишният политическия кабинет на Министерство на земеделието, в лицето на министър Иван Иванов и зам. министър Иван Христанов предприеха процедура за допълнително извънредно финансиране на земеделския сектор в размер на 426 млн. лева, национално финансиране, както и още преразпределение в размер на 5 % от Програма за развитие на селските райони на България.

В качеството си на браншови организации в сектор „Плодове и зеленчуци“, ние бяхме в постоянна комуникация с предходното ръководство на МЗм и бяхме абсолютно наясно в кой момент какво финансиране да очакваме, както и каква методика на изчисления на средствата ще се прилага. В резултат на това, само за нашия сектор „Плодове и зеленчуци“ се договориха 188 млн. (бюджет само за частта от бюджета касаеща националното финансиране)  по методика, която бе съгласувана и ни бе оповестена. Тъй като финансирането се оказа жизнено важно за целия наш земеделски сектор, след като бе съгласувано с нас, предходният политически кабинет предприе процедура за допълнителна дерогация, която предвижда подпомаганите стопанства да имат възможност да получат т.н. „таван на подпомагане“ не 35 000 евро, а 62 000 евро, съобразно представената ни методика на изчисляване на средствата за подпомагане към земеделските стопани, която бе така съобразена, че по-малките стопанства да получат по-голямо финансиране.

От момента, в който служебният кабинет встъпи в управлението на страната и се смени политическото ръководство в МЗм, за нас водещите браншови организации в сектор „Плодове и зеленчуци“, някои от които имат повече от 20 /двадесет/ годишна история, настъпи тотална изолация и бяхме поставени в изключително неведение за това как и по какъв начин служебният министър на земеделието ще финализира окончателния вариант на финансирането, което очакват всички земеделски стопани от сектор „Плодове и зеленчуци“.

Като хора, които през годините, сме врели и кипели с проблеми, с които ни е засипвало МЗм, получихме редица индикации, че служебният политически кабинет, управляващ МЗм, ще „изкриви“ договореното от нас във времето назад, по начин и ред, който за нас е меко казано недемократичен, смущаващ и граничи със своеволие.

Предвид гореизложеното на 18.08.2022г. ни едепозирахме писмо в агроминистерството с входящ номер 15-419/18.08.2022г. за спешна работна среща с министъра на земеделието, относно прилагането т.н. „Временна рамка“ на ЕС, както и за начина, по-който ще се изразходи вече осигуреното и одобрено от ЕК, национално финансиране в размер на 426 млн. лева, където за сектор „Плодове и зеленчуци“ се определиха 188 млн. лв.

От 18.08.2022г., до настоящия момент обаче служебният  министър НЕ НАМЕРИ, НИТО ВРЕМЕ, НИТО ЖЕЛАНИЕ да се срещне с нас – представителите на земеделските производители от сектор „Плодове и зеленчуци“, за които реално е осигурено финансирането от предходния кабинет. Информацията която достига до нас към момента е единствено от неясни, откъслечни интервюта, давани от самия служебен министър Гечев и/или неговия заместник – министър Тодор Джиков”.

Затова и браншовиците настояват за спешна среща с премиера Гълъб Донев. „Молим за Вашата подкрепа и желаем да станете гарант за това, че по прозрачен и демократичен начин, ще се разпредели обещания ни бюджет от 188 млн. лв., съобразно решението на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство по методиката, която ни бе разяснена още в самото начало по време на предходния кабинет”, заключават представителите на един от най-уязвимите сектори в земеделието.

С остър сигнал до Гълъб Донев земеделци пишат „черна точка” на агроминистъра
28747
 

Последни материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Свързани материали
Виж
Гълъби по манастирски
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Преди Великден птицевъдите все още чакат обезщетения за птичия грип
Гълъбов: Цените на яйцата в България остават едни от най-ниските в ЕС
Клетвата на четвъртото служебно правителство, назначено от президента Радев
Служебният кабинет ще работи за продоволствената сигурност и за диалог с фермерите
Заповед на служебния премиер
Вицепремиерът Гълъб Донев ще наблюдава земеделието
Не пренебрегвайте дезинфекцията на помещенията при гълъбите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини