Начало » Новини » Страната
27.03.2023 г.

Гълъбов: Цените на яйцата в България остават едни от най-ниските в ЕС

Преди Великден птицевъдите все още чакат обезщетения за птичия грип
Гълъбов: Цените на яйцата в България остават едни от най-ниските в ЕС

Ивайло Гълъбов Снимка: Съюз на птицевъдите в България

Три седмици преди Великден ръководството на Съюза на птицевъдите в България сигнализира за възможен внос на големи партиди яйца от Украйна, които да бъдат представени като български и така да заблудят потребителите. Информацията автоматично беше опровергана от Българската агенция по безопасност на храните, но всеки от нас си има едно наум, като знаем колко пробит е българският контрол, особено що се отнася до продажбите в магазинчета, извън големите градове. Търговците очевидно добре си правят сметката с вноса, който доста често се обмитява на смешни цени и по този начин правят дъмпинг на родното потребление. Именно затова и от браншовия съюз съобщиха чрез медиите на потребителите да търсят българските печати върху яйцата, за да подкрепят родните птицевъди.

В интервю за Синор.бг председателят на съюза Ивайло Гълъбов обясни, че за разлика от останалите селскостопански продукти, където импортът е над 60%, вносът на яйца в страната остава под 5%, което не е заплаха за родните ферми, чието производство годишно е около 20 хил. тона. Именно затова и България все още изнася яйца за консумация - около 20%, което е значително на фона на останалите земеделски и животински продукти. Силни са притесненията на бранша обаче по отношение на вноса на птиче месо, който през последните години постоянно расте и в края на миналата година е достигнал 95 хил. тона, обясни председателят на съюза. В същото време износът на българско пилешко месо е едва 2 хил. т.

Добри резултати обаче отчитат в сектора на водоплаващите птици, където не само по отношение на мюларите (хибриди, получени от кръстосването на турската черноглавата патица с патици от други породи), но и по отношение на пекинските патици. България се нарежда непосредствено след Франция и Унгария по производство в ЕС.

Колкото до развитието на яйцепроизводството през последните две години, което пострада и от свитите пазари, и от високите цени на енергоносителите, от бранша припомнят, че докато 2021 беше доста критична заради ковид пандемията и спадналото потребление, през 2022 г. постепенно пазарът се регулира. „Всички европейски производители предоставяме ежеседмично информация за статистиката и Евростат дава коректна и точна информация за пазарните цени от производител, които не включват ДДС, опаковки и транспорт. Именно според европейската статистика цените в България са едни от най-ниските - и в момента, и през последните 10 години.

Ето защо птицевъдите сигнализираха за вноса от Украйна

Себестойността на яйцата безспорно нарасна заради увеличените цени на всички базови суровини - не само електроенергията. „Пазарът обаче не се интересува от себестойността, защото пазарната цена се формира от търсенето и предлагането”, обясни още експертът. Ако погледнем статистиката за миналата година, ще видим един удивително висок тренд в поскъпването на яйцата – цените на едро по борсите през първото тримесечие на годината бяха 16,70 ст. за бройка, през второто тримесечие – 18,6 ст., през третото – 20 ст. и през последното – 26 ст. И така „пазарните цени постепенно догониха себестойността, като в края на годината бизнесът можеше да се похвали с добра рентабилност, която да компенсира натрупаните през 2021 г. огромни загуби”, припомни Гълъбов. Положителният тренд продължава и тази година, като данните от края на миналата седмица са за 41 ст. на яйца цена на едро, показва статистиката.   

Гълъбов припомни още, че „всяка цена има една психологическа бариера, след която търсенето започва да намалява. Ако междувременно поевтиняват дългосрочно и цените на базовите суровини, тогава секторът ще се справи. Ако обаче не успеем да свалим себестойността, съществува голям риск да станем неконкурентнособни. В условия на свободен пазар търговските вериги купуват яйца и птиче месо от българските производители по две основни съображения - конкурентна цена и добро качество”, посочи още експертът.

Въпреки стабилизирането на производството на яйца през 2022 г. то не задоволява бизнеса, защото той още не се е отърсил от птичия грип, засегнал птицевъдния бранш. „Сериозно пострадаха няколко ферми, които държат 10% дял от общия капацитет на производството в страната. И тези ферми не са възстановили производството си, защото все още не са получили предвидените от закона обезщетения, обясни Ивайло Гълъбов. Независимо от това цялостното производство на яйца е достатъчно, за да гарантира продоволствената сигурност на страната и в същото време да осъществява сериозен експорт.

Секторите птицевъдство и свиневъдство не са получавали помощ по Ковид мерките. Тези мерки бяха предвидени за чувствителните сектори. Но помощта за компенсиране на последствията от войната помогна много на птицевъдите, допълни експертът. Влиянието на войната върху цените на  всички базови суровини е голямо, но най-сериозно е върху цените на зърното. Помощта реално смекчи рекордното 80% увеличение  на цените на зърното с около 10%.

Специално за Великден всички предприятия ще предлагат яйца, като тази пролет броят е увеличен. Но капацитетът на птицефермите не е увеличен заради по-късно определенитео компенсации.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Гълъбов: Цените на яйцата в България остават едни от най-ниските в ЕС
4920
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини