Начало » Новини » Коментари
24.08.2022 г.

Как стресът влияе на растенията и как да им помогнем?

Практика
Как стресът влияе на растенията и как да им помогнем?

sinor.bg

Стрес изпитват не само хората, но и растенията. Дори може да се каже, че поради капризите на климата те много рядко се намират в комфортни условия. Външната среда, грешките в агротехнологиите и други проблеми ги карат да се чувстват стресирани. В резултат на това жизнените процеси се затормозяват, натрупват се токсини, а растенията се изтощават. Стресовите фактори могат да продължат от няколко минути до месеци.

Какво се случва с растенията и как да им помогнем?

Понятието стрес изначално се прилага за хората и животните, но то се отнася и за растенията. Стресът е неспецифичен отговор на дразнители, които нарушават хомеостазата. Това е напрегнато състояние, при което физиологичните процеси се преструктурират и адаптират към нови условия.

Терминът “стрес” е предложен от канадския физиолог Селие през 1936 година, за да опише реакцията на организмите към всяко силно неблагоприятно въздействие. Той е комплексна реакция на организмите (животни или растения) и основната му роля е мобилизиране на защитните сили в критична ситуация.

Факторите, стресиращи растенията

В природата те са много и включват резките промени в дневните и нощни температури; засушаването и наводненията; студовете и високите температури; недостигът и излишъкът на хранителни вещества; нашествието на вредители; болестите; замърсяването на водата, въздуха и почвата; натоварването с пестициди; неподходящият тип почва.

Някои от тези причини са еднократни и краткотрайни – градушка, пориви на вятъра, а други могат да бъдат продължителни, каквито са непоносимите горещини, наводненията, киселинността или засоляването на почвата. Всичко това намалява продуктивния потенциал на растенията.

Проблеми с пипера

Всеки ден в състояние на силен стрес води до намаляване с 1% на реколтата. Ако стресът е по-слаб, тогава се губят около 0,2-0,3% от нея. Колкото по-дълго трае негативният фактор, толкова по-големи са загубите в крайна сметка.

Когато растенията попаднат в неблагоприятни за тях условия, тяхната имунна система се опитва да се справи сама със стреса. Това е сложен биохимичен процес, при който настъпват промени в цитоплазмата и клетъчните мембрани. Оказва се, че невинаги растенията имат достатъчно сили за справяне. Ако увреждащият ефект на стресора надвишава защитните способности на растението, тогава то умира.

В научните среди този проблем е поставен на дневен ред и се работи интензивно за намаляване въздействието на различните негативни фактори върху растенията, а също да им се помогне да се подготвят за екстремни ситуации – преди да се сблъскат с тях.

От какво зависи устойчивостта на растенията към неблагоприятните фактори на околната среда?

Устойчивостта е способността им да поддържат всички свои физиологични процеси, без да причиняват смущения в съгласуваната им работа.

Способността за защита е задължително свойство на всеки жив организъм, включително висшите растения. Те до известна степен са приспособени към някои неблагоприятни условия – ниска температура, суша,  засоляване на почвата и др. Това в крайна сметка определя тяхната жизнена активност, издръжливост и способност за адаптация към стресовите фактори. По време на суша растенията се опитват да увеличат поглъщането на вода и да намалят нейното изпарение, да ускорят растежа на кореновата система и да увеличат капацитета на задържане на вода.

Когато тиквичките цъфтят, а не дават плод

Не всички култури са еднакво засегнати от неблагоприятните условия на оолната среда. Някои са по-устойчиви, докато други са по-податливи на замръзване, засушаване, патогенни влияния или засоляване на почвата.

Стресът не е еднократно действие, а се развива в три етапа: тревожност, адаптация и изтощение.

По време на първата фаза мембранната пропускливост на растението се увеличава, активира се синтеза на стресови протеини. Дишането и фотосинтезата първо се засилват, а след това се потискат. Започва натрупване на продукти от разпада (гниене).

През втората фаза пропускливостта на мембраната, физиологичните и биохимични процеси се стабилизират и растенията започват постепенно да формират нови генеративни органи.

В третата фаза защитните сили се изчерпват, клетъчните структури се разрушават и енергийно изтощават. Това е необратим процес, водещ до смърт. Растенията са най-устойчиви в състояние на покой (семена, луковици, грудки) и са много чувствителни по време на поникване, цъфтеж и плододаване.

Кога растенията изпитват най-силен стрес?

Всеки продължителен и силен стресов фактор е опасен за растенията. Особено вредни са продължителните засушавания и високи температури. Те са сериозна заплаха за бъдещата реколта. Водата е в основата на живота на Земята. При липса на влага тургорът на растителните тъкани намалява, клетките губят способността си да абсорбират хранителни вещества, фотосинтезата и други важни метаболитни процеси се нарушават, което води до опадане на цветовете и завръзите.

При повишени температури в растителните клетки се синтезират протеини на топлинен шок – HSP протеини. Те са открити през 1962 година първо при плодовата мушица, после при хората и накрая при растенията (1980 г.), но любопитното е това, че HSP в царевицата, плодовата мушица и хората е 75% идентична.

Добре развитата коренова система е най-важното условие за оцеляване при екстремна суша и редовното подхранване. Калият е залог за устойчивостта на суша – той подобрява поглъщането и усвояването на водата и намалява изпарението. Калият има стимулиращ ефект и върху основните физиологични процеси.

Замръзването и особено възвратните студове са първото сериозно изпитание в началото на вегетационния период. Ако той съвпадне с периода на цъфтеж, тогава е застрашена цялата реколта. Пълноценното и балансирано подхранване, обогатено с микроелементи, подобрява адаптацията на растенията към студовия стрес.

Продължителните дъждове намаляват хранителните вещества, особено микроелементите, които бързо се измиват от почвата. При такава ситуация кореновото подхранване не е благоприятно, защото ще се увеличи и без това водното натоварване на кореновата система. Растенията трябва да се подхранват листно при обилни превалявания.

Изграждат ли имунитет растенията след претърпени катаклизми?

Да, също като при хората и животните. Благодарение на имунната памет, която се проявява в намалена вероятност от повторно заразяване със същия патоген. Растенията могат да бъдат имунизирани чрез активиране на естествените защитни системи. Те се третират с различни вещества (биологични или химични), които активират защитните им реакции и повишават устойчивостта им към комплекс от неблагоприятни фактори на околната среда, включително фитопатогени.

Стресът е един от начините да се предпазят растенията. Последните изследвания  показват, че техните защитни механизми са своеобразно химическо оръжие срещу стреса. Този “вътрешен защитник” действа по следната схема. Първо разпознава стреса и разпознава “информационната база” на ДНК на растението, след което активира синтеза на специфични и неспецифични елементи за защита от стрес и ги придвижва към проблемните зони.

От какво зависи устойчивостта на растенията към стрес?

Устойчивостта е способността за саморегулация и оптимизация на протичащите в растенията процеси, както и адаптация към околната среда. Тези фактори са наследствени и се контролират генетично. Устойчивостта зависи също от продължителността на действие на стресора, както и от способността на растението да се възстанови.

С какво и как можем да помогнем на растенията?

Световната наука търси принципно нови подходи за защита на растенията от стрес. Обещаващ метод е повишаване на имунния потенциал, който е в състояние да се справи със стресовата ситуация.

Разработват се препарати на основата на салицилова киселина и бета-глюкани, съчетани с микробиологични препарати на базата на гъбички от рода Trichoderma.

Ако растенията вече са стресирани, тогава външната намеса e не само възможна, но и необходима. Стремежът е растенията да се върнат по-скоро към предишния ритъм и да възстановят процесите на жизнена дейност.

Факт е, че при зърнените култури, картофите и цвеклото, като резултат от стресова дейност, загубите се оценяват на 51-82% и значително превъзхождат тези, които са причинени от болести и вредители.

Как стресът влияе на растенията и как да им помогнем?
8338
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
МЗХ е собственик на водното съоръжение
Две министерства набелязват спешни мерки за ремонт на язовир „Огоста“
Практика
Ето как да намалите стреса при засаждане на разсада на постоянно място!
Пред медиите
От февруари агроминистерството разкрива виртуални приемни за фермерите
Административна реформа
Агроведомството получава още 3,4 млн. лв. за 10-те заплати на пенсионираните чиновници
Интервю с Бариш Уксен, Технически ръководител за семена, район Черно море (България, Румъния, Македония и Молдова) в Синджента
Отглеждане на царевица при стресови условия
Юли 2019 беше най-горещият регистриран месец в историята
Една четвърт от хората по света страдат за вода, алармират еколози
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини