Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.07.2024 г.

Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно

Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно

Голяма част от градинарите са привърженици на „идеалния” ред. Те премахват всички долни листа на доматите, особено тези, които са променили цвета си – пожълтяли са или имат тъмни петна. Тази процедура е важна, но не трябва да бъде самоцелна, защото вместо полза може да навреди на развитието на растенията.

Мнението на производителите и специалистите за отстраняване на листата на доматите (колко и кога) може да бъде повече от едно и дори да се разминават. За някои сортове тази процедура дава допълнителен тласък за формиране на нови съцветия, а това има своите плюсове и минуси: ако образуването на съцветия е било слабо, тогава е добре да ги оставим, но в противен случай  ги отстраняваме, защото ще предизвикат допълнително натоварване на растенията.

Кога и защо да премахваме част от листата на доматите?

Никога не трябва да бързаме с отстраняването на долните листа. Ако растенията са все още неукрепнали, тогава вместо полза можем да причиним вреда.

Обичайна картина е, когато след засаждане на доматите на постоянно място те започнат да растат и се развиват бързо. Тогава по-старите долни листа променят цвета си, пожълтяват и изсъхват. Това не трябва да ни плаши, защото причината е най-банално стареене. Всички листа са източник на храна както за корените, така и за младите листа, особено за върховете. Привържениците на ранното премахване на листата казват, че те също усвояват хранителни вещества и по този начин разтоварваме растенията. Ако все пак сме убедени в необходимостта от по-ранно отстраняване, тогава трябва да започнем с тези, разположени от северната страна на растенията.

Когато растенията са още неукрепнали, тогава всеки допълнителен стрес (отстраняването на всеки лист ги стресира) ще се отрази негативно върху развитието им. Старите листа отдават храна, постепенно потъмняват и отмират, но това не трябва да ни плаши  и създава тревога. Важно е да се погрижим за тези на средното и горното ниво. Именно те трябва да бъдат защитени и подхранени.

Долните листа можем да отстраним тогава, когато плодовете на първата китка са напълно оформени, с нормални размери и започнат да узряват.

Листата от долното ниво трябва да се наблюдават постоянно и да подхождаме детайлно към всеки един от тях, но никога не забравяйки, че са нужни на растенията.

Често долните листа се допират до земята, а това от своя страна ги превръща в пропускателен пункт за различни болести. На повърхността на почвата се намират голямо количество възбудители на инфекции, което прави растенията беззащитни, а по време на поливане, валежи и при температурни колебания, вероятността от разпространение на инфекции става още по-голяма.

Не бива да изпускаме от вниманието си нападенията от трипси и други вредители. Поразените от трипси листа имат бели петна и чертички, но трябва да търсим подходящи инсектициди. Отстраняването на листата няма да помогне, а само ще отслаби допълнително растенията.

Как правилно да премахваме листата на доматите?

За правилното провеждане на процедурата трябва да се съобразяваме с няколко фактора:

– първото отстраняване на листата може да се извърши след формиране на първата китка, а още по добре тогава, когато плодовете достигнат нормален размер (следва да се вземат предвид сортовите характеристики), като се премахват само 1-2 листа;

– след 2-3 дни се провежда следващ етап, но максимум два листа;

– листата трябва да се отделят равномерно, като не се допуска травмиране на растенията и стресът ще бъде минимален.

Не се препоръчва осъществяване на процедурата при: лоши атмосферни условия, през втората половина на деня, в късните вечерни часове, след дъжд или поливане, защото вероятността от появата на инфекции е висока.

Струва си да не забравяме, че над всяка китка с плодове трябва да има поне два листа, защото в противен случай се нарушава движението на соковете в растенията.

Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
3946
 

Последни материали
Виж
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
До 17 юли може да давате предложение по Защитената зона „Река Марица“
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини