Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.07.2022 г.

В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!

Съвети към градинаря
В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!

sinor.bg

В големите горещини се случва да ви изненада проблема с навременното узряване на доматите дори когато сте приложили всички тънкости при отглеждането. Преждевременното зреене се дължи на няколко фактора, поради което е много важно да се определи точната причина. Понякога плодовете достигат необходимите размери, но не бързат да почервеняват. Наблюдават се и случаи, при които част от домата около дръжката остава зелена или жълтеникава – такова явление специалистите съвсем уместно наричат “зелено рамо” или “зелен пръстен” и се различава от това, когато доматите просто още не са съвсем узрели.

Ето и някои от причините за проблема

При непълно узряване на доматите и наличието на “зелен пръстен” незрялата част от пулпата остава забележимо по-твърда от узрялата. Това се наблюдава при плодовете, които променят цвета си от зелен към червен, но може да се види и при тези, които остават зелени по-дълго време. За някои сортове е напълно нормално част от плода да остане малко зелен, когато е напълно узрял, но производителите предупреждават за това при описание на сорта. Тази особеност не се отразява на вкусовите качества на доматите. Проблемът може да се идентифицира, когато тази част има не само различен цвят, но е твърда на допир.

Поливането в горещините не е лесна работа

Една от причините за непълното узряване на доматите се дължи на разграждането на хлорофила, което започва още в края на цъфтежа около дръжката и продължава по целия плод. Зелени участъци се получават когато хлорофилът или не се разгражда по време на узряването на плода, или това става, но много бавно. Това може да се случи по две причини, но и двете са свързани с метеорологичните условия. В единия случай непълното узряване е причинено от термично увреждане при прекомерно излагане на пряка слънчева светлина, а в другия, когато температурите се задържат високи продължително време.

На какво се дължат жълтите петна по доматите?

Те са свързани с производството на ликопен. Ако части от плодовете останат жълти, това означава, че не могат да произвеждат достатъчни количества ликопен – каротиноиден пигмент, който придава червения цвят на много плодове и зеленчуци. На ликопена се дължат антиоксидантните свойства на доматите. Той абсорбира всички, освен най-дългите вълни на видимата светлина, поради което цветът му е червен. Производството на ликопен се забавя, когато температурите се повишат над 24 градуса по Целзий. Причината за различната пигментация може да се крие в биологията на растенията или сортовите им особености.

Могат ли да се консумират полуузрелите плодове?

Когато зелените участъци са твърди и неприятни на вкус, те могат да се отстранят, а останалата част, имаща приятни вкусови качества е напълно годна за консумация.

Как може да се предотврати непълното узряване на доматите?

Когато по доматите се забележат зелени или жълти участъци, тогава вече е твърде късно да се предприемат мерки. Подобно на върховото гниене и напукването на плодовете, когато се появи последният симтом, не може да се направи нищо по въпроса. Има няколко превантивни стъпки, които могат да се предприемат, за да се предотвратят тези проблеми преди появата им.

1. Сведете до минимум резитбата на листата в горещините, защото те засенчват и охлаждат доматите. Независимо от това, че доматите обичат топлината и се нуждаят от много слънчева светлина, слънцето не трябва да изгаря плодовете. В особено горещо лято малко сянка ще бъде оценена положително.

2. Избор на сортове и хибриди, които са по-малко податливи на тези проблеми при дадени климатични условия – предимно високите температури.

3. Прибирайте плодовете навреме. Ако лятото е горещо и доматите се борят за живот, тогава можем да се приберем част от плодовете, когато започнат да почервеняват. Така ще ги предпазим от слънчево изгаряне, а освен това ще разтоварим малко растенията в горещините.

В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!
36670
 

Последни материали
Виж
Засегнати са над 400 растителни вида в Атика
В Гърция за пръв път откриха източна плодова муха
Механизъм за гражданска защита на ЕС
ЕК мобилизира два хеликоптера от Чехия за борба с пожарите в България
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Изоставаме и по отношение на предупреждението за горещи вълни
Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса
Приходи от данъци върху околната среда в Европейския съюз
ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини