Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.07.2022 г.

В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!

Съвети към градинаря
В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!

sinor.bg

В големите горещини се случва да ви изненада проблема с навременното узряване на доматите дори когато сте приложили всички тънкости при отглеждането. Преждевременното зреене се дължи на няколко фактора, поради което е много важно да се определи точната причина. Понякога плодовете достигат необходимите размери, но не бързат да почервеняват. Наблюдават се и случаи, при които част от домата около дръжката остава зелена или жълтеникава – такова явление специалистите съвсем уместно наричат “зелено рамо” или “зелен пръстен” и се различава от това, когато доматите просто още не са съвсем узрели.

Ето и някои от причините за проблема

При непълно узряване на доматите и наличието на “зелен пръстен” незрялата част от пулпата остава забележимо по-твърда от узрялата. Това се наблюдава при плодовете, които променят цвета си от зелен към червен, но може да се види и при тези, които остават зелени по-дълго време. За някои сортове е напълно нормално част от плода да остане малко зелен, когато е напълно узрял, но производителите предупреждават за това при описание на сорта. Тази особеност не се отразява на вкусовите качества на доматите. Проблемът може да се идентифицира, когато тази част има не само различен цвят, но е твърда на допир.

Поливането в горещините не е лесна работа

Една от причините за непълното узряване на доматите се дължи на разграждането на хлорофила, което започва още в края на цъфтежа около дръжката и продължава по целия плод. Зелени участъци се получават когато хлорофилът или не се разгражда по време на узряването на плода, или това става, но много бавно. Това може да се случи по две причини, но и двете са свързани с метеорологичните условия. В единия случай непълното узряване е причинено от термично увреждане при прекомерно излагане на пряка слънчева светлина, а в другия, когато температурите се задържат високи продължително време.

На какво се дължат жълтите петна по доматите?

Те са свързани с производството на ликопен. Ако части от плодовете останат жълти, това означава, че не могат да произвеждат достатъчни количества ликопен – каротиноиден пигмент, който придава червения цвят на много плодове и зеленчуци. На ликопена се дължат антиоксидантните свойства на доматите. Той абсорбира всички, освен най-дългите вълни на видимата светлина, поради което цветът му е червен. Производството на ликопен се забавя, когато температурите се повишат над 24 градуса по Целзий. Причината за различната пигментация може да се крие в биологията на растенията или сортовите им особености.

Могат ли да се консумират полуузрелите плодове?

Когато зелените участъци са твърди и неприятни на вкус, те могат да се отстранят, а останалата част, имаща приятни вкусови качества е напълно годна за консумация.

Как може да се предотврати непълното узряване на доматите?

Когато по доматите се забележат зелени или жълти участъци, тогава вече е твърде късно да се предприемат мерки. Подобно на върховото гниене и напукването на плодовете, когато се появи последният симтом, не може да се направи нищо по въпроса. Има няколко превантивни стъпки, които могат да се предприемат, за да се предотвратят тези проблеми преди появата им.

1. Сведете до минимум резитбата на листата в горещините, защото те засенчват и охлаждат доматите. Независимо от това, че доматите обичат топлината и се нуждаят от много слънчева светлина, слънцето не трябва да изгаря плодовете. В особено горещо лято малко сянка ще бъде оценена положително.

2. Избор на сортове и хибриди, които са по-малко податливи на тези проблеми при дадени климатични условия – предимно високите температури.

3. Прибирайте плодовете навреме. Ако лятото е горещо и доматите се борят за живот, тогава можем да се приберем част от плодовете, когато започнат да почервеняват. Така ще ги предпазим от слънчево изгаряне, а освен това ще разтоварим малко растенията в горещините.

В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!
34722
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини