Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.07.2022 г.

В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!

Съвети към градинаря
В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!

sinor.bg

В големите горещини се случва да ви изненада проблема с навременното узряване на доматите дори когато сте приложили всички тънкости при отглеждането. Преждевременното зреене се дължи на няколко фактора, поради което е много важно да се определи точната причина. Понякога плодовете достигат необходимите размери, но не бързат да почервеняват. Наблюдават се и случаи, при които част от домата около дръжката остава зелена или жълтеникава – такова явление специалистите съвсем уместно наричат “зелено рамо” или “зелен пръстен” и се различава от това, когато доматите просто още не са съвсем узрели.

Ето и някои от причините за проблема

При непълно узряване на доматите и наличието на “зелен пръстен” незрялата част от пулпата остава забележимо по-твърда от узрялата. Това се наблюдава при плодовете, които променят цвета си от зелен към червен, но може да се види и при тези, които остават зелени по-дълго време. За някои сортове е напълно нормално част от плода да остане малко зелен, когато е напълно узрял, но производителите предупреждават за това при описание на сорта. Тази особеност не се отразява на вкусовите качества на доматите. Проблемът може да се идентифицира, когато тази част има не само различен цвят, но е твърда на допир.

Поливането в горещините не е лесна работа

Една от причините за непълното узряване на доматите се дължи на разграждането на хлорофила, което започва още в края на цъфтежа около дръжката и продължава по целия плод. Зелени участъци се получават когато хлорофилът или не се разгражда по време на узряването на плода, или това става, но много бавно. Това може да се случи по две причини, но и двете са свързани с метеорологичните условия. В единия случай непълното узряване е причинено от термично увреждане при прекомерно излагане на пряка слънчева светлина, а в другия, когато температурите се задържат високи продължително време.

На какво се дължат жълтите петна по доматите?

Те са свързани с производството на ликопен. Ако части от плодовете останат жълти, това означава, че не могат да произвеждат достатъчни количества ликопен – каротиноиден пигмент, който придава червения цвят на много плодове и зеленчуци. На ликопена се дължат антиоксидантните свойства на доматите. Той абсорбира всички, освен най-дългите вълни на видимата светлина, поради което цветът му е червен. Производството на ликопен се забавя, когато температурите се повишат над 24 градуса по Целзий. Причината за различната пигментация може да се крие в биологията на растенията или сортовите им особености.

Могат ли да се консумират полуузрелите плодове?

Когато зелените участъци са твърди и неприятни на вкус, те могат да се отстранят, а останалата част, имаща приятни вкусови качества е напълно годна за консумация.

Как може да се предотврати непълното узряване на доматите?

Когато по доматите се забележат зелени или жълти участъци, тогава вече е твърде късно да се предприемат мерки. Подобно на върховото гниене и напукването на плодовете, когато се появи последният симтом, не може да се направи нищо по въпроса. Има няколко превантивни стъпки, които могат да се предприемат, за да се предотвратят тези проблеми преди появата им.

1. Сведете до минимум резитбата на листата в горещините, защото те засенчват и охлаждат доматите. Независимо от това, че доматите обичат топлината и се нуждаят от много слънчева светлина, слънцето не трябва да изгаря плодовете. В особено горещо лято малко сянка ще бъде оценена положително.

2. Избор на сортове и хибриди, които са по-малко податливи на тези проблеми при дадени климатични условия – предимно високите температури.

3. Прибирайте плодовете навреме. Ако лятото е горещо и доматите се борят за живот, тогава можем да се приберем част от плодовете, когато започнат да почервеняват. Така ще ги предпазим от слънчево изгаряне, а освен това ще разтоварим малко растенията в горещините.

В горещините доматите не узряват напълно - как да го предотвратим!
32794

Последни материали
Виж
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Свързани материали
Виж
Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
Агростатистика
Срив в добивите при всички зеленчуци това лято, с изключение на доматите
Полезно за градинарите
Сеитбообращение на градинските култури и важни препоръки
Агростатистика
Пазарът това лято е залят с вносни и скъпи домати и краставици
Полезни съвети
Как да излекуваме почвата от фитофтора през есента
Има опасения за изоставяне на селскостопанските дейности в традиционни региони
Наводненията досъсипаха гръцките фермери след жегите и пожарите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини