Начало » Новини » Света
08.08.2022 г.

ФАО 8,6-процентен спад в световните цени на храните през юли

Месечен анализ
ФАО 8,6-процентен спад в световните цени на храните през юли

sinor.bg

Внимателно наблюдаваният индекс на цените на хранителните продукти на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) достигна през юли средна стойност от 140,9 пункта, което е с 8,6% по-малко в сравнение с юни. Така четвърти пореден месец от април насам имаме успокояване на пазара, след като в началото годината храните отчетоха рекордно поскъпване, съобщиха от ФАО.

Независимо от спада на индекса, месечните промени в международните цени на кошницата с обичайно търгуваните храни остана с 13,1% по-висок от този през юли 2021 г.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се понижи с 19,2% през юли спрямо юни, отбелязвайки 10-месечно дъно. Международните котировки на всички видове масла се понижиха, като цените на палмовото масло се понижиха поради перспективите за достатъчни експортни наличности от Индонезия, тези на рапичното масло реагираха на очакванията за достатъчни доставки на нова реколта, а цените на соевото масло се понижиха поради продължителното вяло търсене. Цените на слънчогледовото олио също се понижиха значително на фона на слабото търсене на вносни стоки в световен мащаб въпреки продължаващата логистична несигурност в Черномо Черноморския регион. По-ниските цени на суровия петрол също оказаха натиск за понижаване на стойностите на растителните масла.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се понижи с 11,5% през юли, като същевременно остана с 16,6% над стойността си от същия месе на 2021 г. Цените на всички зърнени култури, представени в индекса, се понижиха, водени от пшеницата, за която световните цени се понижиха с цели 14,5%. Това се дължи отчасти в отговор на постигнатото споразумение между Украйна и Руската федерация за деблокиране на износа от ключови черноморски пристанища и отчасти поради сезонната наличност от продължаващите реколти в северното полукълбо.

Световните цени на грубите зърнени култури се понижиха с 11,2% през юли, като поевтиняването при царевицата е с 10,7%, дължащо се отчасти на споразумението от Черно море, както и на увеличените сезонни наличности в Аржентина и Бразилия. Международните цени на ориза също се понижиха за първи път през 2022 г.

Индексът на цените на захарта на ФАО се понижи с 3,8% спрямо юни поради опасения за перспективите пред търсенето, дължащи се на очакванията за по-нататъшно забавяне на световната икономика, отслабващия бразилски реал и по-ниските цени на етанола, довели до по-голямо производство на захар в Бразилия през месеца, отколкото се очакваше по-рано.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се понижи с 2,5% спрямо юни на фона на слабата търговска активност, но въпреки това средната му стойност беше с 25,4% по-висока от тази през юли 2021 г. Цените на сухото мляко и маслото се понижиха, докато тези на сиренето останаха стабилни, подкрепени от търсенето в европейските туристически дестинации.

Индексът на цените на месото на ФАО също се понижи през юли - с 0,5% спрямо юни поради отслабеното търсене на внос на говеждо, овче и свинско месо. За разлика от тях международните цени на птичето месо достигнаха рекордно високи стойности, подкрепени от стабилното търсене на вносни продукти в световен мащаб и ограниченото предлагане поради епидемиите от птичи грип в северното полукълбо.

"Намаляването на цените на хранителните стоки от много високите нива е добре дошло, особено когато се разглежда от гледна точка на достъпа до храна. Въпреки това има много въпросителни, включително около високите цени на торовете, които могат да повлияят на бъдещите перспективи за производство и на препитанието на земеделските стопани. Мрачните глобални икономически перспективи и движенията на валутите - всички те представляват сериозно напрежение за глобалната продоволствена сигурност", заяви главният икономист на ФАО Максимо Тореро.

ФАО 8,6-процентен спад в световните цени на храните през юли
5094
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини