Начало » Новини » Страната
07.07.2022 г.

Българите потребяват билзо 2 килограма шоколад годишно

Световен ден на шоколада
Българите потребяват билзо 2 килограма шоколад годишно

pixabay

На 7 юли светът отбелязва денят на шоколада, съобщи Националният статистически институт. Идеята за празника се ражда във Франция и за първи път е отбелязан през 2009 година.

Свойствата на какаовите зърна са открити от ацтеките, като за тях шоколадът е „храна на боговете“. А според древните им обичаи индианците го свързвали с плодовитостта на жените.

В Европа сладкото изкушение се появява на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесен шоколад от Америка. Едва в началото на 20-и век обаче този сладък продукт започва да се произвежда в големи количества и става достъпен за всички хора.

В България първият шоколад е произведен през 1901 г. в София от Велизар Пеев, който учил занаята в Париж. През 1924 г. той създава и първата шоколадова фабрика в Своге с близо 300 работници и над 170 машини.

Последните данни на Националният статистически институт сочат, че за последните три години потреблението на на шоколад в България съществено се покачва. Ако през 2019 и 2020 г. годишно на човек се пада по 1,6 кг шоколад, то през 2021 г. консумацията буквално експлоадира до 1,9 килограма (или близо 2 килограма).

Производството на шоколадовите фабрики също отбелязват ръст – през 2019 г. на пазара са изкарани над 39 хил. т продукция, докато през 2020 г. количествата вече надхвърлят 45 хил. тона.

Сериозен е ръстът и в продажбите – от 63 хил. т през 208 г. – на 68 хил. т – през 2019 г.

Българите потребяват билзо 2 килограма шоколад годишно
5469
 

Последни материали
Виж
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Румъния запазва водещата си позиция в класацията на износителите
Износът на зърно от ЕС намалява с 30 на сто спрямо миналия сезон
Документирано със спътникови снимки в разследване на Bellingcat
Руските окупатори карат украинското зърно на хутите в Йемен
За зърнените култури като цяло увеличението е с 6 на сто, при рапицата – 2,3 на сто
Германия разшири с 12 на сто площите с есенна пшеница
Създават експертен съвет за обсъждане на особеностите
Осигуряват изследвания вместо обезщетения за болните овце от Меди-Висна
Чери домати от Италия са причинили епидемията от салмонела в ЕС
Свързани материали
Виж
БАБХ
Изтеглят от пазара всички продукти на Kinder, произведени в Белгия
Нова наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти
Евродирективата влиза в сила от 2022 г.
Второ изследване доказва наличието на двоен стандарт при храните
Иновативни продукти
Българи изобретиха шоколадов пробиотик
Засадете си шоколадова ябълка
Изкушения от сливи и шоколад на поредния фермерски пазар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини