Начало » Новини » Страната
07.07.2022 г.

Българите потребяват билзо 2 килограма шоколад годишно

Световен ден на шоколада
Българите потребяват билзо 2 килограма шоколад годишно

pixabay

На 7 юли светът отбелязва денят на шоколада, съобщи Националният статистически институт. Идеята за празника се ражда във Франция и за първи път е отбелязан през 2009 година.

Свойствата на какаовите зърна са открити от ацтеките, като за тях шоколадът е „храна на боговете“. А според древните им обичаи индианците го свързвали с плодовитостта на жените.

В Европа сладкото изкушение се появява на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесен шоколад от Америка. Едва в началото на 20-и век обаче този сладък продукт започва да се произвежда в големи количества и става достъпен за всички хора.

В България първият шоколад е произведен през 1901 г. в София от Велизар Пеев, който учил занаята в Париж. През 1924 г. той създава и първата шоколадова фабрика в Своге с близо 300 работници и над 170 машини.

Последните данни на Националният статистически институт сочат, че за последните три години потреблението на на шоколад в България съществено се покачва. Ако през 2019 и 2020 г. годишно на човек се пада по 1,6 кг шоколад, то през 2021 г. консумацията буквално експлоадира до 1,9 килограма (или близо 2 килограма).

Производството на шоколадовите фабрики също отбелязват ръст – през 2019 г. на пазара са изкарани над 39 хил. т продукция, докато през 2020 г. количествата вече надхвърлят 45 хил. тона.

Сериозен е ръстът и в продажбите – от 63 хил. т през 208 г. – на 68 хил. т – през 2019 г.

Българите потребяват билзо 2 килограма шоколад годишно
6703
 

Последни материали
Виж
Ще отпадне ли забраната за манкозеб?
Обилните пролетни дъждове и мекото време вдигат добивите от есенниците
Ръстът в реколтата от зърно в Испания вещае свиване на вноса
Особено силно пострадаха черешите, кайсиите и гроздето
Пролетните студове свиха реколтата от плодове в Турция с близо четвърт
Със средно 213 килограма от декар пшеница и 274 килограма ечемик
Доста под миналогодишните са добивите от зърно в Украйна в началото на жътвата
Заради обилните валежи събитието бе отложено с около месец
Фермери и занаятчии предлагат продукцията си в 3-дневен фестивал пред НДК
Полезни съвети
Как да се погрижим за ягодите след прибирането на реколтата
Свързани материали
Виж
Великденските лакомства в Германия са поскъпнали над средното ниво
Проверки
Проверка на БАБХ опровергава сигнал за вредни шоколади на пазара
БАБХ
Изтеглят от пазара всички продукти на Kinder, произведени в Белгия
Нова наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти
Евродирективата влиза в сила от 2022 г.
Второ изследване доказва наличието на двоен стандарт при храните
Иновативни продукти
Българи изобретиха шоколадов пробиотик
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини