Начало » Новини » Страната
24.03.2021 г.

Второ изследване доказва наличието на двоен стандарт при храните

Евродирективата влиза в сила от 2022 г.
Второ изследване доказва наличието на двоен стандарт при храните

sinor

Последните изследвания на Европейската комисия (ЕК) за качеството на хранителни продукти в различните държави от Европейския съюз още веднъж показват различия в съставките на едни и същи стоки, продавани в европейските страни. Само преди ден ЕК публикува доклад с резултатите от втората част от сравняването на храните, подготвен със Съвместния изследователски център (СИЦ), който беше финансиран с 5 млн. евро.

Ще припомним, че преди 4 години под натиска на Чехия, Полша и Унгария бяха изнесени скандални данни за огромните разлики в качеството на едни и същи продукти, предлагани в Западна и Източна Европа. Примерно в съдържанието на какаото в шоколада или масленото съдържание в млечните продукти. Анализи за двойния стандарт при храните направи и Българската агенция за безопасност на храните, които също доказаха разминавания.

Проверките за двойния стандарт при храните, проведени от БАБХ

Вчера от Европейската комисия припомниха, че първото проучване, публикувано през 2019 г., беше съсредоточено върху разликите в състава на хранителните продукти. И тези анализи доказаха различия при около една трета от изпитваните продукти, които обаче не са отразени върху етикетите, а са доказани при анализа на продуктите.

Целта на втората част от проучването е била да се установи дали тези разлики в състава могат да бъдат доловени от човешките сетива.

И тези констатации повтарят резултатите от първото проучване, а именно, че „разликите в хранителните продукти не следват географски модел”. Но пък представените изследвания показали сетивни разлики там, където съществуват големи разминавания в състава на продуктите. В 10 от 20-те изследвани продукта са установени вкусови разлики - например в съдържанието на захар в зърнените закуски, влияещи върху общата сладост на продукта. Обратното, когато разликите в състава са малки, експертите не са могли да ги усетят – като например малки вариации в съдържанието на мазнини в картофения чипс.

Проучването е проведено като пилотен проект за тестване на 20 продукта, които са показали разлики в състава в първата част на проучването. Проби от всеки продукт бяха закупени в 5 - 10 различни държави членки. Тъй като изпитващите са специално обучени за такива изследвания, е вероятно обикновеният потребител да не улавя непременно същите разлики. Дали разликите могат да бъдат установени от експертите, зависи не само от това дали различията в състава са големи или малки, но и от видовете използвани съставки - може да се открие разлика между различните синтетични подсладители в оранжадата, докато различните естествени подсладители в газираните безалкохолни напитки не са били открити. В същото време следва да се отбележи, че потребителите не основават решението си да закупят даден продукт изключително на сетивното преживяване, а могат да бъдат повлияни и от други елементи, като например разходи.

От Еврокомисията припомнят и законодателните инициативи, които бяха предприети за преодоляване на тези диспропорции.

Най-важното е, че през април 2018 г. като част от Новия търговски механизъм за потребителите ЕК предложи да се измени Директивата за нелоялните търговски практики, за да се изясни кога разликите в качеството на продуктите са заблуждаваща практика. И тези промени ще се прилагат в целия ЕС от 28 май 2022 г., съобщиха още от пресцентъра на ЕК.

Второ изследване доказва наличието на двоен стандарт при храните
12135
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Световен ден на шоколада
Българите потребяват билзо 2 килограма шоколад годишно
БАБХ
Изтеглят от пазара всички продукти на Kinder, произведени в Белгия
Нова наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти
Иновативни продукти
Българи изобретиха шоколадов пробиотик
Засадете си шоколадова ябълка
Изкушения от сливи и шоколад на поредния фермерски пазар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини