Начало » Новини » Страната
24.06.2022 г.

Билкарство забравено от държавата, но не и от хората

Честит Еньовден
Билкарство забравено от държавата, но не и от хората

Православната църква чества днес рождението на св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, защото предсказва идването на Спасителя Исус Христос. В народния календар празникът съвпада с Еньовден. Най-популярното поверие е, че сега билките са най-лековити и трябва да се берат по изгрев слънце. В цяла България на празника се правят големи еньовски венци, през които млади и възрастни хора се провират за здраве. Плетат се венци и китки от „77 и половина“ билки – по една за всяка болест и половин за „болестта без име“. У дома се окачват еньовски китки, които през годината се използват за лек.

Страната ни е сред най-големите производители на билки за хранителната и фармацевтичната промишленост в Европейския съюз. На благоприятните климатични условия дължим както големите находища от диворастящи билки, така и отличните възможности да култивираме медицински растения. България единствена в ЕС има Закон за лечебните растения, но важни проблеми пред бизнеса стоят нерешени през последните няколко десетилетия. Според браншовици, държавата не обръща внимание на този традиционен отрасъл и не създава условия за неговото развитие.

„На ниво държава ние не получаваме нито разбиране, нито подкрепа за предприемачество“, заяви пред Синор.bg Десислав Дионисиев, изпълнителен директор на Биопрограма. „Така е от години. Борил съм се с няколко поредни правителства, за да обясня, че билкарството е отрасъл основан на традиция, която не се създава за месеци или няколко години. Тези знания са наследени и събирани много години и трябва да бъдат култивирани“, посочва той.

Билкарството не съществува като поминък на хората в България, според Десислав Дионисиев. „Кметовете идват при нас и ни призовават да събираме билки, защото ако нас ни няма, кражбите зачестяват и няма да могат да се преборят“, разказва той и допълва: „В тази връзка, държавата събира пари за ползването на находищата, и ги разпределя както иска, но нито един процент от тези пари не отива за обучение или каквото и да било друго развитие на билкарството. И преди държавата е била такава, и сега е такава – нищо не се е променило.“

В най-активния сезон българската компания събира и преработва всички видове пролетно-летни билки, основно лавандула, кантарион, липа, мащерка и други. „Пазарът е много сложен в момента - поради международната обстановка и войната в Украйна отпадат доставчици. Украйна е голям селскостопански производител включително на билки и в тази връзка има турболенции на нашия пазар. Количествата диворастящи и култивирани билки, които идват от тази страна, не могат да бъдат заместени и ние нямаме ресурс да го направим.“, отбелязва Десислав Дионисиев и допълва: „Разходите ни за гориво и ток се увеличиха двойно, стойността на продукцията също се повишава, трудно се намира работна ръка. Войната в Украйна се отрази и върху търсенето. Всички цени ще се вдигнат, независимо дали говорим за билки или подправки.“

За качествена стока се плаща повече, казва предприемачът и призовава събирачите на билки да не смесват количествата чисти билки с цветове и листа паднали на пътищата. „Решението на голяма част от проблемите в производството на билки и подправки минава през качеството и то прави нашата продукция продаваема. Необходимо е да се търсят находища, които не са замърсени с пестициди и хербициди, защото светът търси чиста продукция“, категоричен е Десислав Дионисиев.

„За да започнат да се случват както трябва нещата, трябва някой да ни чуе, да разбере, че билкарството дава препитание на много хора, и то предимно роми. Трябва да има нова икономическа политика по отношение на билкарството. Тази политика трябва да дойде от нас, а не да бъде пренесена от някой чиновник, защото хората по места разбират от занаята си“, казва предприемачът.

Младите дават живот на традициите

Пазители на традициите в билкарството по Искърското дефиле са младите хора и техните семейства. Елизабет Емилова е трето поколение билкар, но работи и като учител по география в село Владо Тричков. Първите си знания за лечебните растения е получила от своята прабаба, която е приготвяла лечебни мехлеми на базата на слънчогледов восък. Днес Елизабет е подобрила формулите и приготвя натурална козметика с лека текстура, абсорбираща се бързо от кожата. Всички кремове съдържат невен от семейната градина, както и пчелен восък, произведен в кошерите на семейството.

На снимката: Елизабет Емилова е трето поколение билкар

Всяка билка е полезна в определена концентрация, казва младата жена, която не спира да събира знания и опит за действието на различни билки. При порезни рани и други подобни наранявания тя приготвя крем от невен, пчелен восък и още билки. Белият равнец е силен антисептик, по думите на Елизабет. При респираторни проблеми помагат жълт кантарион, лайка, еньовче, маточина. Пелинът има антибактериално действие, справя се с всички замърсявания на организма. Може дори да се пие на гладно.

„При отпадналост и умора, особено през пролетта, започвам деня с лъжичка смес от стрити пелин, карамфил и невен, разтворени в 300 мл вода. През зимата добавям и прах от розови цветчета.“, споделя младата жена. „Обожавам чая от розов цвят и витамин С на прах. Вярвам, че това ме спаси от настинки и вируси през зимата. Учителка съм и по време на пандемията от Covid-19 трябваше да си направя изследвания за зелен сертификат. Резултатът ми показа, че дори не съм имала досег с тази болест. Вярвам, че билките и вегетарианският ми начин на живот са предпазили организма ми“, разказва младата билкарка.

Елизабет развива различни форми на маркетинг и разчита на личния контакт на място или в социалните мрежи. Заедно със съпруга си отварят своята градина в село Владо Тричков за посетители, които искат да си наберат ароматни билки за чай или натурален крем, приготвян на място. „Сега започват да цъфтят маточината, мащерката, салвията. Скоро ще имаме и зеленчуци“, споделя с радост младата жена.

Пазарът в ЕС

Пандемията от Covid-19 постави на изпитание вноса на билки и подправки в ЕС от трети страни. Въпреки затрудненията в международна търговия, на Стария континент не е отчетено отрицателно въздействие върху общото потребление на повечето категории билки и подправки. Според доклад за европейския пазар, изготвен от Министерство на външните работи на Великобритания, потреблението на билките и подправките, поддържащи имунната функция на организма, бележи силен ръст през 2020 г. Най-голямо развитие на търсенето през следващото десетилетие се очаква в страните от Западна и Северна Европа, начело с Германия, Швейцария, Холандия, Обединеното кралство, Франция, Испания и Полша.

Европейският съюз вече обяви плановете си за намаляване употребата на пестициди, увеличаване на биологичното производство и преминаване към опаковъчни материали, щадящи околната среда. Тези цели са заложени в стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биологичното разнообразие, които засягат производството и търговията с храни, и които очертават ангажиментите по Зелената сделка за по-устойчива и климатично неутрална европейска икономика до 2030 г.

Лилия Александрова

Билкарство забравено от държавата, но не и от хората
7911
 

Последни материали
Виж
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Свързани материали
Виж
Земеделско, здравно и екологично
Три ведомства се питат дали червената мухоморка е лечебна
Нова енциклопедия разкрива лечебните свойства на растенията
Предстоящо
За Еньовден в Смилян ще се проведе Фестивалът на дивите цветя в Родопите
Биопрогноза за периода 15 - 21 януари
Биопрогноза за периода 11 - 17 декември
Биопрогноза за периода 4 - 10 декември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини