Начало » Хоби земеделие » Цветарство
10.06.2022 г.

Няколко причини да садим латинка в градината

Полезно за градинарите
Няколко причини да садим латинка в градината

sinor.bg

Настурцията, позната повече като латинка, е изключително полезно и атрактивно цъфтящо растение, което може да се засява до средата на юни. Бързият растеж при топло време гарантира не само разпръскване на ярки цветове, но и допълнителна защита за овощните и зеленчукови култури. Растението е ядливо и е включено в много кулинарни рецепти.

Съществуват множество разновидности на настурцията, но основно могат да се разделят на два типа: стелещи се, или увивни, и храстовидни.

Както показват названията, основната разлика се крие в естеството на растеж – едните образуват дълги стъбла, а другите остават компактни и често ги наричат “джудже”. На пазара се предлагат около 50 разновидности: със зелени или пъстри листа, оранжеви, цялата гама червени, кремави, розови и пъстри цветове, а също различна форма на съцветията.

Латинките се отглеждат от семена, които се засяват директно в почвата –  веднага щом премине заплахата от замръзване. Могат да се използват и биоразградими контейнери или таблетки за ускоряване на цъфтежа.

Семената с размер на грахово зърно ще покълнат на слъчево място за 10-12 дни. Настурцията е непретенциозно растение и цъфти добре на почви с относително лошо качество, ако се полива редовно. Тези растения не се нуждаят от допълнително подхранване, защото на много плодородна почва ще даде повече листа и по-малко цветове. Тази особеност, характеризираща се с бързо развитие при минимално подхранване, често се използва за контрол на плевелите. Листата засенчват и пречат на развитието на плевелите конкуренти.

Освен красиво и непретенциозно цвете, което може да ни радва до падане на слани, латиката дава и други бонуси.

Привлича насекоми опрашители и ловци на вредители

Сладкият нектар на латинката привлича много полезни насекоми опрашители, включително пчели, както и ловци на вредители:

– сирфидни мухи, хранещи се със листни въшки, трипси и други вредители;

– калинки;

– паразитоидни оси, които се различават по това, че атакуват вредителите на различни етапи от живота им – яйца, ларви, какавиди или възрастни;

– златоочици.

Ако опрашителите се грижат за опрашването на краставиците, тиквичките, тиквите, доматите и други зеленчуци, то хищните насекоми почистват примерно листните въшки. Някои видове паразитоидни оси снасят яйцата си в листните въшки, а ларвите им се хранят с вътршностите, какавидират и излизат навън.

Наличието на естествени врагове осигурява най-добрата защита на градината.

Латинките работят като капани

Латинките често се отглеждат като капани в придружаващи насаждения, а също в околостволовите кръгове на овощните дървета, привличайки листни въшки, охлюви и други вредители. По този начин предпазват плодовете и зеленчуците от нападение.

Капаните са вид жертвени растения, които се унищижават заедно с “пътниците” или предварително се обработват с химични препарати. Често можем да унищожим само част от растенията, но поради бързия растеж, те лесно компенсират загубата. При слабо нападение насекомите ентомофаги също се справят отлично.

На местата с белокрилки настурцията ги привлича силно с аромата си. Засадена близо до зелето, тя ще привлече вредителите и те ще снесат яйцата си върху листата, където могат да бъдат намерени и изхвърлени.

Борба с плевелите

За борба с плевелите най-често се използва мулч. Настурцията е жив мулч, който има голяма покривна способност и активно увеличава територията по време на вегетацията. Ароматно и ефективно – всяко растение от стелещите се видове покрива голяма площ.

Помага да се намали и рискът от болести. Латинката, отглеждана като съпътстващо растение, може да изпълнява наколко функции. Засадена до краставиците – подобрява вкуса, енергията и скоростта на растеж на зеленчука. Когато се засаждат в близост до домати и пипер, тогава латинките предпазват зеленчуците от гъбични заболявания.

В ролята им на почвопокривно растение настурциите предпазват от разпръскване по ниските листа на доматите и пипера на вода от повърхността на почвата, често съдържаща патогени.

Като почвопокривно растение латинката предпазва от прегряване повърхността на почвата в летните горещини.

Това цвете е и добра добавка към компоста. Поради активното израстване и високо съдържание на полезни вещества, настурцията е отлична съставка за компоста. По време на вегетационния период е възможно да се подрязват отделни части на растенията, съобразно развитието им и да се изпращат в компостната яма или компостера, а преди първите слани могат да се зарият в почвата.

Ядлива и полезна

Цветовете, листата и семената на латинката са ядливи и се използват в приготвянето на салати, предястия и десерти.

Листата са богати на витамин С, желязо и други минерали. Използват се в плодови салати и съчетани със сирена. При едролистните сортове могат да се използват за завиване на сарми.

Цветовете имат приятен вкус и аромат и съдържат витамин В1, В2, В3, С и различни минерали – манган, желязо, фосфор и калций. Използват се за салати и сладкиши, за желета и предястия, а също за ароматизиране и оцветяване на оцет.

Настурцията е много ценно растение за биологичното земеделие.

Няколко причини да садим латинка в градината
35814
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Радва ни в градината, на балкона или на терасата
Латинката грее с чудни оранжеви цветове
Латинката е красиво цвете с многостранна употреба
Многогодишната латинка цъфти през септември
Семената запазват кълняемостта си до 3 години
Огнената латинка
Латинките са предпочитано цвете за балкона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини