Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.10.2017 г.

Многогодишната латинка цъфти през септември

Едно ново растение се появи на нашия пазар – в страната ни са внесени и се продават по цветарските магазини семена от многогодишна латинка. Растенията произхождат от Перу и Боливия. В последните години те се нареждат сред модерните цветя, защото се отглеждат като лиани виещи се по красиви прегради или като ампелни растения във висящи кошнички.
Стъблата на тази латинка достигат до 3 м дължина, разклоняват се, при което растенията може да се разстелят на 1 м ширина. Листата са едри, леко синьо-зелени, насечени на няколко дяла с тъпа форма. Цветчетата са много оригинални, подобни на камбанки с пет дяла, които завършват с много дълга шпора. Баграта им е жълта, а от външната страна – оранжевочервена. Цветовете са единични, на дълги, изправени цветни дъжки, обагрени в червено. Те излизат от пазвите на листата най-често през септември. Най-разпространен е сорт Ken Aslet.
Към многогодишните латинки се отнасят още няколко вида, но по-разпостранен е видът прекрасна T. speciosum. Цветовете и са атрактивни, алено червени, достигат 4 см в диаметър. Цъфти от юли до септември. Многолистната латинка T. polyphylum произхожда от Чили и Аржентина. Стъблата й се разклоняват силно и достигат 1,5 м дължина. Оригинални са листата с много дялове, при това сребристозелени. Целите растения са изобилно покрити с жълти цветове, около 1 см в диаметър и тънка изящна шпора, до 2 см дълга.

Многогодишните латинки са оригинални но и малко капризни. Почвата трябва да е отцедлива и много богата на хранителни вещества. Мястото да е слънчево. В райони с топъл климат растенията прекарват зимата на открито. У нас се препоръчва коренищата и клубените да се изваждат през есента и да се поставят за зимуване в избени помещения, подобно на гладиолите.

Растенията се размножават чрез разделяне на коренищата. Засаждат се през април на разстояния 30 х 30 см. През лятото се поливат и окопават редовно. Основната грижа, за да бъдат вашите растения красиви е да им изградите подходяща конструкция, която може да служи и като цветна преграда. Често се използва за покриване на стени и огради. Идеални е и за балкона, който бързо ще потъне в цвят. За тези, които ще я отглеждат като ампелно растение, кошничките трябва да се поставят на високо, за да се оформи ефектна каскада.

Многогодишната латинка цъфти през септември
15203
 

Последни материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Свързани материали
Виж
Полезно за градинарите
Няколко причини да садим латинка в градината
Радва ни в градината, на балкона или на терасата
Латинката грее с чудни оранжеви цветове
Латинката е красиво цвете с многостранна употреба
Семената запазват кълняемостта си до 3 години
Огнената латинка
Латинките са предпочитано цвете за балкона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини