Начало » Новини » Коментари
08.06.2022 г.

Готвят се протести заради силно подценения труд в Селскостопанска академия

Проблемът се обсъжда днес в парламента
Готвят се протести заради силно подценения труд в Селскостопанска академия

sinor.bg

На фона на задълбочаващата се икономическа криза в страната е крайно несправедливо представителите на земеделската наука да са на опашката на социалната стълбица с унизително ниско заплащане, доближаващо се до минималната работна заплата в страната. Въпреки че проблемът с трудовите възнаграждения в системата на Селскостопанска академия (ССА) се повтаря повече от двайсет години, но и досега работещите хабилитирани кадри и други експерти в аграрните институти не са изравнени като статут с колегите им от Българската академия на науките (БАН).

Затова на 11 май тази година представителите на двата синдиката в земеделието - Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ и Националната федерация "Техническа индустрия, наука и информатика” (НФТИНИ) към КТ „Подкрепа”, подписаха с ръководството на академията меморандум за сътрудничество.

Пред Синор.бг Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, съобщи, че с „този документ всички ние се обединихме около необходимостта при сегашната актуализация на бюджета да се предвидят 5,5 млн. лв. дофинансиране за ССА. Само така би могло да се сложи край на практиката систематично да се подценява труда на научните кадри от институтите към Селскостопанска академия”, обясни още синдикалистката.

Искането на учените ще бъде обсъдено на днешното заседание на земеделската комисия в парламента, където са поканени председателят на Селскостопанска академия Мартин Банов и предстравителите на двата синдиката Валентина Васильонова и Александър Цалов.

На това заседание народните представители ще чуят ужасяващата статистика как през последните 15 години числеността на работещите в системата на ССА се е стопила с цели 50% - и това до голяма степен се дължи на унизително ниското заплащане на труда на хабилитираните кадри.

Един млад специалист, който започва работа като асистент в тези институти, се назначава със заплата от 700-800 лева, докато в същото време с последните промени в Закона за научните степени и научните звания, който се прилага за системата на БАН, младите хора започват работа при заплащане от 1 300 лв., поясни Васильонова.

С подписания меморандум представителите на земеделската наука и синдикатите искат да предупредят политиците, че България може да остане почти без учени в областта на селското стопанство, ако не се осигури подобаваща оценка за труда, полаган от работещите в тази сфера.

В същото време огромна част от новата селскостопанска политика разчита на обединенията между бизнеса и науката, така че земеделците по-адекватно да изпълнят ангажиментите си, разписани в Зеления пакт, стратегията „От фермата до трапезата” и други цели, поставени към държавите-членки в ЕС.

В случай, че и при тази актуализация ситуацията в ССА не се подобри, работещите в институтите са готови на протести, се посочва още в меморандума, подписан от синдикати и работодатели.

Екатерина Стоилова

Готвят се протести заради силно подценения труд в Селскостопанска академия
12468
 

Последни материали
Виж
Пролетен празник
Честита Баба Марта!
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Отпуснаха допълнителни 3 милиона лева за заплати в Селскостопанската академия
Проф. д-р Виолета Божанова е новият председател на Селскостопанска академия
Председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов е освободен от длъжност
Разследването се води срещу председателя на Селскостопанската академия и професор в института Пушкаров
Двама професори са в ареста по обвинение за измама със земеделска земя, с цел строеж на фотоволтаици
Решения на Министерския съвет
Кабинетът гласува нови З млн. лева за заплати в Селскостопанска академия
Бизнесът и науката в селското стопанство си подават ръка за партньорство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини