Начало » Новини » Страната
06.04.2022 г.

Валентина Васильонова е новият председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието

Двадесети конгрес на синдикалната организация
Валентина Васильонова е новият председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието

Снимка: КНСБ

Късно вчера, по време на XX редовен конгрес на Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) членовете на организацията избраха за свой председател Валентина Васильонова, досегашен  зам.-председател на федерацията. Досегашният дългогодишен председател Светла Василева се оттегли от поста с обещанието, че ще продължи да помага на колегите си.

Валентина Васильонова е завършила е инженерство във Висшия химико-технологичен институт в София, а десет години по-късно и Европейска публична администрация в СУ “Климент Охридски”. Работи в системата на КНСБ от 2001 година, а от 2007 г. е зам. председател на ФНСЗ, съобщиха от КНСБ.

Какво показват анализите на синдикалистите за подпомагането на малкия бизнес

По време на конгреса членовете на организацият отчетоха, че през последните пет години е постигнато увеличение от над 42% на доходите в селското стопанство, а в отделните структури увеличението на средната работна заплата надхвърли 50%. Въпреки това обаче заплащането на трудещите се в сектора все още е ниско. „Вие заслужавате много повече за труда си”, посочи председателят на Федерацията Светла Василева пред депутатите вчера, обобщавайки отчетния период 2016-2021 година.

ФНСЗ отбеляза вчера и 32 години от своето учредяване.

На конгреса присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Чавдар Христов и националните секретари Тодор Капитанов и Даниела Алексиева, председателите на ФНСОХП Славчо Петров и на ФНСДУО Кръстьо Боянов. Гост на събитието бе Кристиян Брагасон, генерален секретар на Европейската федерация на синдикатите от земеделие, храни и туризъм – EFFAT (Интервю с него и със Светла Василева можете да прочетете в списание “Синди труд”.)

Участие взеха и председателят на комисията по земеделие в НС Пламен Абровски, заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, бившите министри и зам.-министри Венцислав Върбанов, Нихат Кабил, Димитър Греков, Христо Бозуков, Атанас Кацарчев, Светла Бърчварова, Светлана Боянова, Костадин Костадинов и др. Сред представителите на работодателските организации бяха Валери Ценов – изпълнителен директор на ИА “Борба с Градушките”; Мартин Банов – председател на Селскостопанска академия; Христо Даскалов –  изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, и др.

Пред делегатите президентът на КНСБ отбеляза, че 25-те години, през които Светла Василева бе председател на федерацията, са довели до перспективата синдикатите в земеделието да имат бъдеще в този бързо променящ се и дигитализиращ се сектор. Зелената и дигиталната трансформация на икономиката е неотменим и ускорен процес, в който посоката на развитие на синдикализма е непредвидима. “България трябва да привлича силни иновативни зелени и дигитални инвестиции, които да дадат качествени работни места с висока добавена стойност”, каза още по темата Пламен Димитров. Той предвижда 70% покритие на колективното договаряне в бъдеще. Където има синдикални организации и сключени колективни трудови договори, заплатите са с 12% по-високи спрямо еквивалентни работни места, в които няма синдикално участие.

Пламен Димитров наблегна на необходимостта от консолидация на синдикалните федерации в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Обединението ще направи структурите още по-силни в отстояването на техните искания и защитата на правата и доходите на работниците.

В своите програмни документи за следващия мандат ФНСЗ си поставят цели до 2027 г. да се достигне увеличение на доходите на работещите в отрасъла с 48 процента, да се намали сивата икономика, като се увеличи заетостта в сектора с 15 процента и се създадат нови „зелени“, сигурни и качествени работни места.

Валентина Васильонова е новият председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието
7763
 

Последни материали
Виж
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини