Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.05.2022 г.

Какво можем да засадим в междуредията на чесъна?

Какво можем да засадим в междуредията на чесъна?

На малки участъци е трудно да се намери място за всички култури. Това налага да се използва пространството максимално рационално – отглеждат се култури, които могат да съжителстват. В „умните градини“ растенията се съвместяват по вид и време.

Честа практика за уплътнено земеделие е в лехите със зимен чесън, който се прибира в средата на лятото, да се засаждат други култури.

С какво да подхраним доматите при засаждането им на постоянно място?

Антибактериалните свойства на чесъна са добре известни. Фитонцидите, които той отделя отблъскват много вредители, потискат развитието на патогенни бактерии и гъбички. Някои култури се чувстват отлично в междуредията на чесъна, особено когато те са достатъчно широки.

Какви растения можем да засадим?

Моркови

Морковите са сполучлива комбинация за уплътнено земеделие. Фитонцидите, отделяни от чесъна отблъскват морковените мухи и листните въшки, а веществата, съдържащи се в морковите, позволяват на чесъна да запази по-дълго зелени и сочни надземните си части, като същевременно главите израстват по-големи.

Морковите могат да се засяват предзимно заедно с чесъна или малко по-късно – през пролетта и началото на лятото. След прибиране на чесъна те остават единствена култура и разполагат с достатъчно пространство и светлина за пълноценно развитие.

Цвекло

В края на пролетта или началото на лятото се прави първото прореждане на засятото цвекло (при появата на първия истински лист), когато се отделят само слабите растения. След формиране на 3-5 листа се прави второ прореждане, като предварително лехите се поливат добре, а след това се досипва пръст около останалите растения.

Отделеното при това прореждане цвекло е вече достатъчно развито и може да се засади между чесъна, а до есента ще даде отлична реколта. Правят се не много дълбоки ямки в междуредията, които се поливат предварително, а преди засаждане се отделят всички по-едри листа на цвеклото. Добре е да се пресажда в облачно или дъждовно време, защото това ще помогне на растенията да се адаптират по-лесно.

Домати

Използват се растения, които са по дребни и не са намерили друго място, но могат да се използват и колтуци. За целта са подходящи нискорасли, компактни и умерено облистени сортове.

При засаждане трябва да се внимава да не пострадат корените на чесъна, което ще навреди сериозно на реколтата. Доматените растения се мулчират за намаляване на изпаренията. Това ще ограничи поливките до прибиране на чесъна – те се свеждат до минимум.

Доматите, засадени между чесъна много рядко боледуват от фитофтора и други заболявания, характерни за сем. Картофови.

Салати

Салатите са култура, която може да се засява в междуредията на чесъна от началото на пролетта, когато времето позволява това. Чесънът отблъсква охлювите, листните въшки и другите вредители, нападащи салатите. При летен посев трябва да се засяват не във всяко междуредие, а през два реда, за да може да се проветрява основната култура.

Две седмици преди прибиране на чесъна поливането на салатите се свежда до минимум. Това е необходимо, за да се съхраняват добре луковиците.

Прекрасното съжителство между чесъна и ягодите е добре известно и се прилага много често, но тук е обратното – чесънът се сади между ягодите. Той помага не само в борбата със сивото гниене и патогенните гъбички, но защитава от вредители – паяжинообразуващи акари, охлюви, хоботници и др.

Какво можем да засадим в междуредията на чесъна?
19795
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Правила при използването на органичните торове
Ролята на млечнокиселите бактерии за поддържане на почвата и растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини