Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.04.2022 г.

Разсадът цъфва, преди да го засадите в градината – какво да правим?

Практика
Разсадът цъфва, преди да го засадите в градината – какво да правим?

sinor.bg

Качественият разсад е здраво растение с дебело стъбло, тъмно зелени листа и добре развита коренова система, която буквално „наднича“ от дренажните отвори. Той не трябва да има цветове, а още по-малко завръзи. Ако все пак се появят такива, а времето не позволява засаждане на постоянно място – тогава какво да правим?

Ето и културите, податливи на цъфтеж в ранен стадий

Логично е да се предположи, че ще цъфнат тези култури, които имат по-дълга разсадна фаза. Такива са предимно пиперът и патладжанът, но често се случва и при доматите. Появата на пъпки и цветове е естествен етап от развитието на любимите ни зеленчуци. Съвсем естествено е, че колкото по-рано цъфнат, толкова по-рано ще дадат плодове. Безспорно е така, но има нюанси – ако цветовете на разсада се появяват една-две седмици преди засаждане в градината.

Тогава младите растения са изправени пред „труден избор“ – или да вложат цялата си енергия в цъфтежа и залагането на плодове, или първо да отгледат достатъчно количество корени и листа и малко да отложат плододаването. В зависимост от редица различни условия (включително метеорологични), растенията или ще изхвърлят първите цветове и ще се вкоренят добре на новото място, или ще завържат плодове в ущръб на собствения си растеж и развитие. И в двата случая губим част от реколтата.

Първите плодове са обикновено най-едрите, но колко сили ще имат растенията да заложат други завръзи?

Друг проблем е опрашването. Цветовете на пипера патладжана и доматите са двуполови и могат да се опрашват сами, но все пак вятърът, насекомите и разклащането на храстите са по-надеждни. В този случай е наложително да помогнем на растенията.

Друг минус е свързан с пренасянето на разсада на постоянно място и засаждането му, което изисква много по-голямо внимание, защото е възможно да паднат цветовете или завръзите.

Защо и кога разсадът цъфти?

Причините за ранния цъфтеж на разсада могат да бъдат различни, но всички те са свързани с допуснати грешки при отглеждането. Те могат да бъдат следните:

ранното засяване на семената е най-честата причина и се препоръчва ранните и късни сортове да се засяват по различно време, като сроковете се изчисляват по надеждна формула;

– грешки при осветяването като оптималната продължителност на дневите часове за всяка култура е различна, а прекомерната осветеност води до ускорено развитие и цъфтеж;

Народни рецехти за борба с колорадския бръмбар

температурните условия са също много важни, защото по-високите температури насърчават растенията към цъфтеж, но е допустимо 18 градуса по Целзий да се приема за нормална за дневна температура;

– излишни количества хранителни вещества и в частност фосфор и калий могат да накарат разсада да цъфне по-рано.

Когато тези условия не са нарушени – тогава при разсада няма да има ранна бутонизация или цъфтеж. Каквито и да са причините за бутонизацията и цъфтежа, по-важно е какво може да се направи, за да се предотврати загубата на реколта.

Какво правим в случаите, когато разсадът е нацъфтял или има бутони?

На практика да не правим нищо е най-добрата стратегия и особено, ако остават малко дни до засаждането на разсада на постоянно място. Стараем се да направим това възможно най-скоро, което вероятно няма да се отрази критично на добивите.

Когато отсрочката за засаждане е по-голяма от седмица или две, тогава нашата задача е да забавим развитието и да помогнем на нашите „цъфтящи любимци“ да се вкоренят добре след пресаждането.

1. Намаляваме температурата или преместваме разсада в по-хладно помещение. Най-комфортен е режимът при 18 градуса дневна и 15 градуса нощна температура.

2. Не внасяме никакви хранителни вещества и поливаме растенията само при необходимост и в минимални количества.

3. Пресаждане по възможност в по-големи контейнери. Има смисъл тогава, когато се отнася до ценни сортове.

4. Търсим възможности за допълнителна защита на растенията при засаждане на открито или доотопляване в закрити съоръжения.

5. При засаждане на растенията на постоянно място е препоръчително да се използват стимулатори за корени (промишлено или собствено произведени). Това ще помогне на растенията да се адаптират по-лесно, като едновременно развиват кореновата си система и плодовете.

Трябва ли да премахваме цветовете - това зависи предимно от културата, както и от производителите. Известно е, че на пипера и патладжана много производители отстраняват коронните цветове, намиращи се в средата на разклонението на стъблото. Опитът показва, че двете култури така дават много по-добра реколта. При доматите е желателно да се опитаме да спасим цветовете, защото плодовете на първата китка са най-едри.

Разсадът цъфва, преди да го засадите в градината – какво да правим?
12953

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
Защо пожълтяват листата на разсада при доматите?
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
Какво да предприемем, ако след пресаждане разсадът стане виолетов?
Практика
Ето как да намалите стреса при засаждане на разсада на постоянно място!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини