Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.04.2022 г.

Разсадът цъфва, преди да го засадите в градината – какво да правим?

Практика
Разсадът цъфва, преди да го засадите в градината – какво да правим?

sinor.bg

Качественият разсад е здраво растение с дебело стъбло, тъмно зелени листа и добре развита коренова система, която буквално „наднича“ от дренажните отвори. Той не трябва да има цветове, а още по-малко завръзи. Ако все пак се появят такива, а времето не позволява засаждане на постоянно място – тогава какво да правим?

Ето и културите, податливи на цъфтеж в ранен стадий

Логично е да се предположи, че ще цъфнат тези култури, които имат по-дълга разсадна фаза. Такива са предимно пиперът и патладжанът, но често се случва и при доматите. Появата на пъпки и цветове е естествен етап от развитието на любимите ни зеленчуци. Съвсем естествено е, че колкото по-рано цъфнат, толкова по-рано ще дадат плодове. Безспорно е така, но има нюанси – ако цветовете на разсада се появяват една-две седмици преди засаждане в градината.

Тогава младите растения са изправени пред „труден избор“ – или да вложат цялата си енергия в цъфтежа и залагането на плодове, или първо да отгледат достатъчно количество корени и листа и малко да отложат плододаването. В зависимост от редица различни условия (включително метеорологични), растенията или ще изхвърлят първите цветове и ще се вкоренят добре на новото място, или ще завържат плодове в ущръб на собствения си растеж и развитие. И в двата случая губим част от реколтата.

Първите плодове са обикновено най-едрите, но колко сили ще имат растенията да заложат други завръзи?

Друг проблем е опрашването. Цветовете на пипера патладжана и доматите са двуполови и могат да се опрашват сами, но все пак вятърът, насекомите и разклащането на храстите са по-надеждни. В този случай е наложително да помогнем на растенията.

Друг минус е свързан с пренасянето на разсада на постоянно място и засаждането му, което изисква много по-голямо внимание, защото е възможно да паднат цветовете или завръзите.

Защо и кога разсадът цъфти?

Причините за ранния цъфтеж на разсада могат да бъдат различни, но всички те са свързани с допуснати грешки при отглеждането. Те могат да бъдат следните:

ранното засяване на семената е най-честата причина и се препоръчва ранните и късни сортове да се засяват по различно време, като сроковете се изчисляват по надеждна формула;

– грешки при осветяването като оптималната продължителност на дневите часове за всяка култура е различна, а прекомерната осветеност води до ускорено развитие и цъфтеж;

Народни рецехти за борба с колорадския бръмбар

температурните условия са също много важни, защото по-високите температури насърчават растенията към цъфтеж, но е допустимо 18 градуса по Целзий да се приема за нормална за дневна температура;

– излишни количества хранителни вещества и в частност фосфор и калий могат да накарат разсада да цъфне по-рано.

Когато тези условия не са нарушени – тогава при разсада няма да има ранна бутонизация или цъфтеж. Каквито и да са причините за бутонизацията и цъфтежа, по-важно е какво може да се направи, за да се предотврати загубата на реколта.

Какво правим в случаите, когато разсадът е нацъфтял или има бутони?

На практика да не правим нищо е най-добрата стратегия и особено, ако остават малко дни до засаждането на разсада на постоянно място. Стараем се да направим това възможно най-скоро, което вероятно няма да се отрази критично на добивите.

Когато отсрочката за засаждане е по-голяма от седмица или две, тогава нашата задача е да забавим развитието и да помогнем на нашите „цъфтящи любимци“ да се вкоренят добре след пресаждането.

1. Намаляваме температурата или преместваме разсада в по-хладно помещение. Най-комфортен е режимът при 18 градуса дневна и 15 градуса нощна температура.

2. Не внасяме никакви хранителни вещества и поливаме растенията само при необходимост и в минимални количества.

3. Пресаждане по възможност в по-големи контейнери. Има смисъл тогава, когато се отнася до ценни сортове.

4. Търсим възможности за допълнителна защита на растенията при засаждане на открито или доотопляване в закрити съоръжения.

5. При засаждане на растенията на постоянно място е препоръчително да се използват стимулатори за корени (промишлено или собствено произведени). Това ще помогне на растенията да се адаптират по-лесно, като едновременно развиват кореновата си система и плодовете.

Трябва ли да премахваме цветовете - това зависи предимно от културата, както и от производителите. Известно е, че на пипера и патладжана много производители отстраняват коронните цветове, намиращи се в средата на разклонението на стъблото. Опитът показва, че двете култури така дават много по-добра реколта. При доматите е желателно да се опитаме да спасим цветовете, защото плодовете на първата китка са най-едри.

Разсадът цъфва, преди да го засадите в градината – какво да правим?
16644
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да действаме при проблеми с разсада след засаждането му на постоянно място
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини