Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.04.2022 г.

Засаждане на разсада на постоянно място без стрес и изпитания

Засаждане на разсада на постоянно място без стрес и изпитания

Когато настъпи времето за засаждане на разсада на постоянно място е важно да се създадат идеални условия за това. Когато преместваме растенията в друга среда и при нови условия, те са изправени пред много изпитания. Първото нещо, за което трябва да се погрижим е предотвратяване на стреса от пресаждането.

Всяка промяна за растенията е свързана с последващ период на адаптация. Ако този преход е твърде бърз и разсадът не е подготвен предварително, тогава временно се забавя или преустановява напълно развитието му.

Разсадът загива по време на пикиране и пресаждане – основни причини и начини за защита

Колко важно е времето?

Пролетното време е много капризно и при засаждане на разсада трябва да се съобразим преди всичко с него – колко е топло, ветровито, очакват ли се валежи, гръмотевични бури или рязко захлаждане.

Ако е възможно, избираме облачно време. То е по-малко травмиращо за младите растения от парещите слънчеви лъчи.

При по-хладно време – 12-18 градуса по Целзий е добре да засаждаме разсада сутрин. Това ще даде възможност на растенията да се затоплят през най-горещата част от деня, преди да се сблъскат с вечерните температури. Изнасянето по обяд, когато температурите вече са високи е стресиращо и увяхват много бързо.

При по-топло време (20 градуса и повече) е най-добре разсадът да се засажда в късния следобед или рано вечерта, когато вече е преминала най-горещата част на деня. Това няма да стресира растенията под парещото слънце.

Закаляване на разсада

Закаляването на разсада е задължителна процедура преди засаждане му на постоянно място. Тя трябва да започне приблизително около две седмици преди това, за да могат нежните стайни питомци да придобият устойчивост към външната среда.

Този процес в затворените съоръжения може да започне с включване на малък вентилатор, който да имитира въздушните потоци на открито. Това ще бъде сигнал за растенията, че трява да изграждат по-здрави и силни стъбла, а същевременно ще подсушава почвата при условие, че сме се поувлекли с поливането. Може да се постигне и чрез създаване на въздушни течения с отваряне на прозорци и врати, но в подходящо време и за кратко.

Отварянето на прозорците трябва да става в пика на топлината, като се започне от половин час и времето се увеличава постепенно.

Закаляването в първите дни може да създаде известен дискомфорт на нежните растения, но това ще бъде един кратък период и ще започне бързо приспособяване към променящите се условия. Не трябва да забравяме, че закаляването е от съществено значение за облекчаване на шока от пресаждането.

Добавяне на хранителни вещества при пресаждането

Пресаждането дава отлична възможност за доставяне на хранителни вещества там, където има най- голяма нужда на този етап, а именно кореновата система. В посадъчните ямки е добре да се постави тор с бавно освобождаване и да се смеси с почва. Минералните торове трябва да се използват само в количествата, посочени на опаковката, защото предозирането може да доведе до изгаряне на нежните корени.

През последните години стана възможно използването на микоризни гъби, които са верни приятели на растенията. Това е специфична връзка между корените на висшите растения и хифите на някои гъби. Установено е, че около 95% от растенията могат да образуват микориза, а за някои видове това е просто условие за съществуване. Тя покрива като паяжина кореновата система, сраства се с нея, увеличава обема, а съответно всмукателната и способност. Тя може да достигне увеличение до 100 пъти. Още по-важно е, че разтваря неразтворимите във вода форми на фосфора, калия, медта, цинка и др., като балансира елементите по най-съвършен начин.

Дълбочина на засаждане

Винаги трябва да се обръща внимание на дълбочината на засаждане на разсада. Някои култури, каквито са любимите ни домати, образуват нови корени навсякъде по стъблата, където те се намират в съприкосновение с почвата. За прерасналите растения това е особено важно и е разумно да се поставят полегнали, защото така ще развият допълнителни коренови образувания в почвата, а и ще се травмират по-малко.

При краставиците твърде дълбокото засаждане може да доведе до загниване на стъблото. Добре е да се поставят на нивото на почвата, на което са били в контейнера, а след това да се добавя по малко пръст.

Поливането на разсада преди засаждане е задължително, но и непосредствено след това, защото растенията могат бързо да увехнат.

За пипера е характерно това, че не образува допълнителни въздушни корени и по-дълбокото засаждане от нивото на семеделите може да навреди сериозно.

Всяка култура има своите особености и е важно да спазваме правилата за пресаждане. Колкото растенията по-бързо и безболезнено се справят с адаптацията, толкова резултатите ще бъдат по-добри.

Засаждане на разсада на постоянно място без стрес и изпитания
10717

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Грешки при отглеждане на тиквичките могат да ни оставят без реколта
От какво зависи големината на посадъчните ями на различните зеленчуци?
Защо пожълтяват листата на разсада при доматите?
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
Какво да предприемем, ако след пресаждане разсадът стане виолетов?
Практика
Ето как да намалите стреса при засаждане на разсада на постоянно място!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини