Начало » Новини » Страната
11.04.2022 г.

Фермери от Източна Европа настояват ОСП да се отложи с една година

ЕК вече е коментирала стратегическите планове на 19 държави
Фермери от Източна Европа настояват ОСП да се отложи с една година

sinor.bg

Фермерски организации от държавите във Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия, заедно с колеги от България, Литва, Румъния, Хърватия и Естония настояват Европейската комисия да отложи с 1 година влизането в сила на реформираната Обща селскостопанска политика, съобщи Euractiv.com. В становище, изпратено в края на март до Еврокомисията, земеделските производители са изразили притеснения за трудностите, които ще срещнат при подготовката за новия програмен период, включително във връзка с изпълнението на екологичните мерки. Писмото е подписано от представители на най-големите селскостопански организации в деветте държави.

По време на среща на вишеградската четворка, състояла се в Братислава, националните асоциации са обсъдили бъдещето на европейското селско стопанство след руската агресия в Украйна. В заключителното съобщение от тази среща фермерите изразяват загриженост относно проблемите, пред които са изправени съседните страни на Украйна и призовават за „стратегическа промяна“ в земеделската и хранителната политика както на европейско, така и на национално ниво.

Според земеделците, новите условия на практика ще подкопаят зелената архитектура на реформираната ОСП и ще провалят изпълнението на целите на стратегията „От фермата до трапезата“. Те призовават за „корекции или временно отлагане“ на всички производствени ограничения, а също дерогация от ограниченията за ползване на пестициди, и стимули за отглеждане на протеинови култури.

Според тях Европейската комисия би трябвало да предостави временни изключения от условията по мерките за екологизиране и агроекология и климат във Втори стълб на ОСП, както и да увеличи обвързаната подкрепа за стратегически важните култури, посочват представителите на тези асоциации. Според тях създаването на регулаторна рамка за въглеродното земеделие също трябва да бъде отложено. „Призоваваме Европейската комисия да вземе предвид нашите изисквания, когато прилага мерки за насърчаване на продоволствената сигурност, както и в процеса на оценка на стратегическите планове на ОСП“, се казва в съвместното изявление.

Фермерите настояват още Европейската комисия да наблюдава постоянно пазарите за избрани земеделски продукти и да проследява преразпределението на маржовете между цените на земеделските производители, преработвателите и на търговците по веригата. „Във връзка с преразглеждането на директивата RED II ние разбираме въздействието й върху бъдещето на производството и цените на торовете в ЕС. В момента земеделските производители плащат 300% по-скъп оборски тор, затова сме загрижени за сегашната регулаторнта рамка, която би довела до още по-голямо увеличение на цената на торовете“, отбелязват бреншовиците. Според тях зависимостта на ЕС от външен внос може да повиши цените до 700%, при положение че в RED II е предвидено изискване за увеличение до 50% на зеленото торене до 2030 г.

Стопаните призовават също националните администрации в съседните на Украйна държави да направят задълбочена преценка на последиците от конфликта за селското стопанство и да адаптират съответно своите политики и националния си стратегически план.

На високо политическо ниво първите държави в ЕС, които поискаха отлагане на влизането в сила на новата ОСП бяха Словакия и Италия.

По време на Съвета по земеделието на ЕС в края на март техните министри призоваха за корекции в Общата селскостопанска политика, включително отлагане на влизането ѝ в сила и намаляване на зелените амбиции на ЕС в условията на продоволствена несигурност, причинена от войната в Украйна. Двете държави поискаха да бъдат коригирани целите на стратегиите „От фермата до трапезата“ и за биологичното разнообразие заради продължаващата война между Русия и Украйна и тежкото въздействие на спряната търговия с храни върху селското стопанство на ЕС. „Най-важното е да се гарантира продоволствената сигурност“, посочи тогава говорител на словашкото министерство пред Euractiv.com.

Комюникето на ЕК за продоволствената сигурност

Въпреки първоначалните признаци от Комисията да обмисли тази възможност, впоследствие тя категорично я отхвърли и посочи, че ще помага на всяка държава членка по отделно, за да адаптира своя стратегически план. Комисията вече изпрати писма с коментари за стратегическите планове на всички 19 държави, които ги представиха навреме.

Германия е сред страните, които закъсняха със своя план и докато очаква отговора от Комисията, Германската асоциация на фермерите (DBV) призова изпълнителната власт на ЕС да бъде стриктна с германския план за ОСП. В писмо до Европейската комисия фермерите поискаха повече стимули за млечните ферми по отношение на еко-схемите, както и намаляване на бюрокрацията. „Имаме нужда от повече практичност и по-добра финансова подкрепа за фермерите“, отбеляза президентът на асоциацията Йоахим Руквид.

Европейската комисия върна със забележки и стратегическия план на Франция с мотива, че „само частично“ отговаря на екологичните стандарти, заложени в Общата селскостопанска политика. В писмото се посочват 20 области, в които страната трябва да направи подобрение, отбелязана е липсата на амбиция за ограничаване на емисиите парникови газове в животновъдството. Писмото критикува Франция за това, че не предлага значими мерки за подобряване на хуманното отношение към животните, по-специално за насърчаване на отглеждането на прасета, без ампутация на опашките, и свободно отглеждане на кокошки носачки, телета и свине майки.

Планът на Австрия също получи конструктивни критики, като в писмото изпратено от Комисията, се посочва липсата на ясни цели в австрийския план за ОСП. Изпълнителната власт на ЕС оценява положително усилията на Австрия да подкрепи дребните земеделски производители, както и увеличения бюджет за мерки в областта на околната среда и климата, както и по-силната подкрепа за „Водено от общностите местно развитие“. В същото време писмото съдържа изискване Австрия да преразгледа предложените целеви стойности. По-конкретно се посочва, че показателите за резултати трябва да бъдат по-точни, както и трябва да бъдат поставени ясни критериите за напредък в постигането на ключовите цели на новата ОСП.

Испания вече започна работа по адаптиране на своя стратегически план по ОСП. Испанското министерство на земеделието и автономните региони започнаха преговори за адаптиране на плана към предложенията на Европейската комисия за гарантиране на продоволствената сигурност в контекста на войната в Украйна.

Лилия Александрова

Фермери от Източна Европа настояват ОСП да се отложи с една година
6674
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
На среща на земеделските министри на Вишеградската група и още 4 страни
Гечев призова ЕК за общ подход към кризата с последствията от войната в Украйна
Политики
Министрите по земеделие в ЕС ще изслушат колегите си от Вишеградската група
В декларация за обща позиция с Вишеградската група по преговорния процес за ОСП
България подкрепя един режим на разходване на средства по инструмента за възстановяване
Преговори
Становище на Танева за бъдещата ОСП пред Вишеградската група
Еврозаконодателство
България заедно със 7 държави от Източна Европа излизат с обща позиция по двойния стандарт
Необходим е плавен, прозрачен и ефективен преход към новите правила след 2020 година
България и Вишеградската група подкрепят силна и адекватно финансирана ОСП
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини