Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.04.2022 г.

Отглеждане на разсад за краставици – особености и грижи

Полезни съвети
Отглеждане на разсад за краставици – особености и грижи

Краставиците са сред най-разпространените градински култури, които могат да се отглеждат на открито, в оранжерии, парници и под временни укрития. За получаване на по-ранна реколта е необходимо да се отгледа разсад. Това може да стане по различни начини – в почва или без, в отделни контейнери или касети, в оранжерии, временни укрития или домашни условия. Важно е разсадът да бъде здрав.

Контейнери или касети за разсада

За отглеждане на разсад са необходими 30-35 дни разсаден период преди засаждане на постоянно място и зависи от сортовите особености. Предвид това, че кореновата система на краставиците не понася външни вмешателства, семената се засяват в единични торфени или пластмасови контейнери, но могат да се използват и подходящи касети. Ако се употребяват многократно, е необходимо да се дезинфекцират с 1-2%-ен разтвор на калиев перманганат.

Условия за отглеждане на разсада

Първият етап е времето за покълване и поникване на семената. В зависимост от температурните условия това време е от 3 до 7 дни и зависи от сортовите особености. Оптималната температура за покълване е около 25 градуса по Целзий. Краставиците са топлолюбива култура и преустановяват развитието си при температури под 15 градуса. Когато температурите паднат под 10 градуса за две или повече денонощия, тогава насъпват необратими процеси в тъканите на растенията и кълновете загиват.

Следващата стъпка е появата и развитието на котиледоните, а след тях и същинските листа. Тогава растенията стават зависими от фотосинтезата и правилното доставяне на хранителни вещества.

Разсадът се нуждае от много светлина

Кореновата система на краставиците има един основен и дълъг корен, заобиколен от мрежа малки и разположени близо до повърхността на почвата корени, чрез които растенията всмукват влага и хранителни вещества. Ако кореновата система е слаба или повредена, това е сериозен минус.

След поникване за разсада трябва да се осигури максимална осветеност и регулярна влажност. Ако повърхностния слой е сух на около сантиметър, тогава е необходимо поливане с последващо разрохкване на повърхностния слой на дълбочина около 1 см.

Най-добър режим на осветеност е 10-12 часа за денонощие. При облачно и дъждовно време е разсадът се нуждае от доосветяване.

Растенията се засаждат на постоянно място при развит вече трети лист. Прерастването на разсада води до шок и по-бавна адаптация.

Избор на сорт и семена

Изборът на сорт се определя не само от нашите предпочитания, но и от условията на отглеждане – в затворени съоръжения добра реколта се получава само от партенокарпните и самоопрашващи се сортове, защото при тях мъжки цветове няма или се срещат много рядко.

При пчелоопрашваните сортове има една важна особеност –  добивите зависят от възрастта на семената. По-старите семена образуват повече женски цветове, докато при пресните (миналогодишните) те са значително по-малко. Идеален вариант са 3-4 годишните семена. След 6-та година кълняемостта започва да намалява, а след 9-та те вече са негодни.

Подхранване

Краставиците са култура, която расте бързо и за месец са готови за засаждане на постоянно място. Ако за разсада е използвана плодородна почва, тогава няма нужда от допълнително подхранване. При недостиг на хранителни вещества растенията изостават в развитието си, а листата губят зелената си окраска и започа появата на жълти петна. Това е сигнал, че има недостиг на хранителни вещества. Необходимо е подхранване, а количествата са спрямо указанията.

В зависимост от развитието на разсада в контейнерите се добавя почвена смес, която е използвана при засяването. Това е много важно за развитие на мощна коренова система и висока устойчивост на растенията.

Растенията се преместват на открито при стабилизиране на температурите – около 20-22 градуса дневни, а нощните не по-ниски от 15 градуса. Ако засаждането на постоянно място се забави поради неблагоприятни атмосферни условия или по други причини, тогава е желателно да се пресадят много внимателно в по-големи контейнери – 2-3 см по-дълбоко, като не се наранява кореновата система.

Отглеждане на разсад за краставици – особености и грижи
57556
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини